Αρχική » Extras » Το πρώτο μου ποδήλατο!
Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Το πρώτο μου ποδήλατο!

Το πρώτο μου ποδήλατο!

Μαθαίνοντας ποδήλατο! Συμβουλές προς τους μελλοντικούς λιλιπούτειους ποδηλάτες και τους γονείς τους από τον Νέστορα Παπαδημητρίου, ιδιοκτήτη του ποδηλατάδικου Nestor Bikes

Της Έφης Τουφεξή

Φωτ. Τάσος Τζαζαϊρλίδης

Πρώτη φορά ποδήλατο! Τα πέλματα σηκώνονται από το έδαφος, το σώμα στηρίζεται πάνω σε δύο ρόδες και ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά στο παιδί. Ο κόσμος της πραγματικής ισορροπίας και ελευθερίας! Βέβαια για την κατάκτησή του θα χρειαστούν αρκετοί ποδηλατικοί πειραματισμοί, θα προκύψουν αναμφίβολα πτώσεις, γρατζουνισμένα γόνατα και πιθανόν δακρυσμένα μάγουλα και σίγουρα θα απαιτηθούν γερές δόσεις ενθάρρυνσης από τους γονείς.

Η σχέση του παιδιού με το ποδήλατο ξεκινά στα πρώιμα παιδικά χρόνια συνήθως με τη χρήση ποδηλάτων με τέσσερις ρόδες, εκ των οποίων οι δύο βοηθητικές. Ωστόσο τα δεδομένα σήμερα αλλάζουν και όλο και περισσότεροι λιλιπούτειοι εξοικειώνονται με το ποδήλατο ισορροπίας.

ποδήλατα ΠαπαδημητρίουΠοδήλατο ισορροπίας

«Η σύγχρονη τάση εκμάθησης ποδηλάτου για τις πολύ μικρές ηλικίες (από 1,5 ετών) είναι το ποδήλατο ισορροπίας», μας λέει ο Νέστορας Παπαδημητρίου, ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη του για το ποδήλατο, ανοίγοντας πριν δύο χρόνια το ποδηλατάδικο Nestor Bikes επί της 31ης Αυγούστου 4, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να εμπλουτίζει τη φαρέτρα του με διακρίσεις από συμμετοχές σε τοπικούς ποδηλατικούς αγώνες.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το ποδήλατο ισορροπίας συνιστά την ιδανικότερη, ασφαλή λύση για να ξεκινήσει το παιδί την πρώτη του επαφή με το δίκυκλο και να προετοιμαστεί ομαλά για τη μελλοντική μετάβασή του στο πρώτο του ποδήλατο. «Πρόκειται για ποδήλατο που δεν έχει βοηθητικές ρόδες, γρανάζια, αλυσίδα, ούτε πηδάλια και το παιδί τσουλώντας πάνω σε αυτό, θα σηκώσει ασυναίσθητα τα πόδια του, αναπτύσσοντας έτσι σταδιακά το αίσθημα της ισορροπίας. Είναι εύχρηστο, εργονομικό, ασφαλές, δεν δυσκολεύει τους λιλιπούτειους και σίγουρα θα το αγαπήσουν», εξηγεί.

Δίκυκλο ποδήλατο με πηδάλια

Και μετά το ποδήλατο ισορροπίας ή εκείνο με βοηθητικές ρόδες τι; Τα πρώτα πειράματα με ένα δίκυκλο ποδήλατο με πηδάλια! Από την ηλικία των 4-5 ετών!

podilato isorropias

Κριτήρια αγοράς παιδικού ποδηλάτου

Βασική προϋπόθεση στην αγορά του πρώτου δίκυκλου ποδηλάτου με πηδάλια είναι το μέγεθός του να ταιριάζει στο ύψος του παιδιού. Ασφαλώς δεν επιλέγουμε το πρώτο του ποδήλατο με προοπτική να το χρησιμοποιεί και για τα επόμενα χρόνια… Συνεπώς, το ποδήλατο πρέπει να έχει το σωστό ύψος σκελετού, ώστε ο μικρός ποδηλάτης να πατάει και τα δύο πόδια με όλο το πέλμα στο έδαφος για να μπορεί να ξεκινάει και να σταματάει με ασφάλεια, όπως και να πιάνει με ευκολία το τιμόνι και με τα δύο του χέρια.

«Το μέγεθος της ρόδας είναι ένα επιπλέον μέτρο επιλογής: Για παιδιά 2-4 ετών το μέγεθος της ρόδας είναι σωστό να αγγίζει τις 12 ίντσες, ανάλογα πάντα με τη σωματική ανάπτυξή τους. Για παιδιά 5-6 ετών η ρόδα να είναι 14-16 ίντσες και για παιδιά ηλικίας 7-8 ετών 20 ίντσες», σημειώνει ο ιδιοκτήτης του ποδηλατάδικου Nestor Bikes.

