Αρχική » Χωρίς κατηγορία » Κατρούγκαλος: Δημοψήφισμα με πρόταση για «όχι» σε περίπτωση ρήξης

Κατρούγκαλος: Δημοψήφισμα με πρόταση για «όχι» σε περίπτωση ρήξης

Κατρούγκαλος: Δημοψήφισμα με πρόταση για «όχι» σε περίπτωση ρήξης

Στο ενδεχόμενο ρήξη με τους δανειστές και προσφυγής σε δημοψήφισμα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή «ONline» του MEGA.

«Όποιος διαπραγματεύεται πρέπει να έχει ως πιθανό ενδεχόμενο, απευκταίο αλλά πιθανό, και τη ρήξη», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα καλόπιστης διαπραγμάτευσης γιατί αυτήν ήταν η εκλογική εντολή που πήρε.

Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι «συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες είναι να έχουμε συμφωνία».

Μιλώντας ωστόσο υποθετικά ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε πως «αν έχουμε ένα ultimatum που μας λένε αυτά που μας δώσατε δεν μας φτάνουν, εμείς θέλουμε αυτά και άλλα τόσα και άλλα τόσα, σε αυτή την περίπτωση αν εμείς θεωρήσουμε ότι αυτό ξεφεύγει από τα όρια εντολής που είχαμε, ξεφεύγει από τα όρια του ανεκτού συμβιβασμού, θα πούμε όχι».

Συνέχισε, δε, λέγοντας: «σε περίπτωση που χρειαστεί να πούμε όχι, τονίζω ότι κατά τη γνώμη μου δεν είναι απλώς απευκταίο αλλά και απίθανο, θα πρέπει να θέσουμε το ερώτημα στον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα και με την πρόταση του όχι».

Ερωτηθείς ποια θα είναι η επόμενη μέρα σε περίπτωση ενός «όχι» ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «λέμε όχι και δοκιμάζουμε στο νέο πολιτικό περιβάλλον το οποίο θα έχει διαμορφωθεί να δούμε πώς θα αντεπεξέλθουμε», ενώ πρόσθεσε πως «πάντοτε υπάρχει τρόπος να βρούμε ρευστότητα».

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πάντως πως «η λογική λέει ότι θα έχουμε συμφωνία γιατί το να μην έχουμε συμφωνία είναι κακό και για τις δύο πλευρές». «Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι είμαστε ούτε δεδομένοι ούτε εκβιάσιμοι», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές είπε πως «δεν είναι μια ιδεολογική εμμονή», αλλά στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι αδύναμοι αλλά και να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα.

Συγκεκριμένα για τον ΦΠΑ ανέφερε ότι η συζήτηση δεν είναι ακόμη τελική, σημειώνοντας ότι τα πάντα θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες να μπουν οι υπογραφές. Είπε πάντως ότι ακόμη κι αν η συζήτηση που γίνεται καταλήξει σε έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, όποιο κι αν είναι το ύψος του, για εκείνα τα προϊόντα που καταναλώνουν οι αδύναμοι-ό,τι μπαίνει στο καλάθι της νοικοκυράς- η κυβέρνηση θα επιμείνει να έχει χαμηλό συντελεστή.

Σχολιάζοντας τα περί συμβιβασμού επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να λάβει μέτρα τα οποία δεν θα έπαιρνε υπό ομαλές συνθήκες, είναι, ωστόσο, όπως είπε, ανυποχώρητη σε αυτά που θέλει για την ελληνική κοινωνία.

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν «βλέπω» εκλογές ή δημοψήφισμα

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα διότι χρειάζονται λεφτά.

Η κ. Μπακογιάννη περιέγραψε, δε, τι θα συμβεί σε περίπτωση ρήξης:

«Η Ελλάδα σήμερα έχει ρευστότητα 15 ημερών. Οι συντάξεις και οι μισθοί του Ιουνίου δεν υπάρχουν μέσα στο ταμείο. Αν υπάρξουν τα ενδεχόμενα μηνιαία έσοδα που έχει η χώρα καλύπτουν το ήμισυ των συντάξεων και των μισθών. Θα υποχρεωθεί ο κ. Κατρούγκαλος να δώσει κάτι χαρτάκια με υπογραφή Γιάννης Βαρουφάκης από κάτω τα οποία θα θεωρηθούν ομόλογα με τα οποία θεωρητικώς παραλλήλως με το ευρώ θα μπορούν να γίνουν κάποιες συναλλαγές. Η αγορά θα έχει παντελώς στεγνώσει. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρωθούν με αυτό».

Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ακόμη, με βάση τα όσα ακούγονται, ότι έρχεται ένα φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει μεγάλη φορολογική επιδρομή.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Κατρούγκαλος περί προστασίας των πιο αδύναμων ακόμη και στην περίπτωση που υιοθετηθεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως «η πραγματικότητα είναι ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ προκύπτουν από τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, που πληρώνει η ελληνική οικογένεια μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει». «Δίνουμε δήθεν τη μάχη υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, αλλά ο πιο άδικος φόρος είναι αυτός που πληρώνεις είτε είσαι πλούσιος είτε φτωχός» επισήμανε.

Για τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ εάν υπάρξει συμφωνία, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε «εμείς έχουμε αίσθηση ευθύνης», προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, του άκρατου λαϊκισμού, που ήταν “όχι σε όλα” και “υποσχέσεις σε όλους'».

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα περιεχόμενο συμφωνίας με την οποία διαφωνούμε ριζικά, αλλά αν πρόκειται για τη σωτηρία της χώρας, τη μη χρεοκοπία και την παραμονή της στο ευρώ, τότε θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε.

Η βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «την 20ή Φεβρουαρίου υπέγραψε μνημόνιο χωρίς λεφτά» και υπογράμμισε την ανάγκη η συμφωνία με τους πιστωτές να επιτευχθεί άμεσα, εντός της εβδομάδας.

Σημείωσε ότι η κάθε μέρα καθυστέρησης έχει κόστος καθώς μεγαλώνει η «τρύπα», καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να προσέχει τι μηνύματα στέλνει στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Με αφορμή, τέλος, τα επεισόδια που σημάδεψαν τις φοιτητικές εκλογές της Τετάρτης, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι «η εικόνα μιας διαλυμένης φοιτητικής εκλογής» και η ανοχή της κυβέρνησης με τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού που είπε ότι δεν μπορεί να ανακατευτεί η αστυνομία παρά την εισαγγελική εντολή, αποτελούν «μελανό σημείο».

«Τα θέματα ασύλου θα πρέπει να περιφρουρήσει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα, το άσυλο χρειάζεται» απάντησε ο Γ. Κατρούγκαλος.

euro2day.gr

Επιστροφή επάνω