Ελλάδα » Μέρκελ – Τσίπρας: «Βέτο» σε κλείσιμο συνόρων
ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Μέρκελ – Τσίπρας: «Βέτο» σε κλείσιμο συνόρων

Μέρκελ – Τσίπρας: «Βέτο» σε κλείσιμο συνόρων

Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν να κρατήσουν ενιαία στάση στη Σύνοδο Κορυφής και να μην αποδεχτούν το κλείσιμο των συνόρων. Ως εκ τούτου, η επίμαχη φράση αφαιρέθηκε από το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το γεύμα μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής διαφοροποιείται και ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Η Συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ έληξε στις 13:30 και οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν ότι δεν θα υπογράψουν το κείμενο συμπερασμάτων αν αυτό περιλαμβάνει πρόταση που να αναφέρει κλείσιμο των ελληνικών συνόρων.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με επιβράβευση των κρατών – μελών που προέβησαν σε μονομερείς ενέργειες το προηγούμενο διάστημα.

Πηγή