Άρθρα » Είναι η Ελλάδα failed state;*

Είναι η Ελλάδα failed state;*

Είναι η Ελλάδα failed state;*

Του Νίκου Ράπτη*

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΕ αποφάσισε να διαθέσει 700 εκατομμύρια για ανθρωπιστική βοήθεια εντός της επικράτειάς της. Το «προσφυγικό» εισάγει τον τρίτο κόσμο στην γηραιά ήπειρο. Αλλά δεν είναι το μόνο. Σύμφωνα με μια πρακτική συνηθισμένη στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η ΕΕ αποφάσισε η βοήθεια αυτή να διατεθεί στην Ελλάδα μέσω ΜΚΟ, παρακάμπτοντας την ελληνική κυβέρνηση . Όπως γράφτηκε, «θεωρείται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τη διοικητική επάρκεια για το εγχείρημα».

Με άλλα λόγια, οι εταίροι μας εκτιμούν πως είμαστε «αποτυχημένο κράτος» (failed state), που κανείς δεν μπορεί να του εμπιστευθεί λεφτά ή απαιτητικά εγχειρήματα. Μπορούμε να μας πιάσει το παράπονο και η οργή για την περιφρόνηση, την υποτίμηση κ.λπ. Μπορούμε όμως και να αξιοποιήσουμε αυτή την κίνηση ως ευκαιρία για αυτοκριτική.

Εξ όνυχος τον λέοντα: το ελληνικό κράτος διακρίνεται πράγματι για την αδυναμία του να λύσει θεμελιακά προβλήματα, που αποτελούν παρελθόν στα περισσότερα μέρη του πολιτισμένου κόσμου. Να δούμε μερικά:

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, αποτελεί ένα βασικό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας που επιβλήθηκε σε «θεριακλήδες» λαούς όπως οι Τούρκοι, οι Ιρλανδοί κ.ά . Σύμφωνα με τον Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο 20 χιλιάδες συμπολίτες μας και μας κοστίζει 3.5 δις ευρώ! Αλλά ο λαϊκισμός και τα μικροσυμφέροντα επιβάλλουν τη βούλησή τους επί του δημοσίου συμφέροντος.

Η διαχείριση των απορριμμάτων. Αδυνατούμε να προχωρήσουμε σε χωροθέτηση σύγχρονων χώρων αποθήκευσης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομειακών και των τοξικών λυμάτων. Προτιμάμε να μολύνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα και τις καλλιέργειες, να σπαταλάμε πόρους, να βλάπτουμε τη δημόσια υγεία, να πληρώνουμε βαριά πρόστιμα.

Η σταθεροποίηση του εκλογικού κύκλου.  Χάρη σε ένα παράλογο εκλογικό σύστημα και μια ασταθή πολιτειακή διάταξη, στη Μεταπολίτευση έχουμε εκλογές κάθε δυόμισι χρόνια! Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα σταθερότητα για να δουλέψει το κράτος και να προσκληθούν επενδύσεις, πήγαμε στις κάλπες πέντε φορές σε επτά χρόνια! Πολλά κράτη(Σουηδία, Ιταλία, Ισραήλ) αντιμετώπισαν παρόμοια αστάθεια και την επίλυσαν με θεσμικές παρεμβάσεις. Αλλά όχι εμείς.

Όποιος δεν μπορεί να επιλύσει τα απλά, πώς θα αντεπεξέλθει στα σύνθετα; Χρειαζόμαστε επειγόντως καλύτερο κράτος και διοίκηση. Για να κλείσουμε τα στόματα των εταίρων μας ή -ακόμα σοβαρότερο- για να μην ακολουθήσουμε τη μοιραία κατάληξη των Failed States: τον πόλεμο, τις εμφύλιες συρράξεις και την κοινωνική αποσύνθεση.

*Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός

Διαβάστε επίσης: