Πολιτισμός » Παγκόσμια αναγνώριση….
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Παγκόσμια αναγνώριση….

Παγκόσμια αναγνώριση….

Το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 868 χρόνων από την ίδρυση της πόλης της Μόσχας από τον Πρίγκηπα Yuri Dolgoruki. Μετά από προετοιμασία ενός χρόνου το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας φέτος τίμησε το γεγονός αυτό, γιορτάζοντάς το με ιδιαίτερη λαμπρότητα μέσα από πλήθος πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η επιθυμία των Ρώσων για συμμετοχή της Ελλάδας και η επιλογή του Λυκείου των Ελληνίδων ύστερα από ενδελεχή έρευνα στο ιστορικό των δράσεων του, ήταν ιδιαίτερα τιμητική για το Λύκειο της πόλης μας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στα μέλη της αποστολής η αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού της Ρωσίας και υπεύθυνη στον τομέα χορού κ. Tamara Purtova, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας εργάστηκε και μελέτησε εξονυχιστικά πολλούς πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και ενέκρινε την καθ΄ όλα αξιόλογη παρουσία του Λυκείου στο παγκόσμιο πολιτιστικό κατεστημένο. Το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας με την ωριμότητα και την εμπειρία που διαθέτει έδωσε μια ανεπανάληπτη παράσταση παρουσία πολλών επίτιμων προσώπων, πολλών υπουργών και άλλων αξιωματούχων του Ρωσικού κράτους. Στη Μόσχα παρακολούθησαν την παράσταση έξι υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ από ελληνικής πλευράς την εκπροσώπηση ανέλαβε ο μορφωτικός ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Δημήτρης Γιαλαμάς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Υπουργός Πολιτισμού και άλλα αρμόδια στελέχη συνεχάρησαν τον κ. Δημήτρη Τσιπλακούλη, υπεύθυνο της αποστολής εκφράζοντας το θαυμασμό τους για το Λύκειο και αναγνωρίζοντας ότι η επιλογή τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τους δικαίωσε απόλυτα. Εξήραν το Λύκειο των Ελληνίδων για την ποιότητα και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει την παράδοση της χώρας του και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις φορεσιές και τα κοσμήματα που τις κοσμούν. Παράλληλα το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας κλήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού να συμμετέχει σε αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Αγία Πετρούπολη.

Tamara PurtovaΗ Tamara Purtova, αναπληρωτής υπουργό πολιτισμού και υπεύθυνη του τομέα χορού της Ρωσίας με τον Δημήτρη Τσιπλακούλη

Το Λύκειο των Ελληνίδων μετά τις γιορτές της Μόσχας αναχώρησε για το Βλαντιμίρ την παλαιότερη πόλη της Ρωσίας και πρώτη πρωτεύουσά της κατά τον μεσαίωνα. Εκεί έδωσε άλλη μια εκπληκτική παράσταση και οι πολίτες του Βλαντιμίρ υποδέχθηκαν την Ελλάδα με μεγάλο ενθουσιασμό. Στη συνέχεια, η αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων ταξίδεψε για το Μούρομ, άλλη μεγάλη πόλη της Ρωσίας. Στο δημοτικό θέατρο της πόλης το Λύκειο των Ελληνίδων γνώρισε την αποθέωση από το κοινό παρουσιάζοντας την παράδοση της χώρας μας. Στο τέλος της παράστασης ο Δήμαρχος της πόλης αναφέρθηκε με πολύ κολακευτικά λόγια για το Λύκειο των Ελληνίδων και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Ο Δήμαρχος του Μούρομ παρέθεσε γεύμα στην αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων σε μεσαιωνικό διατηρητέο κτήριο το οποίο ήταν το στέκι των ευγενών τον 17ο αιώνα.

Τέλος το Λύκειο των Ελληνίδων επέστρεψε στο Βλαντιμίρ όπου εκεί έδωσε άλλες δύο παραστάσεις. Η πρώτη έγινε στο μεσαιωνικό διατηρητέο θέατρο της πόλης στο πλαίσιο της γιορτής των καρπών της νέας χρονιάς. Το Λύκειο των Ελληνίδων συμμετείχε από κοινού σε παραστάσεις με σχήματα μπαλέτου, κλασικού και σύγχρονου χορού του Βλαντιμίρ. Ήταν μια γιορτή που οι Ρώσοι ετοίμαζαν 2 χρόνια και το όλο θέαμα ήταν υψηλής ποιότητας. Καλεσμένος στις εκδηλώσεις ήταν ο Alexander Zagubniy πρόεδρος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι και στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Alexander Zagubniy-1Ο Alexander Zagubniy πρόεδρος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι και στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν με την αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας

Την επομένη στο κλείσιμο των εκδηλώσεων του Βλαντιμίρ, το Λύκειο των Ελληνίδων έδωσε μια εξαιρετική παράσταση παρουσιάζοντας όλες τις φορεσιές που είχε μαζί του. Η Vera Zinnatullina, τομεάρχης πολιτισμού στην περιοχή του Βλαντιμίρ, δήλωσε ενθουσιασμένη με το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας και ζήτησε στενότερη συνεργασία στο μέλλον. Σε μια χώρα με τόση μεγάλη παράδοση στο χορό όπως είναι η Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντικό η δουλειά του Λυκείου των Ελληνίδων να εκτιμάται κατ΄αυτόν τον τρόπο.

Τα μέλη της αποστολής κατά τη διάρκεια της 11ήμερης παραμονής τους εντυπωσιάστηκαν από την άριστη φιλοξενία τόσο στη Μόσχα όσο και στην περιοχή του Βλαντιμίρ. Γνώρισαν μια Ρωσία ανοικτή, σύγχρονη και πολύπλευρη αλλά σεβόμενη απόλυτα την πολιτιστική της κληρονομιά. Διαπίστωσαν πως πρόκειται για μια χώρα με υψηλό πνευματικό επίπεδο και μεγάλη καλλιέργεια, η οποία δίνει μεγάλη αξία στο χορό και πρωτίστως στον εμπνευστή και δημιουργό κάθε πολιτιστικής εκδήλωσης. Έτσι πολλές οι βραβεύσεις για τον δάσκαλο του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας κ.Δημήτρη Τσιπλακούλη.

Vera Zinnatullina -Tamara PurtovaΟι κκ. Vera Zinnatullina τομεάρχης πολιτισμού στην περιοχή του Βλαντιμίρ και Tamara Purtova, αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού της Ρωσίας με τον δάσκαλο του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας κ. Δημήτρη Τσιπλακούλη

Τα μέλη της χορευτικής ομάδας του ΛΕΛ έζησαν ιστορικές στιγμές στη Ρωσία, καθώς έγιναν πρεσβευτές της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας, έννοιες που παρά τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνει η χώρα μας παραμένουν αναλλοίωτες. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Λύκειο των Ελληνίδων δεν εξάγει απλά τον Ελληνικό πολιτισμό σε ένα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο καλλιτεχνικά κοινό, αλλά παράλληλα μέσω της περιοδείας του σε σημαντικές πόλεις της Ρωσίας συμβάλλει στην ισχυροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Έλληνες και Ρώσοι, ως ομόθρησκοι, διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία που αναδύθηκαν μέσω της αλληλεπίδρασης των μελών της αποστολής του ΛΕΛ με όλους όσοι παρακολούθησαν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Λύκειο Ελληνίδων Μόσχα (3) Λύκειο Ελληνίδων Μόσχα (1) Λύκειο Ελληνίδων Μόσχα (2)Στιγμιότυπα από τις παραστάσεις του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας στη Ρωσία

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: