Κόσμος » Εμπλοκή από Νταβούτογλου
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Εμπλοκή από Νταβούτογλου

Εμπλοκή από Νταβούτογλου

Απομακρύνεται, όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο λήψης απόφασης για το προσφυγικό, καθώς τα αιτήματα της τελευταίας στιγμής που διατύπωσε η Άγκυρα, προκάλεσαν εμπλοκή.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για να εξεταστούν οι προτάσεις. «Αρκετές χώρες δεν μπορούν να δεχθούν απόψε τη συμφωνία, γιατί ο χρόνος προετοιμασίας δεν ήταν αρκετός» ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.

Με μεγάλη καθυστέρηση φαίνεται ότι θα ξεκινήσει το δείπνο των ηγετών της ΕΕ με τον τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων τόσο μεταξύ των κρατών – μελών όσο και μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας.

Η εμπλοκή φαίνεται ότι εντοπίζεται στην άρνηση των χωρών του Βίζεγκραντ (Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία) να δεχθούν ότι Σύροι πρόσφυγες θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Θεωρούν ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα. Αυτό έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Αθήνα, η οποία ζητά να υπάρξει απόφαση σήμερα επί του σχεδίου για επαναπροώθηση στην Τουρκία τόσο παρανόμων μεταναστών όσο και Σύρων μεταναστών/προσφύγων. Η Αθήνα πιέζεται σφόδρα διότι μία σειρά χωρών θέλει να καταγραφεί ότι η βαλκανική οδός έχει πλέον κλείσει, αλλά για να δεχθεί κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί να κερδίσει κάτι στο μέτωπο της αποσυμφόρησης των νησιών και της ενδοχώρας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ που και δεν δέχονται μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα αλλά ούτε και επανεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη. «Ή θα δεχθείτε μία απόφαση για επανεγκατάσταση και μεταναστών και προσφύγων ή θα ανοίξει η βαλκανική οδός» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός. Και όπως πρόσθεσε, αν δεχθούν μόνο την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία, τότε οι πρόσφυγες θα βρουν κι άλλους δρόμους πέραν του βαλκανικού διαδρόμου για να μπουν στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης