Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » To μεγάλο στοίχημα για το προσφυγικό. Toυ Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΩΡΑ ΓΕΝΝΑΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

To μεγάλο στοίχημα για το προσφυγικό. Toυ Χρήστου Μπεχλιβάνου

To μεγάλο στοίχημα για το προσφυγικό. Toυ Χρήστου Μπεχλιβάνου

 Φαίνεται πως έφτασε η ώρα  για να ξεκινήσει η συζήτηση και για τις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης. Αλλιώς κανένα σχέδιο διαχείρισης, όσο καλό και να είναι,  δεν θα μπορέσει να επιτύχει καθώς θα αποτελεί απλό παυσίπονο για το σύμπτωμα και όχι για την αιτία»

H Ελλάδα ζει στον αστερισμό του προσφυγικού τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ και στη Θεσσαλία οι πρόσφυγες ξεπέρασαν τις προηγούμενες ημέρες τους 3.500. Κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι αγωνιών πλέον για την επίλυση του προβλήματος παρότι σήμερα η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη.

Η χρεοκοπημένη Ελλάδα παρέδωσε μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης μέχρι σήμερα στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, παρότι δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό και απαιτεί στρατηγική επίλυση από τους ευρωπαίους εταίρους μας. Δυστυχώς μέχρι τώρα η Ευρώπη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, και γύρισε την πλάτη στο πρόβλημα και στη χώρα μας.

Η Ελλάδα ετούτη την περίοδο θα έπρεπε να έχει την απόλυτη πολιτική και οικονομική στήριξη συμμετέχοντας σε ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επίλυσης και άμβλυνσης του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος. Εντούτοις τα μέλη – κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σφυρίζουν αδιάφορα σε όλα τα επίπεδα και κρύβονται πίσω από τη διαχείριση των εσωτερικών συνόρων στη ζώνη Σένγκεν.

Η χώρας μας μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχει το πλεονέκτημα να έχει Έλληνα αρμόδιο Επίτροπο για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, τον Δημ. Αβραμόπουλο. Η συγκυρία με το προσφυγικό θα έπρεπε να έχει μετατραπεί σε ευκαιρία ανάδειξης του ρόλου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά να στηριχθεί οικονομικά για να αντέξει το βάρος του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος.

Η Ελλάδα αποτελεί ένα κρίσιμο και νευραλγικό γεωπολιτικό σταυροδρόμι και όσο θα διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία και η ρευστότητα στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή θα επηρεάζεται από τις εξελίξεις. Οι Σύροι πρόσφυγες δεν  θα σταματήσουν να διέρχονται από τη χώρα μας κι όταν ακόμη τελειώσει ο πόλεμος στην πατρίδα τους. Οι εταίροι μας, κοιτάζοντας κοντόφθαλμα και συμφεροντολογικά το πρόβλημα, μετέτρεψαν την Ελλάδα από προσφυγικό σταυροδρόμι σε αποθήκη ψυχών.

Και μην ξεχνάμε πως το δρόμο στην Ευρώπη για τους μετανάστες τον άνοιξε η Γερμανία υπακούοντας στα κελεύσματα των βιομηχάνων της για να τους εντάξει στο φθηνό εργατικό δυναμικό της. Τώρα η Γερμανία κρύβεται πίσω από το πρόβλημα, χαϊδεύει την Άγκυρα η οποία εκμεταλλεύεται το προσφυγικό ζήτημα σε όλα τα επίπεδα και «φορτώνει» με νέα εμπόδια και βάρη την Ελλάδα.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η χώρα μας για να αντέξει το βάρος θα πρέπει να πάει την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Κορυφής με μία εθνική πρόταση, μία πρόταση που θα έχει στήριξη από το σημερινό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει την ατζέντα για το μεγάλο αυτό θέμα και στο Συμβούλιο Κορυφής να ζητήσει επίμονα και με εθνική πλέον πρόταση να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των εταίρων,  να γίνει ομαλή προώθηση των προσφύγων και μεταναστών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να ενισχυθεί οικονομικά για τις υποδομές που απαιτούνται εντός της χώρας αλλά και για την επιμελητεία, να ξεκινήσει η διαδικασία διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών και να υπάρξει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της  κατάστασης.

Οι ευρω-υποσχέσεις που αθετήθηκαν για την μεταναστευτική/προσφυγική κρίση οδηγούν την Ελλάδα και την Ευρώπη σε αχαρτογράφητα ύδατα, ενδυναμώνουν τα ακροδεξιά κινήματα και κόμματα στη γηραιά ήπειρο, ρίχνουν λάδι στη φωτιά ρατσιστικών και ξενοφοβικών φαινομένων και αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλοποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια.

Φαίνεται πως έφτασε η ώρα  για να ξεκινήσει η συζήτηση και για τις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης. Αλλιώς κανένα σχέδιο διαχείρισης, όσο καλό και να είναι,  δεν θα μπορέσει να επιτύχει καθώς θα αποτελεί απλό παυσίπονο για το σύμπτωμα και όχι για την αιτία. Και πρέπει όλοι κάποια στιγμή  να κατανοήσουν πως όταν σπέρνεις ανέμους -ή  έστω όταν δεν τους σταματάς όταν ακόμα είναι αεράκι- τότε  θερίζεις  θύελλες.

Η Ελλάδα βρίσκεται και επίσημα σε καθεστώς ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χρέος να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα μας. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν παραμείνουν απλοί παρατηρητές της κρίσης και της κόντρας ΝΑΤΟ – Ρωσίας η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη σε όλα τα επίπεδα εντός της χώρας, αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι πλέον η ώρα των γενναίων αποφάσεων και του πολιτικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πριν να είναι πολύ αργά…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET