Υγεία » «Δεν υπάρχει υγειονομική βόμβα στην Ειδομένη»
ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Δεν υπάρχει υγειονομική βόμβα στην Ειδομένη»

«Δεν υπάρχει υγειονομική βόμβα στην Ειδομένη»

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός κίνδυνος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Ειδομένης. Τόνισε δε ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι φιλοξενούνται κάτω από άθλιες συνθήκες και χωρίς υποδομές.

«Δεν έχουμε υγειονομική βόμβα, αλλά ανθρώπους που έχουν υγειονομικά προβλήματα και χρειάζονται φροντίδα. Θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις, όπως αυτές που κάναμε στα νησιά και υπήρξε σημαντική ανακούφιση και βελτίωση, τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στη τοπική κοινωνία» υπογράμμισε.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Γεωργαντά, σχετικά με τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς, ο κ. Ξανθός αναγνώρισε την κρισιμότητα της κατάστασης και τη δυσκολία διαχείρισης και αντιμετώπισής της, επειδή η περιοχή δέχεται μεγάλο όγκο προσφύγων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ιατρική μέριμνα για παιδιά και εγγύους. Σημείωσε, δε, ότι τα παιδιά αντιστοιχούν στο 36% του προσφυγικού πληθυσμού, ενώ αυξήθηκαν οι έγκυες και οι επίτοκες γυναίκες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο Νοσοκομείο του Κιλκίς είναι ότι ενώ στην Παιδιατρική Κλινική υπάρχουν μόνο 18 κλίνες, αυτή την περίοδο νοσηλεύονται 31 παιδιά, με τα πλεονάζοντα να βρίσκονται σε ράντζα.

Επεσήμανε ότι για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Κιλκίς εξετάζεται και η λύση να γίνουν προσλήψεις ακόμα και με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ωστόσο, απέδωσε μέρος του προβλήματος με τις κενές θέσεις και στην απροθυμία των γιατρών να στελεχώσουν περιφερειακά νοσοκομεία.

«Από τους τέσσερις διορισμούς επικουρικών γιατρών που έγιναν, μόνο ένας ανταποκρίθηκε και ευτυχώς αυτός ήταν παιδίατρος. Αναζητούνται, ακόμα, γυναίκα γυναικολόγος, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, νοσηλευτικό προσωπικό και διερμηνείς. Ήδη, έχουμε ζητήσει οικονομική ενίσχυση από το ειδικό ταμείο της ΕΕ για να προσλάβουμε υγειονομικό προσωπικό που θα καλύψει τις δομές ανοικτής φιλοξενίας. Χρειάζονται γρήγορες διαδικασίες για την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού ή και στην μετακίνηση ή καλύτερη αξιοποίησή του. Εξετάζεται ακόμη και η λύση να γίνουν προσλήψεις ακόμα και με μπλοκάκι. Μέσα από συνεννόηση, θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν στις υγειονομικές δομές» εξήγησε.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης του νοσοκομείου για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες και εάν υπάρξει αργότερα θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.