Οικονομία » «Καλπάζει» ο χρυσός

«Καλπάζει» ο χρυσός

«Καλπάζει» ο χρυσός

Ο χρυσός καταγράφει φέτος το καλύτερο ξεκίνημα από το 1974, παρότι οι προσδοκίες για άνοδο στις τιμές καταναλωτή είναι κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά.

Αυτό είναι περίεργο, κυρίως αφού το πολύτιμο μέταλλο συνήθως ανεβαίνει σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Όπως θυμίζει το Bloomberg, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ο χρυσός σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδό του όταν οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες όδευαν προς ένα peak 15%.

Ένας από τους λόγους για το ότι ανεβαίνει τώρα, είναι το γεγονός πως ο χαμηλός πληθωρισμός ίσως είναι ένδειξη ότι η οικονομία παραμένει αδύναμη.

«Ο χρυσός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κάλυψη από τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα όταν τα επιτόκια δεν μπορούν να σε προστατεύσουν», τονίζει ο Adrian Ash της BullionVault, «Οποιαδήποτε αύξηση του πληθωρισμού αυτή τη στιγμή θα θεωρηθεί ένδειξη ανάπτυξης και αυτό μπορεί να είναι αρνητικό για το χρυσό, αν ακολουθήσουν γρηγορότερες αυξήσεις επιτοκίου από τη Fed», πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, οι φόβοι για μια στασιμότητα είναι αυτή τη στιγμή προτιμότεροι για το χρυσό, σε σχέση με πιθανές ενδείξεις υψηλότερου πληθωρισμού. Ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο αυτό το μήνα, αφού έχει προσελκύσει πολλούς επενδυτές που το οδήγησαν σε bull market. Οι εκμεταλλεύσεις των ETFs έχουν αυξηθεί 18% φέτος, εμφανίζοντας την πιο γρήγορη άνοδο από το 2009. Οι επενδυτές αγόραζαν για 18 συνεχόμενες ημέρες, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει εδώ και πέντε χρόνια.

Αυτό που καθιστά το πολύτιμο μέταλλο ακόμη πιο ελκυστικό, είναι οι φόβοι πως οι φορείς χάραξης πολιτικής χάνουν τον έλεγχο των οικονομιών τους.

«Ο χρυσός τα πάει καλά όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες φαίνεται να χάνουν τον έλεγχο και, στο τρέχον περιβάλλον, αυτό σηματοδοτεί ενδείξεις ότι ο αποπληθωρισμός κερδίζει έδαφος», ανέφερε ο Matthew Turner, αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στην Macquarie Group.