Αρχική » Ελλάδα » Ο Βαρουφάκης και… το «Κούγκι»

Ο Βαρουφάκης και… το «Κούγκι»

Ο Βαρουφάκης και… το «Κούγκι»

Νέες αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει στην κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που συνεχίζει τον μοναχικό του δρόμο με τις συνεχείς δηλώσεις και τις συνεντεύξεις, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να μην προχωρούν και ενώ και η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα «plan B» για την περίπτωση που οι συζητήσεις με τους δανειστές δεν ευοδωθούν.

Κι ενώ στην κυβέρνηση μιλούν για έντιμο συμβιβασμό και επικαλούνται την ανάγκη επίτευξης αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης εμμέσως προειδοποιεί με ρήξη. «Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι. Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης;» , δήλωσε μιλώντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε συνέντευξή του στην «ERTOpen» και συμπλήρωσε ότι «δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κούγκι». Πάντως ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι».

Μιλώντας για τις κόκκινες γραμμές ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν έχει πατηθεί καμία, όμως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υποχωρήσεων. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για μία συμφωνία, όταν θα διαμορφωθεί αυτή, τότε θα πάμε στα όργανα και θα πούμε “συμφωνούμε;” Αν όχι, τότε δεν υπάρχει συμφωνία. Αν ναι, τότε είναι συλλογική ευθύνη», σημείωσε.

«Ολα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν έχει κλείσει και μέχρι να κλείσει δεν υπάρχει τίποτα», τόνισε.

Σημείωσε, δε, ότι στη διαπραγμάτευση δεν πας για την ρήξη. «Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός. Δεν έχουμε τα όπλα για να επιβάλουμε τις θέσεις μας. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό.

Ο υπ. Οικονομικών σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «μου αρέσει η έντονη αντιπαράθεση. Ο κόσμος μας βλέπει ενωμένους με τις διαφωνίες μας. Ως διαπραγματευτής θέλω ένα κόμμα που να με ελέγχει και να με εγκαλεί. Αυτό είναι απαραίτητο σε μία διαπραγμάτευση γιατί οι ανθρώπινες αντοχές δοκιμάζονται».

Αναφερόμενος σε όσους του λένε να πάει σε ρήξη με τους δανειστές ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν εξελέγην για αυτό» ενώ απαντώντας σε εκείνους που του λένε να κλείσει τη συμφωνία αναφέρει ότι «δεν εξελέγην για να εφαρμόσω το e-mail Χαρδούβελη». Ο κόσμος μας εξέλεξε για να δεχτούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης επισήμανε.

Εκτίμησε ότι εκλογές δεν θα γίνουν και απαντώντας σε ερώτηση για ανασχηματισμό υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά. Για το δημοψήφισμα ανέφερε πώς προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό για πολύ μεγάλα ζητήματα να αποφαίνεται για το μέλλον του και σημείωσε ότι «δεν είναι καθόλου κακό να σκεφτόμαστε τη δυνατότητα ενός δημοψηφίσματος».

ΠΗΓΗ:

Επιστροφή επάνω