Κόσμος » Πλαστικές σφαίρες σε συγκέντρωση
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Πλαστικές σφαίρες σε συγκέντρωση

Πλαστικές σφαίρες σε συγκέντρωση

Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα τουλάχιστον μία γυναίκα και έκανε χρήση σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσει πλήθος εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Η ομάδα, η οποία συγκεντρώθηκε δύο ημέρες πριν από τους επίσημους εορτασμούς για την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου ώστε να προσελκύσει περισσότερο κόσμο επειδή είναι Κυριακή, είχε αψηφήσει την απαγόρευση της πορείας από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος ματαίωσε τη φετινή συγκέντρωση, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες επιδίωκαν να τραβήξουν την προσοχή στα θέματα των γυναικών στην Τουρκία, η οποία κατατάσσεται 77η μεταξυ 138 χωρών βάσει του δείκτη ισότητας των φύλων που χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συχνά επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα των γυναικών, καθώς και για την αποτυχία της να μειώσει τα υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών και για τη χαμηλή συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό.

Επεισόδια οικογενειακής βίας είναι 10 φορές πιθανότερο να συμβούν στην Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, απ” ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εκατοντάδες γυναίκες γέμισαν την πλατεία στη συνοικία Καντίκιοϊ της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας μωβ πανό, το σύμβολο ενός κινήματος που επικεντρώνεται στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα των γυναικών.

Αστυνομικοί με πολιτικά άρχισαν να απωθούν σπρώχνοντας τα μέλη της ομάδας και πολλές γυναίκες διέφυγαν από την πλατεία όταν οι δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ εναντίον του πλήθους.