Αρχική » Δήμοι Νομού » Δήμος Τεμπών » Κ. Κολλάτος: Έτσι θα αναδείξουμε τα Τέμπη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ

Κ. Κολλάτος: Έτσι θα αναδείξουμε τα Τέμπη

Κ. Κολλάτος: Έτσι θα αναδείξουμε τα Τέμπη

«Οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να πιστέψουμε ότι υπάρχει και μια αλλη Ελλάδα που προσπαθεί που τολμά που παλεύει. Το παιχνίδι αργά ή γρήγορα θα το κερδίσουμε και τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ανάπτυξη είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και θα τα καταφέρει να ανταπεξέλθει» τόνισε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κ. Κολλάτος παρουσιάζοντας το όραμά του για την ανάδειξη της κοιλάδας των Τεμπών.

Κολλάτος ΑθήναΣε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας έγινε η παρουσίαση για την πρόταση ανάδειξης και ανάπλασης της κοιλάδας των Τεμπών που διοργανώσε η Α-energy πανελλήνιο συνέδριο για τις υποδομές σε μια πρωτοβουλία επανεκκίνησης της ανάπτυξης και της οικονομίας.
Την παρουσίαση την έκανε ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος,  ο οποίος μίλησε για μια ολοκληρωμένη πρόταση που σκοπό έχει να καταδείξει την αναγκαιότητα προβολής και αξιοποίησης της κοιλάδας των Τεμπών έτσι ώστε με τια απαραίτητες παρεμβάσεις που προτείνονται να ανακοπεί η απαξίωση της και να αναδειχθεί και να αποτελέσει τοπο επίσκεψης και δραστηριοτήτων όπως άλλωστε επιβάλλται για ένα τόπο αντάξιο της σπουδαιότητας του. Σύμφωνα με την πρόταση η Κοιλάδα αντιμετωπίζεται ως ενα ενιαίο πολυσυλλεκτικό Πάρκο με προσανατολισμό τη φυσιολατρία τον αθλητισμό τη μυθολογία αρχαιολογία, ιστορία και το θρησκευτικό χαρακτήρα λόγω του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής.

Με την διάνοιξη των συρράγων και την παράκαμψη των Τεμπών από το 2016 είναι προφανές ότι η φυσιογνωμία της Κοιλάδας παίρνει άλλο χαρακτήρα όπως λειτουργήσαμε στοχευμένα και διεκδικήσαμε την δημιουργία ενδιάμεσου προαστικού σταθμού στην Ιτέα και την κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου στο Πυργετό και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρωην πολιτικη ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ και ιδιαίτερα τον κ.Χρυσοχοίδη που κατάλαβαν έγκαιρα την σημασία της προσβασιμότητας σ” αυτήν την απείρου φυσικού κάλλους περιοχή. Ηδη έχει δρομολογηθεί η δημιουργία του προαστιακού και βρίσκονται προς ολοκλήρωση οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, υπάρχουν θετικές εξελίξεις κατι που επιβεβαιώθηκε στην σημερινή μου συναντηση με τον Γ.Γ Υποδομών κ.Δεδέ.

Δράσεις – δραστηριότητες

Η πρόταση αποσκοπεί στο να αναδείξει τον πλούτο και την αξία της κοιλάδας και να καταστήσει απο τοπο διέλευσης σε τοπο προορισμού και αυτο θα επιτευχθεί χώρο πολλά και δαπανηρά έργα. Η πρόταση οργανώνει την περιήγηση στην Κοιλάδα μέσω των κινήσεων στην πλευρά του Ολύμπου και των στάσεων στην πλευρά του Κοσσάβου που θα μπορούν να πραγματοποιηθούν και οι οποίες θα επιτρέπουν στον επισκέπτη να αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες όπως:
Πεζοπορία, βόλτα με την δρεζίνα, βόλτα με ποδήλατο, αναψυχή στις πηγές Αφροδίτης και Δάφνης, αρχαιολογικούς περιπάτους, ιστορικούς περιπάτους, αναρρίχηση, εκπαιδευτικές επισκέψεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητισμό, θρησκευτικό τουρισμό.
Το πάρκο της Κοιλάδας των Τεμπών θα έχει μια αρχή, έναν ενδιάμεσο κόμβο και ένα τέλος. Η αρχή προβλέπεται από τον σταθμό της Ιτέας όπου σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του συλλόγου Δρυάς, ο ενδιάμεσος κόμβος στην Αγ.Παρασκευή, εκεί η περιοχή αναμορφώνεται και οι δραστηριότητες προσαρμόζονται στο ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.

Επιπλέον ιδιαίτερη σημασία θα ληφθεί για την κίνηση των ατόμων με αναπηρία. Για εμάς η αναγκαιότητα ανάδειξης της κοιλάδας είναι ένα όχημα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Η λειτουργία και η εκμετάλλευση του πάρκου της κοιλάδας δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός δυκτίου σύνδεσης της σε άλλες κοντινές ενδιαφέρουσες τοποθεσίες. Οι τοποθεσίες αυτές μπορεί να είναι τα οινοποιεία της περιοχής Ραψάνης, ένα δίκτυο πολιτιστικών δομών που περιλαμβάνει ιστορικά και λαογραφικά μουσεία, Δημοτικες βιβλιοθήκες, τον οικισμό των Αμπελακίων το ανοιχτό θεατράκι των Τεμπών, το Σ.Σ Ραψάνης στο Παπαπούλι, όπου βρίσκονται τα παλια ελληνικά σύνορα με το Τελωνείο καθώς και οι παραλίες της Αιγάνης.

Ο κατεξοχήν υπεύθυνος και αρμόδιος φορέας για την διαχείρηση του Πάρκου θα μπορούσε να είναι ο φορέας Διαχείρισης υπό τη διεύθυνση του Δ.Τεμπών και οι οφελούμενοι απο τη λειτουργία του πάρκου είναι οι δημότες καθώς είναι προβλέψιμο ότι επισκέπτες εκτός των μεμονωμένων θα είναι γκρουπ όπως (σχολεία, σύλλογοι, ορειβάτες, αναρριχητές και ΚΑΠΗ κλπ).

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Κώστας Αγοραστός , η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Άννα Βαγενά, ο βουλευτής της ΝΔ κ.Χρήστος Κέλλας, οι πρώην Υφυπουργοί και βουλευτές κ.Φίλλιπος Σαχινίδης και κ.Βασίλης Έξαρχος, ο πρωην Ευρωβουλευτής κ.Γεώργιος Δημητρακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.Χρήστος Τσάτσαρης, Κώστας Τσεργάς, Αστέρος Σαΐτης, ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Τσιαπλές, ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ.Λάμπρος Ζάρρας, η προισταμένη του τμήματος τεχνικων υπηρεσιών του Δ. Τεμπών κα Γιούλη Τσιτσιούβα το στέλεχος του τμήματος κα Βάσω Μπαρμπούτη, Δήμαρχοι διαφόρων περιοχών και πολλοί άλλοι προσκεκλημένοι.

Επιστροφή επάνω