Πολιτισμός » Tο έργο του Μιχάλη Αργυρίδη ταξιδεύει στην Ιαπωνία

Tο έργο του Μιχάλη Αργυρίδη ταξιδεύει στην Ιαπωνία

Tο έργο του Μιχάλη Αργυρίδη ταξιδεύει στην Ιαπωνία

Στο έντυπο «IICLO REPORT» του Διεθνούς Ινστιτούτου Παιδικής Λογοτεχνίας (IICLO) της Οσάκα (Ιαπωνία), τεύχος 5, Οκτώβριος 2015 , γίνεται αναφορά στον Μιχάλη Ι. Αργυρίδη, τον λαρισαίο δάσκαλο – μελετητή της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας, γεγονός που τιμά τον ίδιο αλλά και την πόλη μας και τη χώρα μας. Το όνομα του Μιχάλη Αργυρίδη βρίσκεται ανάμεσα στα ονόματα γερμανών, ολλανδών, λιθουανών, κινέζων, κορεατών, αυστραλών, βραζιλιάνων συγγραφέων, ερευνητών, μελετητών της παιδικής λογοτεχνίας, που βιβλία τους βρίσκονται στο IICLO. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Αργυρίδης είχε αποστείλει, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο τμήμα έρευνας και μελέτης του εν λόγω Ινστιτούτου, το βιβλίο του Άλκη Ζέη: Η τέχνη του να μιλάς στα παιδιά με «έντιμο τρόπο»» ( εκδόσεις Μεταίχμιο).

Παράλληλα, το IICLO εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον Μιχάλη Αργυρίδη, μέσω επιστολής που υπογράφει η Yasuko Doi, ερευνήτρια.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας  ο Μιχάλης Αργυρίδης θα αποστείλει για δημοσίευση στο « IICLO REPORT » τη μελέτη του «Η τραγωδία της Χιροσίμα (1945) στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία για παιδιά», η οποία αναφέρεται στα διηγήματα «Χίλιοι χάρτινοι γερανοί», της Αυγής Παπάκου – Λάγου και «Αδερφούλα Χιροσίμα», του Δημήτρη Μανθόπουλου, που είναι εμπνευσμένα από την καταστροφή της Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945, μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τους Αμερικανούς.