Πολιτισμός » Πέθανε ο μαέστρος Νικολάους Αρνονκούρ

Πέθανε ο μαέστρος Νικολάους Αρνονκούρ

Πέθανε ο μαέστρος Νικολάους Αρνονκούρ

Ο Αυστριακός μαέστρος Νικολάους Αρνονκούρ, ένας από τους διασημότερους μαέστρους του κόσμου, του οποίου το όνομα ήταν συνδεδεμένο με την «ιστορικά τεκμηριωμένη μουσική εκτέλεση», πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

Όπως αναφέρεται στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο μαέστρος «άφησε την τελευταία του πνοή εν ηρεμία, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του». Τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Αρνονκούρ εξέφρασαν, μεταξύ πολλών άλλων, οι διάσημες Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Βιέννης και του Βερολίνου.

Λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, ο Αρνονκούρ είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση τον Δεκέμβριο του 2015, με προσωπικό μήνυμα στο πρόγραμμα συναυλίας του συνόλου Concentus Musicus Wien, το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος το 1953.

Γεννημένος στο Βερολίνο και μεγαλωμένος στο Γκρατς της νότιας Αυστρίας, σπούδασε βιολοντσέλο στην Μουσική Ακαδημία της Βιέννης κι έγινε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της αυστριακής πρωτεύουσας το 1952, όπου παρέμεινε επί 17 χρόνια.

Άρχισε να διευθύνει συναυλίες και παραστάσεις όπερας στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και αναδείχθηκε σ’ έναν από τους σημαντικότερους αρχιμουσικούς της μεταπολεμικής περιόδου, δίπλα στον Κάραγιαν, τον Κλάιμπερ και τον Καρλ Μπεμ.

Δύο φορές διηύθυνε την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

naftemporiki.gr