Εκπαίδευση » Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας » Διοργάνωση Επιμορφωτικής Ημερίδας

Διοργάνωση Επιμορφωτικής Ημερίδας

Διοργάνωση Επιμορφωτικής Ημερίδας

Ποια είναι η σχέση της φωτογραφίας με την αφήγηση; Διαθέτει η φωτογραφία αφηγηματικότητα ή απλά «φυλακίζει» στιγμές του πλούτου του κόσμου και της ζωή; Έχουν κοινά «αφηγηματικά στοιχεία» οι δύο τέχνες; Πώς αξιοποιήθηκε η φωτογραφία από τους συγγραφείς ως ερέθισμα και άντληση ιδεών και στοιχείων για το στήσιμο ενός ολόκληρου μυθοπλαστικού σύμπαντος; Μπορεί η φωτογραφία να αξιοποιηθεί δημιουργικά στην εκπαίδευση;

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα δώσουν απαντήσεις ειδικοί ομιλητές στην ημερίδα που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επιμορφωτική Ημερίδα

Η ημερίδα είναι συνδιοργάνωση της Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού Π.Θ., ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων της Αφήγησης(ΠΟΦΑ), τα Γραφεία Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας και Προσχολικής Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, και η φωτογραφική ομάδα OramaPhotos, και έχει την ευγενική υποστήριξη του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΦΗΓΗΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο παραλιακό συγκρότημα του Παπαστράτου, στο κτίριο Δελμούζου, στο αμφιθέατρο Σαράτση, στις 16 Μαρτίου 2016, στις 18:00, στο Βόλο. Ο τίτλοι των εισηγήσεων έχουν ως εξής:

Φωτογραφία, αφήγηση και δημιουργική γραφή, Τ.Τσιλιμένη, Αν. Καθ. Π.Θ.,
Φωτογραφία και αφήγηση: φανερές αποκλίσεις και υπόγειες συγκλίσεις, Η. Παπαϊωάννου, Δ/ντής Μουσείου φωτογραφίας Θεσσαλονίκης,
Χίλιες λέξεις ή μια σιωπή, Κ. Αντωνιάδης, Καθ. ΤΕΙ Αθήνας,
Μαθητικές δράσεις φωτογραφικών αφηγήσεων, Ν. Γραίκος, Σχ. Σύμβουλος Ν. Πιερίας& Διδ.
Η φωτογραφία ως μέσο αφήγησης στην εκπαιδευτική διαδικασία: ένα παράδειγμα εφαρμογής στην ιστορία της ΣΤ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου, Ι. Κοϊνάκης, εκπαιδευτικός.
Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν και δυο εργαστήρια(15:30-17:30) με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων κατά προτεραιότητας εγγραφής.
Εργαστήριο Α’: Εισαγωγή στη συνειρμική φωτογραφική αφήγηση, Γιάννης Στρατουδάκης& Νατάσα Καρακατσάνη
Εργαστήριο Β’: Οργανώνοντας φωτογραφικές μαθητικές δράσεις φωτογραφικών αφηγήσεων, Νικόλαος Γραίκος
Πληροφορίες/εγγραφές για τα εργαστήρια: 24210 74744, καθημερινά από 10:00-12:00(εκτός Τετάρτης). Επικοινωνία με την κ. Κονταξή ή στο e-mail kondax@uth.gr
Στο χώρο της ημερίδας θα εκτίθενται φωτογραφικά έργα μαθητών/τριών της ΣΤ΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, που δούλεψαν ομαδικά και με εμψυχωτές τους εκπαιδευτικούς: Παλαμιώτου Β. Χαρατσή Κ., εκπαιδευτικοί, Μουζαλά Δ., Δ/ντρια, Β. Αργύρη, Σχ.Σύμβουλο.