Χωρίς κατηγορία » Έμαθαν τα έθιμα της Αποκριάς

Έμαθαν τα έθιμα της Αποκριάς

Έμαθαν τα έθιμα της Αποκριάς

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, εκπαιδευτικό εργαστήρι για γονείς και παιδιά, με τίτλο: «Αποκριάτικα παιχνιδίσματα!».
Τα παιδιά ήρθαν στο Μουσείο, όπου ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα μαθαίνοντας για τα αποκριάτικα ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής και τις ρίζες τους στα χρόνια της παράδοσης.

Λαογραφικό Αποκριά (4)Είδαν τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, τους Κουδουνάτους της Νάξου, έμαθαν πώς μαγειρεύεται το μπουρανί στον Τύρναβο, τι είναι οι Τζαμάλες των Ιωαννίνων και οι Μπουμπούνες, πότε και γιατί καίνε τον Καρνάβαλο και τελικά τι συμβολίζει ο χαρταετός που τρελαίνονται όλα τα παιδιά να πετούν την Καθαρά Δευτέρα.
Στη συνέχεια, κατασκεύασαν αετούς από πηλό με πολύχρωμες ουρές και ζωηρά χρώματα. Μετά τη χειροτεχνία οι μικροί φίλοι του Μουσείου διασκέδασαν παίζοντας την παραδοσιακή χάσκα.

Λαογραφικό Αποκριά (2) Λαογραφικό Αποκριά (1)
Η έκπληξη για μικρούς και μεγάλους ήταν όταν βγήκαν στον αύλειο χώρο του Μουσείου, χόρεψαν το γαϊτανάκι και στο τέλος το αποκριάτικο τραγούδι «Πώς το τρίβουν το πιπέρι» με πολύ κέφι μέσα σε ατμόσφαιρα αποκριάτικου γλεντιού.
Γονείς, παππούδες και παιδιά φεύγοντας πήραν για κέρασμα χαλβά που προσέφερε στο Μουσείο η Χαλβαδοποία των Αφών Παπαγιάννη.