Αρχική » Συνεντεύξεις » «Σε περιόδους ανασφάλειας πρέπει να έχουμε ασφάλεια»
Ο ΜΩΥΣΗΣ ΜΑΝΟΥΑΧ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ

«Σε περιόδους ανασφάλειας πρέπει να έχουμε ασφάλεια»

«Σε περιόδους ανασφάλειας πρέπει να έχουμε ασφάλεια»

Πρέπει να ξεχάσουμε το τι μας παρέχει το κράτος, -κακώς φυσικά αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα-, και να μπούμε στη λογική να αποταμιεύουμε χρήματα για να καταφέρουμε στις «δύσκολες» ηλικίες να έχουμε ένα ακόμα κομπόδεμα

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Γιατί θα πρέπει να μιλάνε όλοι για το ασφαλιστικό και όχι κάποιος επαγγελματίας της αγοράς που ασχολείται με το αντικείμενο κοντά 30 χρόνια, έχοντας γνώση όλων των παραμέτρων που οι περισσότεροι αγνοούν; Και τι έρχεται στη ζωή όλων μας, δεδομένου των ανατροπών σε φορολογικό και ασφαλιστικό; Τα δυο αυτά βασικά ερωτήματα με οδήγησαν στο γραφείο του κ. Μωυσή Μανουάχ, ασφαλιστικού συμβούλου –και όχι πωλητή-, όπως σπεύδει ο ίδιος να ξεκαθαρίσει, για να λάβω απαντήσεις σε ερωτήματα που αντιλαμβάνομαι πως συζητούν πλέον οι περισσότεροι στα σπίτια και στις δουλειές τους. Ο ίδιος, πολύ γνωστός επαγγελματίας της πόλης αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα πάνω στον ασφαλιστικό κάδο, με αξιοπιστία και βαθιά γνώση του αντικειμένου, αντιλαμβάνεται πλήρως την οικονομική κατάσταση της χώρας, μα και των νοικοκυριών, ωστόσο δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος. «H ζωή όπως και η οικονομία κάνει κύκλους οπότε θεωρώ πως κάποια στιγμή θα ξεπεράσουμε όλο αυτό που ζούμε. Ωστόσο είναι η στιγμή που πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Αποφάσεις δύσκολες και επώδυνες για όλους», θα μου πει και η κουβέντα μας ξεκινάει.

Τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος απ’ όλο αυτό που συμβαίνει;

Θεωρούμε, οι νεότεροι σε ηλικία, πως είναι δύσκολο να πάρουμε συντάξεις όπως πάει το πράγμα, ανεξαρτήτως αν οι περισσότεροι πληρώνουμε κανονικά και επί χρόνια τις ασφαλιστικές μας εισφορές. Άρα θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν «κουμπαρά» για να είμαστε σίγουροι. Ο κόσμος λοιπόν θέλει να μάθει. Θέλει να πληροφορηθεί, ειδικά για το συνταξιοδοτικό.

Εσείς; Τι πιστεύετε εσείς;

Πως κάποια στιγμή θα φτάσουμε σ’ αυτό που γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Δηλαδή θα υπάρχει η βασική σύνταξη και μόνο αυτή, με λογικές όμως εισφορές, και από κει και πέρα ο καθένας θα επιλέγει και μια ιδιωτική ασφάλιση, ανάλογα με τις δυνατότητές του, ως συμπλήρωμα, για να πάρει αυτό που επιθυμεί.

Αυτή είναι και η δική σας η δουλειά;

Η δουλειά του ασφαλιστικού συμβούλου είναι κομμάτι της οικογένειας. Όπως δηλαδή έχουμε το λογιστή ή τον γιατρό, έχουμε και τον ασφαλιστικό σύμβουλο. Εδώ στην Ελλάδα κάνουμε ακριβώς τα αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εδώ «κυνηγάμε» τον πελάτη, ενώ στο εξωτερικό είναι αυτονόητο πως ο πολίτης πηγαίνει μόνος του στην ασφαλιστική εταιρεία. Είμαστε σε σχέση με την Ευρώπη, σε ποσοστό του ΑΕΠ, πολύ χαμηλά. Αν πεις ότι στην Ευρώπη το ποσοστό είναι στο 10% εδώ είμαστε στο 2%, οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος το τεράστιο περιθώριο που έχουμε ως κλάδος αλλά και ως χώρα.

Ποιο είναι το πρόβλημα στη χώρα;

Το θέμα που έχει η Ελλάδα είναι ότι δεν μιλούν οι ειδικοί. Δεν ερωτώνται οι ειδικοί για τα συγκεκριμένο πρόβλημα, και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στο ασφαλιστικό. Τι πιο φυσιολογικό δηλαδή για το ασφαλιστικό σήμερα να μιλήσουν αυτοί που ξέρουν; Οι ασφαλιστές δηλαδή και οι αναλογιστές. Δεν θα έπρεπε να απευθυνθεί η κυβέρνηση στην Ένωση Αναλογιστών Ελλάδας, να κάνει τις μελέτες που πρέπει να γίνουν για τη βιωσιμότητα του συστήματος;

Μα έχουν κατεβάσει προσχέδιο διαλόγου χωρίς αναλογιστική μελέτη…

Μα, αυτό ακριβώς! Δεν θα έπρεπε να απευθυνθούν στους ανθρώπους που έχουν σπάσει τα μούτρα τους όλα αυτά τα χρόνια και να τους συμβουλευτούν; Αυτό δεν είναι το ασφαλιστικό; Όπως η εταιρεία παίρνει έναν κίνδυνο και με τις αναλογιστικές μελέτες προσπαθεί να το φέρει εις πέρας, έτσι και η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, προσπαθεί να φέρει εις πέρας τον κίνδυνο για ολόκληρη την χώρα. Πως θα γίνει κάτι τέτοιο χωρίς αναλογιστικές μελέτες και ανθρώπους που γνωρίζουν; Είναι αδύνατον!

Πως θα λύσουμε το ασφαλιστικό;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να διαγράψεις όλους αυτούς που μέχρι σήμερα πληρώνανε τις εισφορές τους, και μάλιστα ένα κάρο λεφτά, θα πρέπει να στήσεις κάτι από δω και πέρα. Δυστυχώς πλέον θα πρέπει να γίνουν τομές που θα αφορούν όλους. Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση. Όμως θα πρέπει επιτέλους στη χώρα αυτή να αποφασίσουμε όλοι πως θα πρέπει να πληρώνουμε τους φόρους και τις εισφορές μας.

Και το κράτος θα πρέπει όμως με τη σειρά του να ανταποδίδει αυτά που πρέπει.

Εννοείται! Αν όλοι μας μπούμε στη διαδικασία να πληρώνουμε κανονικά θεωρώ πως τα πάντα θα αλλάξουνε. Δυστυχώς, εδώ, ο καθένας προσπαθεί με τον τρόπο του να μην πληρώσει αυτά που πρέπει, ο καθένας για τον λόγο του φυσικά.

Τι θα συμβουλεύατε με την εμπειρία σας έναν νέο, 40αρη για παράδειγμα, όσον αφορά την ασφάλισή του;

Αυτό που θα τον συμβούλευα σίγουρα, εφόσον είναι εργαζόμενος και έχει το ταμείο του, έχει δηλαδή μια τυπική ιατροφαρμακευτική κάλυψη, είναι να κοιτάξει το πώς θα μπορέσει, με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα, να δημιουργήσει εκείνον τον «κουμπαρά» που θα του επιτρέψει στα 65 του ή στα 67 του να πάρει μια συμπληρωματική σύνταξη. Γιατί είναι σίγουρο πως αυτό που θα του δώσει τότε το κράτος δεν θα του φτάνει να ζήσει. Όλοι μας πρέπει να μπούμε σ’ αυτή τη λογική πλέον. Πρέπει να ξεχάσουμε το τι μας παρέχει το κράτος, κακώς φυσικά αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, και να μπούμε στη λογική να αποταμιεύουμε χρήματα για να καταφέρουμε στις «δύσκολες» ηλικίες να έχουμε ένα ακόμα κομπόδεμα.

Πως θα επιλέξει ο άνθρωπος αυτός μέσα από μια πληθώρα ασφαλιστών, όταν μάλιστα πολλοί έχουν στο μυαλό τους πως μπορεί να πέσουν σε κάποιο απατεώνα και να χάσουν τα λεφτά τους;

Αυτό πλέον έχει τελειώσει. Μετά το «Βατερλό της Ασπίδας», με τους ελέγχους που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί εκεί υπαγόμαστε πλέον, είναι αδύνατο μια ασφαλιστική εταιρεία που έχει άδεια αυτή τη στιγμή να κλείσει. Συγχώνευση μπορεί να γίνει, αλλά να χάσει κάποιος χρήματα είναι αδύνατο. Γίνονται έλεγχοι καθημερινά και επιπλέον είναι και οι εταιρείες μας πιο προσεκτικές. Όλες οι εταιρίες που έχουν άδεια λειτουργίας θεωρούνται αξιόπιστες. Ο πελάτης να κάνει την έρευνα αγοράς για να βρει το προϊόν που του ταιριάζει για να καλύψει τις ανάγκες που θέλει. Μπορεί για παράδειγμα, να έχει μια αξιοπρεπή περίθαλψη σε περίπτωση που χρειαστεί και μάλιστα με πολύ χαμηλό ποσό εισφοράς κάθε μήνα.

 ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Επιστροφή επάνω