Ελλάδα » «Δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη η Ελλάδα»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

«Δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη η Ελλάδα»

«Δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη η Ελλάδα»

Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να αφεθεί μόνη και μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά η ανακατανομή προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες – μέλη, τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», τη Δευτέρα.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει πως τώρα που κλείνουν ολοένα και περισσότερα σύνορα προμηνύεται μία ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μία πρόταση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της Ε.Ε. και ταυτόχρονα επεξεργάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Μετανάστευσης, εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου θα πρέπει γρήγορα να επαναπροωθούνται και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έρχονται με ασφάλεια από την Τουρκία στην Ευρώπη, ενώ αποφασιστική πρέπει να είναι η καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών.

Επιπλέον, ο ίδιος υπολογίζει πως οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναινέσουν στην πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ώστε το καλοκαίρι να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σύστημα για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. το οποίο θα λειτουργεί.

Όπως σημειώνει ο επίτροπος Μετανάστευσης σε άλλο σημείο του άρθρου του, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην κανονική κατάσταση στη Ζώνη του Σένγκεν. Επίσης αναφέρει ότι σε μερικές εβδομάδες η Επιτροπή θα εξηγήσει πώς θα μεταρρυθμιστεί ο Μηχανισμός του Δουβλίνου ώστε να επιτευχθεί μία δίκαιη κατανομή των βαρών, ωστόσο, σημειώνει, στον ενδιάμεσο χρόνο οι χώρες – μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους ισχύοντες κανόνες.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία θα είναι καθοριστική για το πώς, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Άγκυρα, μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος στον περιορισμό των προσφυγικών ροών

Στο άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος επαναλαμβάνει πως για μία αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απαιτείται μία ευρωπαϊκή λύση.

Διαβάστε επίσης