Πεδίο πειραματισμών και κράνος

Ένα παιδί που πρωτομαθαίνει να ισορροπεί στο ποδήλατο χρειάζεται χώρο για να νιώθει άνεση. Ιδανικά θα ήταν σε ένα πάρκο με μαλακό χώμα ή κοντοκουρεμένο γρασίδι, ώστε όταν πέσει (που θα πέσει) να μην τραυματιστεί σοβαρά. «Για τον λόγο αυτό απαραίτητο ποδηλατικό “αξεσουάρ” είναι το κράνος, το οποίο επιβάλλεται να ταιριάζει απόλυτα στο κεφάλι του χρήστη. Καλό είναι ακόμη να φοράει επιγονατίδες, προκειμένου να προστατεύει τα γόνατά του από τα πρώτα ποδηλατικά ατυχήματα», τονίζει ο Νέστορας Παπαδημητρίου.

1ο Μάθημα ισορροπίας

Η ώρα έφθασε λοιπόν! Το πρώτο μάθημα εκμάθησης ποδηλάτου ξεκινά με ασκήσεις ισορροπίας. «Αρχικά κατεβάζουμε τη σέλα, αφαιρούμε τα πηδάλια και τις βοηθητικές ρόδες και προτρέπουμε το παιδί να δοκιμάσει αρκετές φορές να ισορροπήσει πάνω στο ποδήλατο, απλά τσουλώντας το με τα πόδια του», προτείνει ο κ. Παπαδημητρίου.

2ο Μάθημα ισορροπίας

Το παιδί έχει καθίσει καλά στο ποδήλατο, με τα χέρια στο τιμόνι, αλλά πριν ξεκινήσει να κάνει πετάλι, πείτε του… να σταθεί ακίνητο. Εφαρμόστε την τεχνική ισορροπίας κρατώντας το πίσω μέρος της σέλας κι ενώ το παιδί στέκεται ακίνητο, γείρετε το ποδήλατο προς τα δεξιά και ζητήστε από εκείνο να γείρει και την μπροστινή ρόδα προς την ίδια κατεύθυνση, με αποτέλεσμα είτε να στρίψει δεξιά είτε να σταθεροποιηθεί, βάζοντας το πόδι του στο έδαφος για να μην πέσει. Επαναλάβετε την ίδια τεχνική και προς την αριστερή κατεύθυνση. Δοκιμάστε την ίδια άσκηση ισορροπίας για 5-10 λεπτά μέχρι το παιδί σας να συνηθίσει να διορθώνει την ισορροπία του με την μπροστινή ρόδα.

Δοκιμάζοντας τα φρένα

Μετά τις ασκήσεις ισορροπίας ακολουθεί η εξοικείωση με τα φρένα. Ένας καλός τρόπος είναι να περπατήσει το παιδί δίπλα στο ποδήλατο, κρατώντας το τιμόνι και πατώντας ανά τακτά διαστήματα τα φρένα, άλλοτε πιο μαλακά, άλλοτε πιο απότομα.

mathenontas podilatoΟι πρώτες πεταλιές!

Κρατήστε το παιδί διακριτικά από το πίσω μέρος της σέλας και ζητήστε του να κάνει μερικές πεταλιές και να σταματήσει με τα πόδια. Μετά από λίγο, ας επαναλάβει τις πεταλιές, σταματώντας αυτή τη φορά με τα φρένα. Δεν χρειάζεται να βιάζεται, ούτε να αγχώνεται. Στις πρώτες προσπάθειές του μπορείτε να έχετε διακριτικά τον έλεγχο κρατώντας τη σέλα, στη συνέχεια αφήστε το να ποδηλατήσει μερικά μέτρα μόνο του. Θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή του όταν ανακαλύψει ότι τα καταφέρνει και μόνο του. Ίσως να πέσει, μην το αγχώσετε. Σημασία έχει να νιώσει ότι μπόρεσε να ποδηλατήσει και μόνο του. Ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει… αν όχι αμέσως, ίσως την επόμενη ημέρα. Στην ευθεία αρχικά, στις στροφές αργότερα.

Nestor Bikes

Διασκεδαστική εμπειρία

Το να ξεκινήσει το παιδί να ποδηλατεί είναι μια σημαντική στιγμή και κατάκτηση για εκείνο και οι γονείς πρέπει να φροντίσουν αυτό να γίνει μια όμορφη και διασκεδαστική εμπειρία. Κι αν κάποιο πιτσιρίκι δεν αισθάνεται έτοιμο να τολμήσει βόλτα με δίκυκλο ποδήλατο, δεν πρέπει να το πιέζουμε. Το ποδήλατο δεν είναι αποκλειστικά θέμα ισορροπίας αλλά και ψυχολογίας! Αφήνουμε, λοιπόν, να περάσουν μερικές μέρες και τότε συζητούμε μαζί του το ενδεχόμενο μιας νέας προσπάθειας.

nestor_bikes ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Επιστροφή επάνω