Αγροτικά » Αγροτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Αγροτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Αγροτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ:

Η ΕΟΑΣΝΛ καταγγέλλει την φοροληστεία που γίνεται σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά τις προεκλογικές – ψεύτικες όπως αποδείχτηκε- δεσμεύσεις των κομμάτων που την αποτελούν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να ψηφίσει δυο φορολογικά νομοσχέδια την ίδια χρονιά. Το φορολογικό νομοσχέδιο που ισχύει από φέτος ψηφίστηκε το 2013 από την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η νέα συγκυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα υπάρχει 12000€ αφορολόγητο εισόδημα που τώρα το παραπέμπουν στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο αν και όποτε ψηφιστεί που στην καλύτερη περίπτωση θα ισχύει από το οικονομικό έτος 2016. Αυτό σημαίνει ότι φέτος και του χρόνου οι αγρότες θα φορολογηθούν με τον ίδιο τρόπο με 13% φόρο από το πρώτο ευρώ. Η προκαταβολή 27.5% που δίνουμε στην ουσία είναι δάνειο προς την κυβέρνηση και φυσικά δεν θα επιστραφεί στους αγρότες. Υπολογίζουν από την φοροληστεία σε βάρος των αγροτών να εισρεύσουν στα άδεια κρατικά ταμεία πάνω από 1 δις ευρώ. Μεγάλη αφαίμαξη θα υπάρχει με την καταβολή του ΦΠΑ που τον έκαναν τρίμηνο. Ούτε καν το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ δεν καταργούν που το είχαν κάνει σημαία προεκλογικά και λέγανε ότι θα είναι το πρώτο μέτρο που θα παίρνανε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ως κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένος να εφαρμόσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί είναι έσοδα του προϋπολογισμού του 2015 που πρέπει να είναι ισοσκελισμένος και να έχει πρωτογενές πλεόνασμα για να πληρωθούν οι δανειστές και να ενισχυθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Έτσι μας φορολογεί για πρώτη φορά με 13% από το πρώτο ευρώ καθαρού αγροτικού εισοδήματος μας επιβάλλει να πληρώσουμε φέτος ένα επιπλέον 27.5% στο φόρο ως προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, ενώ στο αγροτικό εισόδημα περιλαμβάνονται και φορολογούνται και οι επιδοτήσεις όταν ξεπερνούν τις 12000€. Δεν έχουμε κανένα αφορολόγητο ποσό ούτε έκπτωση φόρου.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ότι το αφορολόγητο έως τις 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις που ψηφίστηκε χθες, δε δίνει ουσιαστική φοροελάφρυνση ακόμη και αν εμφανίζουν ζημιά ή χαμηλό εισόδημα θα φορολογηθούν με το τεκμαρτό εισόδημα, τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης. Για να κατανοηθεί καλύτερα τι θα συμβεί, αγρότης έγγαμος με ΙΧ αυτοκίνητο 1200κυβικά και ιδιόκτητο σπίτι 90-100 τετραγωνικά ενώ πέρυσι δεν φορολογούνταν φέτος θα πληρώσει φόρο και προκαταβολή φόρου, 1740€. Γενικά δεν θα υπάρξει αγροτική οικογένεια που να πληρώσει λιγότερο από 1500€-2000€ φόρο.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Φτάνει πια η κοροϊδία, οι ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις, η άγρια φορολογία του λαού για να την βγάζουν καθαρή και αφορολόγητοι εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι.

Η νέα ΚΑΠ περικόπτει τις ενισχύσεις τουλάχιστον 50-60% ως το 2019, η κυβέρνηση τις φορολογεί, το ούτως ή άλλως μειωμένο εισόδημα μας φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ ή θα πληρώνουμε τεκμαρτή φορολόγηση, το κόστος παραγωγής αυξάνει, οι τιμές πώλησης των προϊόντων μας είναι εξευτελιστικές και μας καλούν να ζήσουμε με το μισό εισόδημα από όσο είχαμε πριν 2 χρόνια.

Δεν πάει άλλο! Οργανώνουμε την πάλη μας! Με τους αγώνες μας θα διεκδικήσουμε την επιβίωση μας ανατρέποντας τις πολιτικές που μας οδηγούν στην φτώχεια, τον αφανισμό και το ξεκλήρισμα. Συντονίζουμε τα βήματα μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια πολιτική και την φοροληστεία.
Δίνουμε αγωνιστική απάντηση στην φοροληστεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με συγκέντρωση στην Α! ΔΟΥ Λάρισας την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 11 το πρωί.
Διεκδικούμε:
• Για φέτος με τροποποίηση του νόμου, να καθορισθεί έκπτωση φόρου μέχρι 2.500€ από το συνολικό ποσό του φόρου που αναλογεί στον κάθε αγροτοκτηνοτρόφο.
• Οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί, (ενιαίο για έσοδα και επιδοτήσεις) καθώς και την κατάργηση των βιβλίων για τους αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000€.
• Κατάργηση της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
• Να μην ισχύσει η προκαταβολή 27.5% επί του φόρου.
• Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τα κάθε είδους χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Η ΕΟΑΣΝΛ με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις τις επόμενες ημέρες θα ενημερώσει και θα οργανώσει την πάλη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού μας. Με πρώτο σταθμό του νέου κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων την Πέμπτη 28 Μάη χωρίς να αποκλείουμε καμιά μορφή αγώνα.
Ζητάμε ταυτόχρονα άμεση συνάντηση με την Κυβέρνηση, τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Διαβάστε επίσης: