Αρχική » Ελλάδα » Μπαργιώτας: Βάζουμε ακόμα γιατρούς να διοικούν τα νοσοκομεία

Μπαργιώτας: Βάζουμε ακόμα γιατρούς να διοικούν τα νοσοκομεία

Μπαργιώτας: Βάζουμε ακόμα γιατρούς να διοικούν τα νοσοκομεία

«Ακολουθήθηκε ξανά η γνωστή διαδικασία του παλιού καλού πελατειακού κράτους, που επιλέγει στελέχη μέσα από τον κομματικό στρατό, χωρίς διαφάνεια, χωρίς προκηρύξεις και χωρίς καμία τεχνοκρατική υποστήριξη». Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε την παρέμβαση του στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα την ακρόαση των προτεινόμενων διοικητριών της 2ης και 7ης ΥΠΕ, ο Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας.

Ο κ. Μπαργιώτας αναφέρθηκε στην προσχηματική διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο κατά τον ορισμό των δυο διοικητριών. Απόδειξη της αναποτελεσματικότητας του τρόπου που επιλέγονται οι διοικητές είναι το γεγονός ότι «σε λιγότερο από ένα χρόνο, καλούμαστε να αλλάξουμε τους δύο από τους επτά, γιατί ο ένας αναβαθμίστηκε κομματικά και δημιούργησε έξι μήνες κενό στην Κρήτη. Ένα σύστημα που παράγει διοικητές με τον τρόπο αυτό, παράγει αποτυχίες. Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, δεν περιέχει καμία προσωπική ευθύνη για κανέναν. Το σύστημα είναι φαύλο και προβληματικό, γιατί είναι κομματοκεντρικό και πελατειακό».

Στη συνέχεια συγκρίνοντας την ελληνική πρακτική με αυτή που ακολουθούν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τόνισε ότι «είμαστε το μοναδικό κράτος, που ακόμη βάζουμε γιατρούς να διοικούν νοσοκομεία. Σε όλο τον άλλο κόσμο αυτή τη δουλειά την κάνει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο συνήθως έχει οικονομικές σπουδές. Υπάρχουν πράγματα, όπως η οικονομική διαχείριση, το human resource management – η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων – τα οποία είναι επιστήμες, όσο επιστήμη είναι η αναισθησιολογία, η ορθοπεδική και η ιατρική. Οι γιατροί δεν μπορούν και δεν πρέπει να διοικούν τα νοσοκομεία. Στην ελληνική πραγματικότητα έχουμε την τάση να συντεχνιάζουμε και το σύστημα δεν πρέπει να είναι για τους γιατρούς, αλλά για τους ασθενείς».

Τέλος, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, λέγοντας, απευθυνόμενος προς τον κ. Πολάκη, ότι τα νοσοκομεία είναι χωρίς διοικητές επί ένα τετράμηνο. «Θα σας έκανα μια επίκαιρη ερώτηση, αλλά τον τελευταίο καιρό αποφεύγετε τη Βουλή, όποτε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος. Γιατί αλλάξατε την επιτροπή κρίσεων τελευταία στιγμή και αντικαταστήσατε τον κ. Μπερετάνο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, γιατί πέντε μήνες μεγάλα νοσοκομεία βρίσκονται χωρίς διοικητές και χωρίς Δ.Σ., όπως για παράδειγμα είναι το νοσοκομείο της Λάρισας».

Επιστροφή επάνω