Οικονομία » Σε πτωτική τροχιά έως το 2018 η αγορά κατοικίας

Σε πτωτική τροχιά έως το 2018 η αγορά κατοικίας

Σε πτωτική τροχιά έως το 2018 η αγορά κατοικίας

Φωτ. αρχείου larissanet

Δεδομένη θεωρείται η διατήρηση της πτωτικής τροχιάς της αγοράς κατοικίας για όγδοο διαδοχικό έτος το 2016, σύμφωνα με τις απόψεις πληθώρας ειδικών του κλάδου, όπως αυτές αποτυπώνονται σε σχετικές εκθέσεις για την πορεία της αγοράς, που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες όχι μόνο για το τρέχον έτος, αλλά και για το 2017, πιθανώς ακόμη και το 2018, έως ότου η αγορά κατορθώσει να σταθεροποιηθεί. Το θετικό είναι ότι η πορεία υποχώρησης των τιμών θα βαίνει μειούμενη, έως ότου αγγίξει το κατώτατο όριό της, εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν νέες απρόβλεπτες εξελίξεις από το πολιτικό ή το οικονομικό πεδίο. Για παράδειγμα, μια παγκόσμια οικονομική ύφεση θα εκτροχίαζε εκ νέου τη σταθεροποιητική πορεία της αγοράς ακινήτων της Ελλάδας, καθώς θα είχε άμεση επίπτωση και στην οικονομία, αλλά και την ψυχολογία των επίδοξων αγοραστών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Γόρδιο, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, είναι πιθανή η διατήρηση τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια μιας ελαφρώς πτωτικής πορείας των τιμών των κατοικιών, αλλά με μικρή άνοδο του αριθμού των αγοραπωλησιών, εφόσον ολοκληρωθεί σταδιακά ο πτωτικός κύκλος της οικονομίας της χώρας και με δεδομένη τη μεγάλη πτώση των αξιών μέχρι σήμερα, που, σε αρκετές περιπτώσεις, οδηγεί σε μη δίκαιες αξίες. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Γόρδιος, η παραπάνω πρόβλεψη απαιτεί την άμεση διόρθωση της φορολογικής πολιτικής για τα ακίνητα, μέσω της προσαρμογής της φορολόγησης στη βάση του παραγόμενου εισοδήματος. Κατά τον ίδιο, μακροπρόθεσμα, για να έχει πιθανότητες η αγορά να ανακάμψει απαιτείται, πέραν του εξορθολογισμού της φορολόγησης των ακινήτων, να εκμεταλλευτεί η χώρα το πλεονέκτημα του τουρισμού, ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί στη «Φλόριντα της Ευρώπης». Κατά τον κ. Γόρδιο, στην κατεύθυνση αυτή γίνονται ήδη κάποια δειλά βήματα, με την ανάπτυξη έργων όπως το Ελληνικό, η αναβάθμιση του Αστέρα της Βουλιαγμένης και το έργο του Ιδρύματος Νιάρχου στο Δέλτα του Φαλήρου.

Σε έτερη ανάλυση, η Eurobank Property Services προβλέπει ότι οι τιμές των κατοικιών φέτος θα υποχωρήσουν κατά 3,3%, ενώ για το 2017 εκτιμά ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο 3,1%. Για δε το 2018, εκτιμάται πως οι τιμές θα οδεύσουν προς τη σταθεροποίησή τους, υποχωρώντας ελάχιστα κατά 0,3%. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας, η συνολική πτώση των κατοικιών από το 2007 έως σήμερα αγγίζει το 38,25%. Οσον αφορά το 2015, η Eurobank Property Services αναφέρει ότι οι τιμές υποχώρησαν κατά 6,7%.

Οπως αναφέρεται, σημαντικές μακροοικονομικές εξελίξεις συνεχίζουν να κρατούν «παγωμένο» τον κλάδο των ακινήτων. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, τα τρομοκρατικά χτυπήματα, η πτώση στην τιμή του πετρελαίου και τα σενάρια για την έξοδο της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση απομακρύνουν ξένους και εγχώριους μεγάλους «παίκτες» από την τοποθέτηση κεφαλαίων στην αγορά ακινήτων. Στην Ελλάδα επιπλέον ανασταλτικοί παράγοντες για την ανάκαμψη της αγοράς αποτελούν η έλλειψη ρευστότητας, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και το θολό τοπίο των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Πηγή: kathimerini.gr