Αρχική » Απόψεις » Παπαστεργίου Λ. » «Μετωπική» σύγκρουση…
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΣΙΩΚΑ

«Μετωπική» σύγκρουση…

«Μετωπική» σύγκρουση…

η χώρα στερείται εθνικού αφηγήματος ικανού να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του ελληνισμού, να διαπραγματευτεί ουσιαστικά με τους δανειστές, να οριοθετήσει τις σύγχρονες ανάγκες τις χώρας και να δρομολογήσει τις πραγματικά μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

«Η νέα Ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαπραγματεύεται με τους ξένους χωρίς να έχει ένα ολοκληρωμένο ελληνικό σχέδιο διεξόδου και ανάπτυξης της χώρας μας. Παράλληλα βασίζει τη διεκδικητική της λογική πάνω στο λαθεμένο λαϊκίστικο ανάγνωσμα πως για τη σημερινή μας κατάσταση δεν φταίμε πρωτίστως εμείς οι ίδιοι αλλά οι ξένοι. Ότι η χώρα δεν πτώχευσε το 2010 και έκτοτε βρίσκεται σε κατάσταση ελεγχόμενης πτώχευσης. Ότι για όλα τα δεινά υπεύθυνο είναι το πρόγραμμα διάσωσης. Δεν φταίει η αρρώστια δηλαδή αλλά το φάρμακο θεραπείας.

Με τη λαθεμένη βάση εκτίμησης καταλήγει σε λάθος ερωτήματα των λεγομένων κόκκινων γραμμών. Για παράδειγμα το πραγματικό ερώτημα για το μέγα θέμα του ασφαλιστικού δεν είναι τα ψευτοδιλήμματα με τα οποία η κυβέρνηση ικανοποίει την λαϊκιστική της ρητορεία και το ακροατήριο της. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας είναι βιώσιμο. Η πραγματική κόκκινη γραμμή για κάθε σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση είναι, ανεξάρτητα από το τι σκέπτονται οι δανειστές , ότι έχει υποχρέωση να πάρει αμέσως όλα εκείνα τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες , ούτως ώστε να το καταστήσει βιώσιμο. Να ξαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας και ελπίδας στους νέους μας που σήμερα ξέρουν πολύ καλά ότι με λογικές σαν αυτές που πρεσβεύει το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη ποτέ».

Ό Έκτορας Νασιώκας χρησιμοποιει τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου της Λάρισας για να εκπέμψει, για μια ακόμη φορά, ανησυχητικό μήνυμα για τα μελλούμενα. Ο χρόνος έχει τρέξει πολύ. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μόλις ξεπεράσει τις εκατό μέρες, το πρώτο ψυχολογικό όριο, αυτό που μετά τον πρόεδρο Ρούσβελτ έχει καθιερωθεί ως ένας πρώτος δείκτης πολιτικής αποτίμησης των ενεργειών κάθε νέας κυβέρνησης. Μαζί της η χώρα έχει συμπληρώσει πέντε χρόνια από το Καστελόριζο του Γιώργου.

Ακριβώς σε αυτό το χρονικό σημείο όπου ο πρώην υπουργός και βουλευτής χτυπάει καμπανάκια, η κυβέρνηση διαρρέει non papers με τα οποία «δείχνει» ρήξη με τους δανειστές, την ώρα που ο αντιπρόεδρός της «δείχνει» συμφωνία! Είναι χρονικά το σημείο όπου έχει εγκαταλειφθεί η στρατηγική της «ενδιάμεσης συμφωνίας» και έχει υιοθετηθεί αυτή της «συνολικής λύσης». Η ώρα που αποκαλύπτεται πως το ΔΝΤ ζητάει κούρεμα του ελληνικού χρέους ή αλλιώς νέα μέτρα ύψους 5 δις ευρώ! Η ίδια ώρα όπου η Κομισιόν δημοσιεύει τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, στις οποίες κάνει λόγο για μικρότερο από το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεονασμα, διατήρηση της ανεργίας στα ποσοστά του 25%, αισθητή αύξηση του δημοσίου χρέους στο 180%! Το «Grexit» συζητιέται και πάλι έντονα, ενώ πολλές είναι οι φωνές που ζητούν εγκατάλειψη της Ελλάδας. Η αγορά έχει στεγνώσει και οι πολίτες μοιάζουν ανήμποροι και ακινητοποιημένοι περιμένοντας κάτι…

Τι ακριβώς όμως συμβαίνει και αισθανόμαστε σα να ζούμε το Déjà vu του 2010;

Την απάντηση τη δίνει ο Νασιώκας, ο οποίος μιλάει για ανυπαρξία «ολοκληρωμένου ελληνικού σχεδίου διεξόδου και ανάπτυξης της χώρας». Με άλλα λόγια η χώρα στερείται εθνικού αφηγήματος ικανού να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του ελληνισμού, να διαπραγματευτεί ουσιαστικά με τους δανειστές, να οριοθετήσει τις σύγχρονες ανάγκες τις χώρας και να δρομολογήσει τις πραγματικά μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Πριν εκατό μέρες η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος είδε ως κατάλληλο εθνικό αφήγημα το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Αυτό που θα εφαρμοζονταν «ανεξαρτήτως διαπραγματεύσεων από την πρώτη κιόλας μέρα της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ». Εκατό μέρες μετά, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης παραπέμπεται κάπου στο… μέλλον και η κυβέρνηση ξύνει τον πάτο του βαρελιού για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Δυστυχώς μια ακόμη μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα είναι προ των πυλών…

 

«Υπογείως» στην έντυπη Larissanet
Επιστροφή επάνω