Πολιτισμός » «Διδακτική και σκηνική παρουσίαση παραδοσιακών χορών»
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Διδακτική και σκηνική παρουσίαση παραδοσιακών χορών»

«Διδακτική και σκηνική παρουσίαση παραδοσιακών χορών»

Με επιτυχία υλοποιήθηκε στο Λύκειο των Ελληνίδων Λάρισας η 3η συνάντηση του 35ωρου σεμιναρίου βιωματικού εργαστηρίου με τίτλο: «Εκεί που η γοητεία και το συναίσθημα συναντούν την παράδοση», που συνδιοργανώνουν οι  Δ/νσεις A/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, το Α.Π.Θ. – Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και το Λύκειο των Ελληνίδων Λάρισας.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ (3)Η 3η Ενότητα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015, από τις 17.00 έως 21.00 μ.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας είχε σαν τίτλο «Διδακτική και σκηνική παρουσίαση παραδοσιακών χορών – Γνωριμία με τις φορεσιές της Θεσσαλίας» και υλοποιήθηκε από τον κ. Δημήτρη Τσιπλακούλη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Λυκείου Ελληνίδων Λάρισας.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ (2) Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο  πρώτο μέρος της συνάντησης παρουσιάστηκαν από τον κ. Δημήτρη Τσιπλακούλη τρόποι και διδακτικές μέθοδοι για την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών και συγκεκριμένα προσεγγίστηκαν η  συνειδητοποίηση του χώρου, (ιδιαίτερα του κύκλου), η  κατανόηση του ρυθμού και μέθοδοι μετάδοσης του χορού. Οι συμμετέχοντες προσέγγισαν βιωματικά τις παραπάνω έννοιες χορεύοντας  θεσσαλικούς παραδοσιακούς χορούς, παρακολούθησαν  τρόπους καταγραφής και διάσωσης δημοτικών τραγουδιών και χορών από κατοίκους της υπαίθρου.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ (1)Στο δεύτερο μέρος  που αφορούσε στη γνωριμία με τις θεσσαλικές παραδοσιακές φορεσιές  οι κυρίες Μπλιώνα Φανή και Σούρλα Παναγιώτα μέλη του Δ. Σ. του Λ.Ε.Λ. παρουσίασαν και εξήγησαν το τι συμβολίζουν τα μέρη των θεσσαλικών φορεσιών που φορούσαν κοπέλες του Λ.Ε.Λ. . Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι φορεσιές της Καραγκούνας, Ανατολής Αγιάς, Σαρακατσάνα, Φάρσαλα, Βλάχα και Σκόπελος. Στη συνέχεια γνώρισαν από κοντά την πλούσια ιματιοθήκη και τον τρόπο συντήρησης των φορεσιών  και συζήτησαν τις δράσεις του Λυκείου με την Πρόεδρο κ. Θέλμα Ζητωνούλη.

Υπεύθυνες οργάνωσης, συντονισμού και υλοποίησης του σεμιναρίου ήταν οι Υπεύθυνες Σχολ. Δρ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Κων/να Χατζημίχου-Καλούση, και κ. Οικονομάκη Αργυρή.

Διαβάστε επίσης: