Λάρισα » Κέλλας: Αρπαγή αποθεματικών για να πληρωθούν συντάξεις

Κέλλας: Αρπαγή αποθεματικών για να πληρωθούν συντάξεις

Κέλλας: Αρπαγή αποθεματικών για να πληρωθούν συντάξεις

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του, – με πρώτο υπογράφοντα τον Συντονιστή Κοινωνικής Εργασίας, κ. Βασίλη Οικονόμου – , ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την “την αρπαγή των αποθεματικών από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ)”.

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επαναλαμβάνει με ακρίβεια, τα ολέθρια λάθη που έκανε και πέρυσι τον Ιανουάριο. Τότε, που για να κάνει την “περήφανη” διαπραγμάτευση, άδειασε όλα τα αποθεματικά των ταμείων για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Τα αποτελέσματα εκείνων των ενεργειών είναι γνωστά… Οι μόνοι που φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί στην οικονομία μας, είναι οι Κυβερνώντες. Πως αλλιώς να εξηγηθεί ότι προχώρησαν στη ρευστοποίηση 90 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ, για να συμπληρωθεί το ποσό για τις συντάξεις του Μαρτίου! Και τον επόμενο μήνα τι θα γίνει; Εύχομαι ειλικρινά, αυτές οι ενέργειες να μην σημαίνουν και επανάληψη των τραγικών ημερών του πρώτου εξαμήνου του 2015…», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιογραφικές πηγές την απόφαση της διοίκησης του ΕΤΕΑ, σε συνέχεια της ρευστοποίησης ομολόγων 50 εκατομμυρίων προ δύο μηνών, να προχωρήσει στην ρευστοποίηση ομολόγων 90 εκατομμυρίων στην ονομαστική τους αξία με σκοπό να συμπληρωθεί το έλλειμμα από τα 280 εκατομμύρια που υπολείπονται κάθε μήνα για την πληρωμή 1.100.000 δικαιούχων επικουρικών συντάξεων για τον Μάρτιο. Μια ενέργεια που πλήττει καίρια τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, χωρίς να δίνεται λύση στο πρόβλημα της μηνιαίας εξεύρεσης συντάξεων, καθώς αν ρευστοποιηθούν στο σύνολο τους τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ επαρκούν μόνο για πληρωμές συντάξεων τεσσάρων μηνών, χωρίς να υπολογίζουμε τις 135.000 συντάξεις που είναι σε λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το Ταμείο έχει προτείνει ατύπως στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να προχωρήσει σε μειώσεις επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό 6-8% για όλους από το πρώτο ευρώ.

Προκύπτει λοιπόν, όχι μόνο η άτυπη κήρυξη στάσης πληρωμών από το ΕΤΕΑ, εφόσον δεν δύναται να καταβάλει τις συντάξεις παρά μόνο με την πώληση ομολόγων από τα αποθεματικά του, αλλά και ποινικές ευθύνες για τις ενέργειες της Διοίκησης και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από την στιγμή που ρευστοποιεί τα αποθεματικά του Ταμείου σε σαφώς μικρότερες τιμές ζημιώνοντας σαφέστατα την περιουσία των ασφαλισμένων.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1.     Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί η πληρωμή των συντάξεων χωρίς την ρευστοποίηση των αποθεματικών του ταμείου, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του;

2.     Ευσταθούν οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με την πρόταση για περικοπές των επικουρικών συντάξεων του Ταμείου προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης; Και αν ναι, σκοπεύετε να εφαρμόσετε την συγκεκριμένη πρόταση που αφορά στις περικοπές των συντάξεων ή έχετε άλλο σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις;»