Αρχική » Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Σύσκεψη στο ΕΚΝΛ

Σύσκεψη στο ΕΚΝΛ

Σύσκεψη στο ΕΚΝΛ

Σύσκεψη με τα Δ.Σ των σωματείων του, πραγματοποίησε την Τετάρτη το απόγευμα, η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, με σκοπό, να ενημερώσει για τις εξελίξεις, που διαγράφονται αρνητικές για την εργατική τάξη και για να προετοιμαστούμε να αντιδράσουμε με μαζικό, μαχητικό τρόπο, στην νέα συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, που φέρνει νέα αντεργατικά μέτρα.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, Τάσος Τσιαπλές, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Πριν λίγες μέρες δώσαμε με επιτυχία τη μάχη της απεργίας και της συγκέντρωσης της 1ης Μάη, μέσα στις δύσκολες και σύνθετες συνθήκες που βιώνει η εργατική τάξη, με μπροστάρη την ταξική πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΝΛ και σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Μια μάχη που προβάλαμε τις διεκδικήσεις μας για το σύνολο των αναγκών της εργατικής τάξης, πάνω στη γραμμή: Αποκατάσταση όλων των απωλειών της τελευταίας 5ετίας σε μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, νέα δικαιώματα για την εργατική τάξη, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση απο την λυκοσυμμαχία της Ε.Ε, κοινωνικοποίηση των μεγάλων μέσων παραγωγής, ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Θετική εκτιμάμε ότι ήταν και η δράση που αναπτύχθηκε πριν την 1η Μάη (στάση εργασίας του ΕΚΝΛ και εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς για την 1η Μάη, ποδοσφαιρικοί αγώνες, που οργάνωσε το ΕΚΝΛ, με την συμμετοχή 10 ομάδων με 65 εργαζόμενους & σπουδαστές, η προβολή της ταινίας «Ανθρώπινο Δυναμικό», η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΕΚΝΛ στη φιέστα που οργάνωσε η 5η ΥΠΕ στο ΠΠΝΛ, οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς που έκανε το ΕΚΝΛ και σωματεία, η οργάνωση και στήριξη της απεργίας των απλήρωτων επι 8 μήνες εργαζόμενων στην ΑΡΩΓΗ).

«Αξιοποιώντας την θετική πείρα, αλλά και τις αδυναμίες από την μάχη της 1ης Μάη, το ΕΚΝΛ, συνεχίζει την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων για την απόκρουση των νέων αντεργατικών μέτρων, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών τους.
Η κυβέρνηση, όπως είχαμε προειδοποιήσει εξ’ αρχής, γνωρίζοντας ότι έχει ως στρατηγική επιδίωξη την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας μας στο πλαίσιο της ευρωζώνης, όχι μόνο δεν πρόκειται να αναπληρώσει τις απώλειες που είχε η εργατική τάξη την τελευταία 5ετία, αλλά και κάποια μέτρα ψίχουλα που υπόσχονταν προεκλογικά και αυτά είναι στον αέρα ή κόβονται αφού εξαρτώνται από τη νέα συμφωνία.

Εκεί που θα καταργούσε με ένα νόμο και ένα άρθρο τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, υπέγραψε 4μηνη παράταση του και πάει για νέα συμφωνία. Οι προεκλογικές υποσχέσεις «ψίχουλα» όπως για άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, των ΣΣΕ, της 13ης σύνταξης, της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και άλλα πήγαν περίπατο.

Η κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ, είναι αποκαλυπτική της συμφωνίας που ετοιμάζουν κυβέρνηση – δανειστές και επιταχύνει τις εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων. Παρά τις σκόπιμα γενικόλογες αναφορές, σηματοδοτεί την συμφωνία τους για νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στα Εργασιακά.
Δεν είναι τυχαίο ότι από μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (φορολογικά, ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό κ.ά.), επέλεξαν να αναφερθούν μόνο στα ζητήματα του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών. Έτσι η κυβέρνηση αποδεικνύει τι είδους «κόκκινες γραμμές» εννοούσε.
Ο «εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας», σημαίνει νέες περικοπές στις συντάξεις και στην κρατική χρηματοδότηση, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πίσω από τον όρο «δίκαιο», κρύβεται η εξίσωση προς τα κάτω όλων των δικαιωμάτων. «Αποφυγή της φτώχειας για την τρίτη ηλικία» σημαίνει συντάξεις πείνας και ταυτόχρονα «ευκαιρίες» για δουλειά μετά τη συνταξιοδότηση, για να ζήσει ο συνταξιούχος.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, επίσης τα πράγματα είναι καθαρά. Συμφώνησαν «οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή».
Η συμφωνία με τους δανειστές θα ισοπεδώσει ό,τι δεν πρόλαβε να τελειώσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί τη δοκιμασμένη συνταγή της καλλιέργειας ελπίδων-μειωμένων απαιτήσεων, αλλά και τον εκφοβισμό, την ανασφάλεια.
Προβάλλει επίσης το δημοψήφισμα γιατί θέλει συνένοχους τους εργαζόμενους, στη συμφωνία που θα τσακίζει παραπέρα τη ζωή τους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ο έντιμος συμβιβασμός που επικαλούνται, αφορά τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Για τους εργαζόμενους η συμφωνία θα είναι άτιμη και θα φέρει νέα επώδυνα μέτρα.

Για τις Σ.Σ.Ε.
Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και την συμφωνία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΜΕΤΑ), στον τριμερή «κοινωνικό διάλογο», έδωσε Ν/Σ στην ΟΚΕ, το οποίο αφορά συνολικά τις ΣΣΕ και όχι μόνο την σταδιακή επαναφορά του κατώτερου μισθού.

Το Ν/Σ αυτό, όχι μόνο δεν επαναφέρει τους κλαδικούς μισθούς, τις ΣΣΕ και τα εργασιακά δικαιώματα στα επίπεδα που ήταν το 2009, αλλά μας πάει πολύ πίσω σε σχέση με το νόμο 1876/90 που ίσχυε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και άρθρα ή διατάξεις του, είχαν παγώσει με την ΠΥΣ 6/2012 και αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο όσους αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ.
Αυτό πρέπει να κατανοηθεί, δεν μιλάμε πλέον για Ν/Σ σταδιακής επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά για συνολικό νόμο για τις ΣΣΕ που μας πάει πιο πίσω από τον 1876/90.

Η κυβέρνηση παίζει προπαγανδιστικά ότι με το Ν/Σ αυτό καταργεί τους εφαρμοστικούς νόμους με νόμο και επαναφέρει την εργατική νομοθεσία που καταργήθηκε με τα μνημόνια.
Στην πραγματικότητα όμως από την επαναφορά στο νόμο 1876/90 λείπουν ολόκληρα άρθρα που είναι καθοριστικά και ήταν βάση των εργατικών δικαιωμάτων. Επίσης προστίθενται ορισμένα νέα που ακυρώνουν θετικές διατάξεις που είχε ο Ν. 1876/90.

Βασικές πλευρές που στα όσα ετοιμάζονται:

Συνεχίζεται η γραμμή που έχει χαραχτεί από την Ε.Ε και τους βιομηχάνους για την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Ανοίγει η όρεξη των εργοδοτών για νέα μείωση των κλαδικών μισθών. Μετά το 2012 στις 1.400 επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφηκαν, οι μισθοί μειώθηκαν από 10% έως 40%. Οι ΣΣΕ που υπογράφηκαν με ενώσεις προσώπων, δηλ. στα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες. Στο 80% αυτών, οι μισθοί έπεσαν στον κατώτερο μισθό.

Η κυβέρνηση με την σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού όπως λέει από 1/10/15 στα 650 ευρώ και για ένα χρόνο μέχρι το 2016 που θα πάει στα 751 ευρώ, δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να υπογράφουν ΚΣΣΕ με βάση τα 650 ευρώ και όχι τους κλαδικούς μισθούς που ίσχυαν από το 2009.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες μπορούν να πιέζουν το 55% των εργαζομένων που αμείβονται πάνω από 751 ευρώ να πέσουν οι μισθοί τους κι άλλο και να γίνει πλειοψηφία ο αριθμός των εργαζομένων που θα αμείβονται μέχρι 751 ευρώ. (σήμερα είναι 45%, από 17% που ήταν το 2012)! Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και τα περί «σταδιακής αύξησης», παγώνουν για μετά το 2015.

Χαρίζονται απώλειες από την μείωση των μισθών με την ΠΥΣ 6/2012 τα τελευταία χρόνια. Δεν ξεπαγώνουν τις τριετίες, τις μισθολογικές ωριμάνσεις, διατηρούνται και επεκτείνονται οι άθλιες εργασιακές σχέσεις.

Δεν επαναφέρουν την υπερίσχυση των ΚΣΣΕ, έναντι των ατομικών και επιχειρησιακών, όπως πρόβλεπε ο 1876/90, εκτός αν η ατομική και επιχειρησιακή είχε καλύτερος μισθό.

Ενισχύεται η εργοδοσία με νέα προνόμια, με την δυνατότητα διάσπασης των ΚΣΣΕ με τις συμβάσεις σε επίπεδο ομίλων που εισάγει η κυβέρνηση.

Ανοίγει ο δρόμος για την μείωση των συντάξεων.

Διατηρούνται οι ομαδικές απολύσεις, η απόλυση μετά από 1 χρόνο δουλειά χωρίς αποζημίωση. Κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά ταμεία χτυπώντας ξανά την Κ.Α.
Δηλαδή, φέρνει ένα νόμο που κατοχυρώνει όλες τις βασικές ανατροπές στην εργατική νομοθεσία των τελευταίων χρόνων. Με «τυρί» την σταδιακή και σε βάθος χρόνου και ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις αύξηση ψίχουλα στον κατώτερο μισθό, σφραγίζει όλα όσα ζητούσαν οι εργοδότες χρόνια τώρα.

Με βάση αυτή την κατάσταση, το αμέσως επόμενο διάστημα, πρέπει να ανοίξουμε μια συστηματική δουλειά σε κάθε σωματείο, κλάδο, τόπο δουλειάς, ξεσηκώνοντας τους εργαζόμενους, με αιχμές:
α. την πάλη για τις ΣΣΕ
β. την πάλη για τα προβλήματα της υγείας
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αφήνουμε στην άκρη, τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, της ανεργίας, των απλήρωτων και ένα σωρό άλλα προβλήματα.

