Λάρισα » «Άπιαστο όνειρο η σύνταξη για τις γυναίκες»
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

«Άπιαστο όνειρο η σύνταξη για τις γυναίκες»

«Άπιαστο όνειρο η σύνταξη για τις γυναίκες»

Συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την Γιορτή της Γυναίκας εκεί που η κα Ρούλα Ξιφαρά, μέλος του ΔΣ του ΕΚΝΛ, επισήμανε:

«Το ΕΚΝΛ και φέτος μπροστά στην 8η Μάρτη καλεί γυναίκες κα άντρες εργαζόμενους, να πάρουν τη θέση τους, ακολουθώντας το παράδειγμα των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης. Η 8η Μάρτη δεν είναι για το εργατικό κίνημα απλώς μια επέτειος, είναι μία ακόμα μάχη – σύμβολο που μας θυμίζει πώς αυτά τα δικαιώματα που σήμερα το κεφάλαιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και όσες προηγήθηκαν, η ΕΕ, το ΔΝΤ, μας παίρνουν πίσω κατακτήθηκαν μέσα από σκληρή ταξική πάλη.

Σήμερα, η αστική τάξη και τα κόμμα τα που την υπηρετούν κάνουν μεγάλη προσπάθεια να θαφτεί κάθε μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης, ώστε η νέα βάρδια της εργατικής τάξης να μην μάθει ποτέ την σύνδεση της 8ης Μάρτη με τον ηρωικό αγώνα των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης. Σήμερα είναι όμως που, διανύοντας τον 6ο χρόνο καπιταλιστικής κρίσης, τα προβλήματα της ανισοτιμίας οξύνονται. Σήμερα είναι που η εργατική τάξη δέχεται πρωτοφανή επίθεση από το κεφάλαιο, σήμερα είναι που η εργαζόμενη γυναίκα δέχεται διπλά χτυπήματα

Γι’ αυτό, απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στις εργαζόμενες. ΕΙδικά σήμερα, ειδικά μπροστά στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Αυτό που φέρνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό εννοείται πως καθιστά για την μεγάλη πλειοψηφία ιδιαίτερα των γυναικών την σύνταξη ένα άπιαστο όνειρα. Πόσο μάλλον που τα ποσοστά ανεργίας σε γυναίκες και νεολαία έχουν χτυπήσει κόκκινο. Θέλουν ταυτόχρονα να ξεμπερδέψει το μεγάλο κεφάλαιο από το κόστος της υγείας – πρόνοιας, πόσο μάλλον από το κόστος της μητρότητας. Αυτά τα μέτρα, οι περικοπές σε υγεία πρόνοια, στοχεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη κλοπή του πλούτου που η τάξη μας παράγει από το μεγάλο κεφάλαιο. Δηλαδή, τα λεφτά που η κυβέρνηση θα εξασφαλίζει από τη μείωση δαπανών από παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία κτλ θα τα προσφέρει ζεστά στη μεγαλοεργοδοσία.

Ακριβώς όμως, αυτή η έλλειψη δικτύου υποδομών και κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας, είναι που φορτώνει επιπλέον βάρη στη γυναίκα, που την αφήνει χωρίς ελεύθερο χρόνο, και που καθιστά την συμμετοχή της στο κίνημα πιο δύσκολη. Η 8η Μάρτη αυτό μας υπενθυμίζει. Ότι η διεκδίκηση ίσου μεροκάματου με τους άνδρες, το αίτημα για 10ωρη δουλειά, κατακτήθηκε μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες, πως οι γυναίκες 1857 ξεπέρασαν πολλά εμπόδια, σήκωσαν ανάστημα και συνέβαλλαν έτσι κι εκείνες στο να αποσπάσουμε κατακτήσεις που σήμερα ή τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν αυτονόητες. Όμως και σήμερα, οι μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις μας τους φόβισαν. Δεν έχουν φέρει ακόμα το ασφαλιστικό στη Βουλή και τους προειδοποιούμε: Να μην τολμήσουν! Αλλά σ’ αυτή μάχη και σε όσες ακολουθήσουν οι γυναίκες έχουν θέση, έτσι παλεύουν για τα παιδιά τους.

Το ΕΚΝΛ υιοθετεί αιτήματα πάλης, τα οποία αγγίζουν όλες τις πλευρές της ζωής μας, και επιδιώκει να ανοίξει αυτή η συζήτηση στους περισσότερους χώρους δουλειάς

• Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας

• Πλήρης, δωρεάν προληπτικός έλεγχος και διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα για όλες τις γυναίκες, χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.

• Κρατική χρηματοδότηση και ανάπτυξη υπηρεσιών και δομών για τη στήριξη της μάνας και του παιδιού, της οικογένειας, για την προσχολική αγωγή, τα Αμεα και τους ηλικιωμένους.

• Μέτρα αναγνώρισης του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας

• Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες και των επιδομάτων σε Αμεα, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες.

• Άδεια μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες

• Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

• Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα

• Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στο όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες.

• Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία

• Ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας .Η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί και υπάρχει δυνατότητα να δουλεύουμε όλες και όλοι, με λιγότερο χρόνο εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς

• Να μην καταργηθεί η Κυριακή ως Αργία.

• Να καταργηθούν οι νόμοι που προωθούν και ενισχύουν όλες τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Πρόγραμμα Δράσης:

-Στάση εργασίας 1 ώρας για την Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Μάρτη, προκειμένου τα σωματεία να κάνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

-Συγκέντρωση την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 7 μ.μ, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας

-Ολοι στην συγκέντρωση αλληλεγγύης του ΕΚΝΛ και της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας (ΕΕΔΥΕ) στους πρόσφυγες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, Παρασκευή 11 Μαρτίου, 7 μ.μ, Κ. Πλατεία Λάρισας

-Θεατρική παράσταση της ομάδας του ΕΚΝΛ την Πέμπτη 17/3, στο Χατζηγιάννειο με θέμα την εργαζόμενη γυναίκα».