Κόσμος » «Κλείσαμε τα σύνορα για να μπούμε στο ΝΑΤΟ»
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

«Κλείσαμε τα σύνορα για να μπούμε στο ΝΑΤΟ»

«Κλείσαμε τα σύνορα για να μπούμε στο ΝΑΤΟ»

Η ΠΓΔΜ ελπίζει ότι το γεγονός ότι σταμάτησε τους μετανάστες στα σύνορά της με την Ελλάδα, ενέργεια που ουσιαστικά έκλεισε την οδό των Βαλκανίων προς τη βόρεια Ευρώπη, θα τη βοηθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ζόραν Γιόλεφσκι.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η στάση της ΠΓΔΜ στην κρίση θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο κ. Γιόλεφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ «θα πάρει τη θέση της στο τραπέζι του ΝΑΤΟ». «Δείξαμε ότι είμαστε ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σλοβενία ότι η περιοχή των Βαλκανίων θα είναι πιο σταθερή όταν περισσότερες χώρες της περιοχής ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία. Το Μαυροβούνιο προσκλήθηκε τον Δεκέμβριο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη φιλοδοξεί επίσης να γίνει μέλος της Ατλαντικής συμμαχίας.

«Μια πρόσκληση για το Μαυροβούνιο είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», τόνισε, ενώ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μια πρόσκληση για την ΠΓΔΜ «θα είναι επίσης σημαντική, όπως και η ενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Αυτό θα βοηθήσει τη σταθερότητα και την ευημερία της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο κ. Γιόλεφσκι πρόσθεσε ότι τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα δεν είναι εντελώς κλειστά για τους μετανάστες, αν και το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ;oti περίπου 14.000 με 15.000 μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα, καθώς η ΠΓΔΜ επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στη ροή των μεταναστών.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του συντονίζει τις ενέργειές της με τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να εμποδίζει, με τη βοήθεια του στρατού, τους παράτυπους μετανάστες να διασχίζουν τα σύνορά της και κάλεσε την Ε.Ε., άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία να βρουν μια κοινή λύση για τη σύγκρουση στη Συρία.