 Από αύριο ξεκινάμε κατά σωματείο, περιοδείες ενημέρωσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με την ανακοίνωση του ΕΚΝΛ για την συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με την Ε.Ε, ΕΚΤ, ΔΝΤ και τις συνέπειες που θα φέρει στην ζωή μας (ΣΣΕ, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, κ.α).
 Για τις ΣΣΕ, πρέπει να γίνει άμεσα συζήτηση σε κάθε Δ.Σ σωματείου και σε κάθε χώρο δουλειάς, σχετικά με το τι ετοιμάζει η κυβέρνηση και τι διεκδικούμε εμείς, που θα καταλήγει σε ένα πρόγραμμα δουλειάς κάθε σωματείου, που θα περιλαμβάνει Γ.Σ, συσκέψεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Η οργάνωση της πάλης για τις ΣΣΕ, είναι συνολική μάχη, δεν αφορά μόνο τον κατώτερο μισθό. Αφορά την μεγάλη μάζα που πληρώνεται με επιχειρησιακές και ΚΣΕΕ, την μεγάλη μάζα επίσης που πληρώνεται λιγότερο από τον βασικό, η οποία μεγαλώνει.
 Χρειάζεται προετοιμασία των Δ.Σ και των Γ.Σ, ώστε να γίνει καλή συζήτηση με βάση το πλαίσιο του ΕΚΝΛ που πρέπει να υιοθετείται απο τα σωματεία και στη βάση αυτή να ανοίγει μια δράση με ενημέρωση και κινητοποίηση κάθε σωματείου, με άνοιγμα εστιών αντίστασης σε χώρους δουλειάς, όπως στην ΑΡΩΓΗ.
 Να μη μείνουμε μόνο στα Δ.Σ, τα οποία πρέπει να συνεδριάσουν με διευρυμένη σύνθεση (σωματειακές επιτροπές, ψηφοδέλτια), αλλά να γίνουν μέχρι τέλος Μάη αρχές Ιούνη Γ.Σ όλων των σωματείων ή συσκέψεις, με προετοιμασία.
 Θα βγει φυλλάδιο, που θα αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα προβάλει τους στόχους πάλης για τις ΣΣΕ, στο τρίπτυχο επαναφορά, κατάργηση αντεργατικών νόμων – κάλυψη απωλειών, βάση οι ΣΣΕ του 2009 – σύγχρονες ανάγκες, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επίδομα ανεργίας.
 Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, αποφάσισε την οργάνωση συλλαλητηρίου για την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ, στην Κ. Πλατεία και για Πανεργατική Απεργία προς τα τέλη Ιούνη, με ανοιχτή ημερομηνία για συντονισμό πανελλαδικό, έχοντας υπόψη ότι στις 30/6 λήγει η ισχύς της ΕΓΣΣΕ και η «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», εκτός αν υπογραφεί νέα συμφωνία.
 Όλα τα Δ.Σ, οι Γ.Σ και οι συσκέψεις σωματείων, να καταλήγουν σε απόφαση για το Συλλαλητήριο στις 10/6 και για Πανεργατική Απεργία με ανοιχτή ημερομηνία.
 Μέσα στον Ιούνη προσανατολίζονται για κινητοποιήσεις ορισμένες Ομοσπονδίες για τις ΚΣΣΕ (Τρόφιμα-Ποτά, Φάρμακο, Οικοδόμοι, Τυπογράφοι), γεγονός που σημαίνει ότι στα σωματεία αυτά, αλλά και στο ΕΚΝΛ, πέφτει μερίδιο της ευθύνης για την προετοιμασία και πραγματοποίησή τους.
 Στις 20/5 οι συνταξιουχικές οργανώσεις θα κάνουν συγκέντρωση για τα προβλήματα των συντάξεων και της υγείας και πρέπει να την στηρίξουμε, ενώ εκείνη την ημέρα θα υπάρχει απεργία και στην δημόσια υγεία.

Για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας
Τα προβλήματα της δημόσιας υγείας είναι οξυμένα (μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, αναλώσιμα, υποχρηματοδότηση, εμπορευματοποίηση). Μετά την ΠΝΠ για την αρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων και απ’ τα Νοσοκομεία, από την συγκυβέρνηση, υπάρχει πρόσθετη ανησυχία. Είναι πρόβλημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους. Αφορά κάθε σωματείο εργαζομένων, συνταξιούχων, κάθε ΛΑΕ
Οι μέχρι τώρα δράσεις μας είναι περιορισμένες και αποσπασματικές, δεν έχουν γίνει υπόθεση κάθε σωματείου, ΛΑΕ. Η πρόσφατη κινητοποίηση που κάναμε στο ΠΠΝΛ, όπου έγινε φιέστα της 5ης ΥΠΕ με ομιλητή τον υπουργό υγείας, πρέπει να έχει συνέχεια.
Με άξονα τις διεκδικήσεις για κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών όλου του λαού, χωρίς καμία πληρωμή του λαού σε υγεία-πρόνοια –φάρμακο. Με πλήρη ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών σε Νοσοκομεία, Κ.Υ-ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ, προνοιακά ιδρύματα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δημιουργία Κ.Υ στις πόλεις, πλήρως εξοπλισμένων, στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό, δημόσια, δωρεάν. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε υγεία-πρόνοια, αποφασίσαμε να πάμε:
Α. Σε σύσκεψη σωματείων και φορέων, την Τρίτη 19 Μάη, στις 7.30 μ.μ, στο ΕΚΝΛ, όπου θα καλέσουμε πέρα από τα σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, ΕΒΕ, ΟΓΕ, νεολαία, συνδικαλιστικές οργανώσεις της δημόσιας υγείας.
Β. Να κάνουμε παράσταση στην 5η ΥΠΕ, την Τετάρτη 20/5, στις 11.30 π.μ., μαζί με τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία που απεργούν.
 Ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση – Τρίτη 2 Ιούνη, 8.30 μ.μ, στο ΕΚΝΛ.

Επιστροφή επάνω