Κόσμος » Σκάνδαλο μεγατόνων στη Βραζιλία – Προσήχθη ο Λούλα

Σκάνδαλο μεγατόνων στη Βραζιλία – Προσήχθη ο Λούλα

Σκάνδαλο μεγατόνων στη Βραζιλία – Προσήχθη ο Λούλα

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα προσήχθη και ερευνήθηκε η κατοικία του, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς Petrobras.

Η έρευνα αφορά στο ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος του κυκλώματος Petrobras που αφορά τη δημόσια πετρελαϊκή εταιρία και που ενδέχεται να διαπράχθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Λούλα και τους συνεργάτες του.

«Υπάρχουν αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος Λούλα έλαβε χρήματα από το κύκλωμα προκειμένου να ανακαινίσει ένα τριώροφο διαμέρισμα και μια εξοχική κατοικία στην Ατιμπάια», αναφέρει η εισαγγελία. «Διερευνώνται επίσης καταβολές ποσών στον πρώην πρόεδρο από επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην έρευνα για διαφθορά, υπό τη μορφή δήθεν δωρεών και συνεδρίων», προσθέτει η εισαγγελία. Η προσαγωγή Λούλα προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εργασίας Μιγκέλ Ροσέτο, ο οποίος ανέφερε πως δεν αποτελεί «δικαιοσύνη» και την περιέγραψε αντιθέτως ως «βία». «Η ενέργεια είναι μια ξεκάθαρη επίθεση σ” αυτά που αντιπροσωπεύει ο Λούλα ως πολιτικός και κοινωνικός ηγέτης», υπογραμμίζει ο υπουργός σε δήλωσή του.

Στο μεταξύ, ομάδες αντίπαλων διαδηλωτών συγκρούσθηκαν έξω από την κατοικία του Λούλα μετά την προσαγωγή του, υπογραμμίζοντας τα βαθιά πολιτικά πάθη γύρω από τον πρώην ηγέτη. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν υποστηρικτές του Λούλα ντυμένους με κόκκινα πουκάμισα να ανταλλάσσουν συνθήματα, ύβρεις, ακόμη και χτυπήματα με επικριτές του στον δρόμο έξω από την κατοικία του στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Αστυνομικοί απώθησαν μερικούς διαδηλωτές κάνοντας χρήση γκλομπ. Λίγες ώρες μετά, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας αφέθηκε ελεύθερος.

megatv.com