Υγεία » Το σχέδιο για τις ρευματικές παθήσεις

Το σχέδιο για τις ρευματικές παθήσεις

Το σχέδιο για τις ρευματικές παθήσεις

Έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έλαβε το «Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις», το οποίο φιλοδοξεί να πετύχει την ευρύτερη αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο των σοβαρών επιπτώσεων των ρευματικών παθήσεων. Το σχέδιο δράσης αποτελείται από 7 κύριους άξονες που στοχεύουν στις πολιτικές υγείας που εξασκούνται και τις  άμμεσες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον χώρο της υγείας αλλά και των οικονομικών δεδομένων για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας, την άμεση και έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ασθενών, των οικογενειών τους και κυρίως του ευρύτερου κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς,  τη δημιουργία εκτενών αρχείων καταγραφής ρευμαματοπαθών στη χώρα,  την υποστήριξη και τη φροντίδα των χρόνιων ρευματοπαθών, την ανάπτυξη κινήματος εθελοντισμού για την υποστήριξη των ανγκών τους, την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού και των επαγγελματιών υγείας αλλά και των ασθενών και την ανάγκη κλινικεργαστηριακής έρευνας για τις ρευματικές παθήσεις με έμφαση στις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς στην Ελλάδα.

Το Σχέδιο Δράσης στοχεύει επίσης στην ανάδειξη της σημασίας των ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας και στην ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για την αποτελεσματική μείωση της νοσηρότητας, της αναπηρίς και του κοινωνικού αποκλεισμού, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητα ζωής των ασθενών.
Την πρωτοβουλία για την εκπόνηση αλλά και την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης έχει η ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ μαζί με τους συλλόγους και τις Ενώσεις Ρευματοπαθών.

Στην Ελλάδα οι ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3.000.000 και οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία χρόνιου προβλήματος υγείας.Οι ρευματικές παθήσεις προσβάλλουν όλες τις ηλικίες (όχι μόνο τους ηλικιωμένους) και  εάν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία ή αυξημένο κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς.
«Για μια καλή αρχή και μια σημαντική απόφαση που μας δημιουργεί μεγαλύτερες ευθύνες σε δύσκολους καιρούς» κάνει λόγο ο Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας κ. Λάζαρος Σακκάς,  Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ρευματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ο οποίος συμπληρώνει ότι «Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, το σχέδιο δράσης εγκρίθηκε και η Πολιτεία πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ασθενών και των οικογένειών τους. Το έργο των ρευματολόγων στην Ελλάδα έχει αναγνωριστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Καιρός είναι να προχωρήσουμε μποστά και να λύσουμε ένα ένα τα προβλήματα των ρευματοπαθών, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαικές χώρες».

Για σημαντική απόφαση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Τρόντζας, τονίζοντας ότι «τίθεται η προτεραιότητα της «πρώιμης διάγνωσης και της έγκαιρης και ορθής θεραπείας». «Η Πανεπιστημιακή Ρευματολογική Κλινική και οι συνεργάτες της, οι συνάδελφοι ρευματολόγοι και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, οι οργανώσεις των ασθενών και οι οικογένειές τους πρέπει όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας για να αναδείξουμε τα προβλήματα των ρευματοπαθών στη Θεσσαλία και σε ολόκληρη την Ελλάδα» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας.

Η Πανεπιστημιακή Ρευματολογική Κλινική εντείνει τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού και το σχέδιο δράσης της Κλινικής με έμφαση στην ενημέρωση των προβλήματων των ρευματοπαθών  της Θεσσαλίας θα ανακοινωθεί  τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Ρευματολογίας και Αυτοανόσων Νοσημάτων που διοργανώνει η Πανεπιστημιακή Ρευματολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας. Ανάλογες ενέργειες θα γίνουν και μέσα από το Mediterranean Journal of Rheumatology- Ελληνική Ρευματολογία, το επίσημο περιοδικό της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), εκδότης του οποίου  είναι ο κ. Σακκάς μαζί με τον καθηγητή κ. Γεώργιο Κίτα.