Οικονομία » Σενάριο για τρεις συντελεστές ΦΠΑ

Σενάριο για τρεις συντελεστές ΦΠΑ

Σενάριο για τρεις συντελεστές ΦΠΑ

Με έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να κατευνάσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να κλείσει η συμφωνία τουλάχιστον ως προς το σκέλος των φορολογικών απαιτήσεων, με βασικότερη αυτή της εφαρμογής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το Βήμα στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο για ενιαίο συντελεστή 18% (σ.σ. οι θεσμοί πιέζουν για ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ ακόμα και στο 20%) ο οποίος θα μειώνεται αυτόματα στο 15% όταν ο καταναλωτής χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα και όχι μετρητά. Παράλληλα ο χαμηλός συντελεστής θα κυμανθεί μεταξύ 7% και 9% και σε αυτόν θα υπαχθούν φάρμακα και ορισμένα τρόφιμα, όπως γάλα, ψωμί και αυγά.

Άγνωστο παραμένει σε ποιον συντελεστή θα υπαχθούν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ που σήμερα βρίσκονται στο 13% και πιθανότατα θα πρέπει να μετακινηθούν στο 15%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές σε νησιά αλλά θα προβλέπεται αυτοματοποιημένη επιστροφή φόρου στους κατοίκους.

Στόχος της κυβέρνησης με την ηλεκτρονική πληρωμή είναι η άμεση καταβολή του ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία εντός πέντε ημερών. Ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή λοταρίας.

Διαβάστε επίσης: