Ελλάδα » Μηνύματα Τσίπρα για προσφυγικό και αξιολόγηση
ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ Κ.Ε.

Μηνύματα Τσίπρα για προσφυγικό και αξιολόγηση

Μηνύματα Τσίπρα για προσφυγικό και αξιολόγηση

Με αναφορά στο προσφυγικό και τις ευθύνες της Ευρώπης ξεκίνησε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση, κυρίως για λόγους πολιτικής αδυναμίας, γιατί οι πολιτικές λιτότητας εξέθρεψαν το τέρας της ακροδεξιάς» σημείωσε.

Ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα διαχειριστεί την προσφυγική και οικονομική κρίση θα προσδιορίσει το μέλλον της.

«Κρατά ανοικτά τα σύνορά της στη λιτότητα και κλειστά τα σύνορά της στους κατατρεγμένους» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει «από το υστέρημά της» να σώζει τους πρόσφυγες, αλλά τόνισε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι ο δρόμος των προσφύγων προς την Ευρώπη δεν είναι μέσω του Αιγαίου, αλλά με την απευθείας μετάβαση από το τουρκικό έδαφος.

Συμπλήρωσε ότι Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών, ανέφερε ότι στη χώρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30.000 πρόσφυγες και ότι η κινητοποίηση είναι μεγάλη – ιδίως από τις Ένοπλες Δυνάμεις – για τη στέγαση και τη σίτιση των ανθρώπων.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να σηκώσει όλο αυτό το βάρος, ιδίως εντός των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών.

Σε σχέση με τη Σύνοδο της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη με τα κλειστά σύνορα, αλλά και το γεγονός ότι οι ροές από τα νησιά συνεχίζονται, είναι επείγουσα η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες, αλλά και μια νέα συμφωνία με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των μεταναστών.

Συμπλήρωσε ότι στη Σύνοδο η Ελλάδα θα διεκδικήσει όλες οι χώρες της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Σε αυτή την προσπάθεια απέβλεπε και η πολιτική συνεννόηση, η οποία επιτεύχθηκε την Παρασκευή».

Άσκησε, πάντως, κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι η ρητορική της είναι ίδια με τη ρητορική της γερμανικής ακροδεξιάς και την κριτική που ασκεί στην καγκελάριο Μέρκελ.

«Τα κέντρα κλειστού τύπου δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές» τόνισε παράλληλα, και διευκρίνισε ότι αυτού τους είδους τα κέντρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με φειδώ.

O πρωθυπουργός επιτέθηκε και στην «πλειοψηφία των ΜΜΕ της διαπλοκής», λέγοντας ότι είχαν βάλει στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τώρα με την αξιολόγηση, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης.

«Απέναντι στο πόλεμο που η κυβέρνηση υφίσταται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, απαντά με τον δημοκρατικό διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία» τόνισε.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκκρεμότητα της αξιολόγησης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα κλείσει σύντομα».

Είπε ότι υπάρχει ουσιαστική «σύγκλιση και όχι μονομερής προσχώρηση στις θέσεις» των δανειστών στην Ευρώπη, ασκώντας και πάλι κριτική στο ΔΝΤ για τις «αυθαίρετες εκτιμήσεις και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στην τελική διαπραγμάτευση με σταθερή την θέση να μην υπάρξει καμία περικοπή των τρεχουσών συντάξεων.

ΝΔ: Προσπαθεί να κοροϊδέψει και να διχάσει

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε απάντηση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Τσίπρας ελάχιστες ώρες μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, επιβεβαιώνει ότι το μόνο που ξέρει είναι να διχάζει. Τώρα, κατασκευάζει νέα τεχνητή γραμμή σύγκρουσης.

Ο «ανθρωπισμός» (δικός του) και η «ακροδεξιά» (όλοι οι άλλοι). Προφανώς για τον κ. Τσίπρα ανθρωπισμός είναι οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περιφέρονται ανά την Ελλάδα πεινασμένοι, διψασμένοι και αβοήθητοι.

Ενώ, κατά τον κ. Τσίπρα, “ακροδεξιά” είναι η αναγκαία φύλαξη των συνόρων της πατρίδας και η αυτονόητη διαμονή των παράτυπων μεταναστών σε κλειστούς χώρους για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Δεν καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας ότι η πολιτική «αφύλακτα σύνορα – ξέφραγο αμπέλι», είναι ακριβώς εκείνη που φτιάχνει τις «Χρυσές Αυγές» της Ελλάδας και της Ευρώπης;

Ανίκανος και αναξιόπιστος, αφού με την ιδεοληψία του μετατρέπει σε απέραντο καταυλισμό την Ελλάδα, προσπαθεί και πάλι να κοροϊδέψει και να διχάσει τους Έλληνες. Μάταια όμως.

Ένα είναι βέβαιο. Η εποχή του πέρασε».