Ελλάδα » Κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση

Κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση

Ολοκληρώθηκε, έπειτα από οκτώ ώρες, το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο με αντικείμενο την στρατηγική της χώρας για την προσφυγική κρίση.

«Καταλήξαμε σε μια κοινή ανακοίνωση» ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Όπως τόνισε ο κ. Καμμένος την κοινή ανακοίνωση δεν υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Καμμένος επεσήμανε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ότι ο Κ. Τσίπρας πάει στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν διεθνείς συμφωνίες, η συμφωνία με το ΝΑΤΟ, η συμφωνία για επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν απο τα παράλιά της, η δημιουργία ακτοφυλακής της ΕΕ και η μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

«Με απόλυτο σεβασμό στις ανθρωπιστικές αρχές στις διεθνές συμβάσεις να φτάσουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού θέματος» ανάφερε χαρακτηρικά ο κ. Καμμένος και συνέχισε «Τους ευχαριστώ όλους για τα εύσημα που έδωσαν σε ένοπλες δυνάμεις, λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. Τους συγχαιρω δημόσια που καταφέραν μεσα σε 13 μερες να ανταποκριθουν στις υποχρεώσεις της χώρας και ο πρωθυπουργός να παει έχοντας καλυψει τα απαιτούμενα».

Τέλος, για τις διαφωνίες της Φώφης Γεννηματά τόνισε: «Η Γεννηματά ήθελε να μπουν προτάσεις για εθνική κυβέρνηση αλλά δεν μπήκαν».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν στις δηλώσεις τους ο Βασίλης Λεβέντης ο οποίος τόνιζε ότι «η Ένωση Κεντρώων ζήτησε να κινηθεί η συζήτηση γύρω από το μέλλον της χώρας», ασκώντας δριμεία κριτική στους συνομιλητές του!

«Ο ΠτΔ έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία (σ.σ. το αίτημά του για οικουμενική κυβέρνηση) και όλοι είπαν να γίνει συζήτηση μόνο για το προσφυγικό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της “Ενωσης Κεντρώων, για να συνεχίσει: «Είπαμε ότι δεν θα υπογράψουμε το κοινό ανακοινωθέν και θεωρούμε τη συζήτηση φιάσκο. Στη Βουλή θα εξηγήσω ακριβώς τι έγινε μέσα. Είπαν ψέματα ότι είναι μόνο 28.000 οι πρόσφυγες, ενώ υπουργός είπε ότι είναι 150.000. Το πολιτικό σύστημα είναι κατώτερο των περιστάσεων. Είναι η ώρα του λαού να καταλάβει τι ψήφιζε τόσα χρόνια».

«Νομίζω ότι μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μια μίνιμουμ εθνική γραμμή» τόνισε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Σταύρος Θεοδωράκης για να συνεχίσει: «Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και ασφάλεια για κατοίκους νησιών και συνόρων. Επιμείναμε στην ανάγκη να υπάρξει υπουργός κοινής αποδοχής και σύστημα που θα διοικεί το χάος. Ο πρωθυπουργός το απέρριψε. Αισθανόμαστε, όμως, νικητές για το κοινό ανακοινωθέν. Η Ελλάδα δίνει σήμα ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες του κόσμου. Τον κάλεσα να μην προκαλεί υπεραμυνόμενος της πολιτικής του το 2015».

Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο ο Αλέξης Τσίπρας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Ο όρος που χρησιμοποιούμε στο ανακοινωθέν δεν είναι κυρώσεις και αντίποινα αλλά ότι οι χώρες θα έχουν συνέπειες και καλείται η ΕΕ να κάνει συγκεκριμένες αυτές τις συνέπειες. Ο Τσίπρας μας είπε πως το βέτο υπάρχει πάντα στο τραπέζι αλλά δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε βγαίνοντας από την συνεδρίαση: «Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Ζητήσαμε τη σύγκλιση του Συμβουλίου γιατί βλέπαμε ότι το προσφυγικό αποκτά τεράστιες διαστάσεις… Η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η χώρα χρειάζεται συμμαχίες. Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση. Γι αυτό χρειάζεται η κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: