Λάρισα » Γενική συνέλευση και κοπή πίτας
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

Γενική συνέλευση και κοπή πίτας

Γενική συνέλευση και κοπή πίτας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 10.30 το πρωί η ετήσια Γενική Συνέλευση και η κοπή πίτας του Συνδικάτου Οικοδόμων.
Στη συνέλευση πήραν μέρος αρκετοί οικοδόμοι, έγινε απολογισμός των πεπραγμένων της διοίκησης και μπήκαν οι στόχοι πάλης για το 2016.
Με αφορμή τη Γενική Συνέλευση το Συνδικάτο απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους οικοδόμους και τους καλή να είναι σε ετοιμότητα για την νέα 48ωρη απεργία αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Πλαίσιο πάλης

1. Σταθερή δουλεία – Μεροκάματο – εργασιακές σχέσεις Συλλογικές Συμβάσεις

-Υπογραφή Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. με επαναφορά στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό ως βάση για αυξήσεις στους

- Υπογραφή Κλαδικής σύμβασης εργασίας με αφετηρία τα επίπεδα της σύμβασης του 2009.

- Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις μορφές ελαστικές απασχόλησης, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

- Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

- 7ωρο – 5νθημερο – 35ωρο.

-Αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας , αντισεισμικής θωράκισης, κ.α.

-Επανασύσταση του πρώην Ο.Ε.Κ. με βασικό προσανατολισμό την κατασκευή κατοικιών, το πρόγραμμα στήριξης των δικαιούχων με κατάργηση της εγκληματικής δράσης των τραπεζών και των μεγαλοκατασκευαστών.

2. Κοινωνική ασφάλιση

-Να παρθεί πίσω το Ν/Σ που βάζει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

-Επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58 χρόνια.

-Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που μείωσαν κύριες και επικουρικές συντάξεις.

- Άμεση επαναφορά της 13ης και της 14ης Σύνταξης.

- Αύξηση της βασικής σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 600 ευρώ.

- Χρηματοδότηση των ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.

- Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν υγεία – πρόνοια.

3. Στήριξη των ανέργων

- Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όσο διαρκεί η ανεργία.

- Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου με επιβάρυνση κράτους και εργοδοσίας.

- Διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων για να εξασφαλιστεί ότι κανένας οικοδόμος δεν θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο να μην θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

- Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

- Έκτακτη επιδότηση των ανέργων του κλάδου μπροστά στις γιορτές του Πάσχα.

- Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

- Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου σε ανέργους και απλήρωτους εργαζόμενους.

- Στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους με το επίδομα θέρμανσης και διάθεση τροφίμων, ρουχισμού και άλλων απαραίτητων ειδών για την κάλυψη των αναγκών τους.

- Πάγωμα των χρεών προς της τράπεζες και δημόσιο και διαγραφή των χρεών από τόκους.

- Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, να παρθεί πίσω το Ν/Σ για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην 1η κατοικία.

4. Χαράτσια – φόροι

- Όχι στο νέο φορολογικό Ν/Σ που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου αλληλεγγύης και όλων των χαρατσιών που βαρύνουν τις λαϊκές οικογένειες. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45%.

- Να σταματήσει κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός στα σπίτια των ανέργων.
Μέτρα προστασία ανέργων

Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι συνέπειες της ανεργίας είναι φανερές και μεγαλύτερες κάθε μέρα που περνάει. Τα στοιχεία του ΙΚΑ φανερώνουν ότι η ανεργία οξύνεται συνολικά σε δημόσια και ιδιωτικά έργα. Την 4ετία 2009-2013 οι ασφαλισμένοι οικοδόμοι στο ΙΚΑ μειώθηκαν από 131.927 σε 32.695. Σε σχέση με το 2004 η μείωση είναι μεγαλύτερη καθώς οι ασφαλισμένοι οικοδόμοι το Δεκέμβρη του 2004 ανέρχονται σε 170.666. Στην Λάρισα το 2008 έπαιρναν δωροαδειόσημο 6.985 και τώρα τέλος 2014 1846, τέλος του 2015 πήραν δωροαδειόσημο 1637 συνάδελφοι, με ποσό περίπου 200 ευρώ το τετράμηνο, που σημαίνει ελάχιστα μεροκάματα.

Η κατασκευή κατοικιών έχει φρακάρει. Τα δημόσια έργα που ξαναξεκινήσαν δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Η ανεργία στον κλάδο έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Η εξαθλίωση που προκαλεί η ανεργία πολλαπλασιάζεται με τα χαράτσια, τους φόρους, νέους και παλιούς, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το ξεπαράδιασμα σε γιατρούς, φάρμακα, νοσοκομεία, την πανάκριβη παιδεία, την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Μαζί με αυτά, οι οικοδόμοι με το τρίτο μνημόνιο φορτώθηκαν ακόμα δύο χρόνια στη πλάτη τους για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης. Χιλιάδες οικοδόμοι που περίμεναν να βγουν το 2013 και μετά στη σύνταξη περιμένουν ακόμα δύο χρόνια βιώνοντας την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση και για τους ασφαλισμένους μετά το 1992 το όριο ηλικίας φθάνει στα 62 χρόνια.

Υποχρεώνουν τους οικοδόμους να ανέβουν στο μαδέρι στα 60-62 χρόνια τους, με κίνδυνο τη ζωή τους. Είναι φανερό, ότι από αυτή την εξέλιξη θα θρηνήσουμε θύματα. Κανένας οικοδόμος δεν μπορεί να δουλέψει σ΄αυτή την ηλικία.

Δεν πάει άλλο. Ο δρόμος της αντίστασης, του αγώνα, είναι μονόδρομος.

Οι οικοδόμοι δίνουν συνέχεια στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Απαιτούμε άμεσα μέτρα , προστασίας των ανέργων, επίδομα ανεργίας στους ανέργους, κατάργηση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 55 χρόνια.

1. Μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

• Άμεση απόσυρση του νόμου λαιμητόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την κοινωνική ασφάλιση.

• Κατάργηση όλων των χαρατσιών. Όχι στη ληστεία μέσω των φορολογικών δηλώσεων.

• Έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ, σε όλους τους ανέργους για το Πάσχα.

• Κάθε απολυμένος-νη να γράφεται αυτόματα στους καταλόγους ανεργίας του ΟΑΕΔ και να επιδοτείται χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση με το 80% του βασικού μισθού των 751 ευρώ της ΕΓΣΣΕ που διεκδικούμε να επανέλθει άμεσα, για όλη την διάρκεια της ανεργίας του. Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ να αυξηθεί στα 600 €.

• Στους καταλόγους ανεργίας να γράφονται και να επιδοτούνται με το επίδομα ανεργίας των 600€ όλοι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ, ΤΕΙ, Λυκείων, που αναζητούν και δεν βρίσκουν εργασία, όπως και κάθε άνεργος που επιθυμεί να εργαστεί και δεν βρίσκει εργασία. Να επεκταθεί και στους αυτοαπασχολούμενους που έμειναν άνεργοι, όπως και στους περιστασιακά εργαζόμενους, όσο διαρκεί η ανεργία τους.

• Επιστροφή των οικογενειακών επιδομάτων και των άλλων επιδομάτων του ΟΑΕΔ που καταργήθηκαν.

• Δημιουργία ξενώνα αστέγων στην Λάρισα με ενοικίαση κλειστών ξενοδοχείων από το δήμο με κρατική χρηματοδότηση.

• Να καταργηθούν όλοι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ και οι συγκυβερνήσεις τους με ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ.

• Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ταμείων από το κράτος και την εργοδοσία.

• Σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειά χωρίς όριο ηλικίας. Γενικά οι άνδρες στα 60 και οι γυναίκες στα 55 με 4.500 ένσημα. Για όσα επαγγέλματα ανήκουν στα βαριά-ανθυγιεινά μείωση κατά 5 χρόνια αντίστοιχα σε άνδρες και γυναίκες και επέκταση στους αντίστοιχους κλάδους των αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

• Αναγνώριση και διανομή των υπεραγνώστων ενσήμων για να εξασφαλιστεί ότι κανένας οικοδόμος δεν θα βρεθεί στον κίνδυνο να μην θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

• Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, με ανανέωση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, περιλαμβανομένων και των οικογενειών τους.

• Ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες και ο χρόνος στράτευσης για τους άνδρες, ο χρόνος ανεργίας και ασθένειας να προσμετράτε ως συντάξιμος χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των ασφαλισμένων και τα ένσημα που αναλογούν να καταβάλλονται από το κράτος.

• Κατώτερη σύνταξη 600€.

• Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

• Σύνταξη στα 50 για όσους συμπληρώνουν 2 έτη άνεργοι και έχουν 4.050 ένσημα.

• Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης του Ν.2112 σε όλους τους εργαζόμενους.

• Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος και κατάργηση κατασχέσεων (1ης και 2ης κατοικίας, αυτοκινήτου, κλπ.).

• Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.

• Μείωση 50% των τιμολογίων ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑ, Φυσικού Αερίου για τους άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους και σε όσους δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα με ταυτόχρονη απαγόρευση διακοπής της σύνδεσης. Πάγωμα πληρωμής όσο διάστημα αδυνατούν να πληρώσουν.

• Κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους.

• Δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους. Κρατική αγορά, συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.

• Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κρατικοί, δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά. Να μην γίνει καμιά απόλυση σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

• Δωρεάν παροχή των απαραίτητων σχολικών ειδών στα παιδιά των ανέργων.

• Κάλυψη από το κράτος του κόστους σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι ή περιστασιακά απασχολούμενοι, από το κράτος.

2. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας στον κλάδο, στην περιοχή μας.

• Ανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους. Επαναφορά και επέκταση των προγραμμάτων της εργατικής εστίας (κοινωνικός τουρισμός, εκδρομές, βιβλία, θέατρο) χωρίς συμμετοχή των δικαιούχων. Να ξεκινήσει πάλι το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Να σταματήσει κάθε διαδικασία εκποίησης της περιουσίας του.

• Να ξεπαγώσουν όλα τα προγράμματα εκτός των επιδοτούμενων μέσω Τραπεζών.

• Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά. Να τελειώσουν οι μελέτες και να γίνουν εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης, Φαλάνης. Αγορά νέων οικοπέδων από τον ΟΕΚ και παραχώρηση δωρεάν δημοσίων εκτάσεων για κατασκευή εργατικών κατοικιών.

• Κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης στο Ν. Λάρισας.

• Άμεσος έλεγχος των κτιρίων με προτεραιότητα τα δημόσια για την αντισεισμική τους θωράκιση.

• Ορθολογική ανάπτυξη των παραλίων με σχέδια πόλεως και βιολογική καθαρισμοί.

• Κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών σε δήμους που δεν έχουν ή δεν καλύπτονται πλέον οι ανάγκες.

• Δημιουργία χώρων στάθμευσης με χρηματοδότηση από το δημόσιο και τους δήμους για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα και για αναβάθμιση της ζωής στην πόλη.

• Να ολοκληρωθεί η σήραγγα Τεμπών του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου με δημόσιες επενδύσεις και όχι με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να καταγγελθεί η σύμβαση και να καταργηθούν όλα τα διόδια.

• Να ολοκληρωθεί η σύνδεση του φράγματος της Γυρτώνης με την λίμνη Κάρλα και μια σειρά φράγματα που είναι σε εκκρεμότητα.

• Να ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, μια σειρά έργα για την συγκέντρωση και διοχέτευση των νερών του για άρδευση και ύδρευση.

• Να ολοκληρωθούν, όλα τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα Π.Α.Θ.Ε. Ε65 οι δρόμοι Λάρισας-Τρικάλων, Λάρισας-Καρδίτσας, Λάρισας-Φαρσάλων, Γυρτώνη Ελλασώνας-Κοζάνη ο Β’ περιφερειακός της Λάρισας από ΤΕΙ έως παλιά εθνική οδό, Κουλούρι και ανατολικής Λάρισας κόμβος Βιοκαρπέτ έως κουλούρι. Να ανακατασκευαστεί ή να συντηρηθεί μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου.

• Να ολοκληρωθούν και να γίνουν νέα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Θεσσαλία και γενικότερα (νέες διπλές γραμμές παντού, ηλεκτροκίνηση, κ.α).

• Κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας του ΓΝΛ, μεγάλης δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής στη Λάρισα, δημόσιου κέντρου αποκατάστασης-αποθεραπείας, 4 Κέντρων Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

• Κατασκευή νέων σχολείων όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Κατασκευή αμφιθεατρικών αιθουσών και κλειστών γυμναστηρίων στα σχολικά συγκροτήματα που δεν υπάρχουν με σύγχρονες προδιαγραφές.

• Κατασκευή σπουδαστικών εστιών για τους φοιτητές ΤΕΙ, Ιατρικής, Βιοχημείας.

• Κατασκευή των κτιρίων του ΙΚΑ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Η πάλη για την ανακούφιση των ανέργων απαντάει στο σήμερα, τα άμεσα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, οι επαγγελματίες βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι, που ζουν το δράμα της εξαθλίωσης και κινδυνεύουν να πάνε στη φυλακή.
Διέξοδο όμως ολοκληρωμένη, με βάση τα συμφέροντα της εργατική τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να δώσει μόνο η οικονομία που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται με προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες.
Με αυτή τη γραμμή προσεγγίζουμε τη δημιουργία του ενιαίου δημόσιου κατασκευαστικού φορέα, που θα κατέχει το σύνολο των μέσων παραγωγής, θα κατανέμει σχεδιασμένα την κρατική χρηματοδότηση και θα αναλαμβάνει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, την ιεράρχηση κατασκευής μεγάλων έργων ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας.
Προϋπόθεση για το δυνάμωμα του αγώνα και της αποτελεσματικότητας του για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είναι η κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων στο χώρο των κατασκευών και όχι προς όφελος των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και των τραπεζών».

Διαβάστε επίσης: