Αρχική » Ελλάδα » Τσίπρας: Κάναμε βήματα…

Τσίπρας: Κάναμε βήματα…

Τσίπρας: Κάναμε βήματα…

Κάναμε όσα βήματα μπορούσαμε προς την συμφωνία, τώρα είναι η σειρά των εταίρων, τόνισε στην εισήγησή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στην συνεδρίαση, που διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης για εργασιακό και ασφαλιστικό, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να προστατευθεί η λαϊκή οικογένεια.

«Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ για τις «κόκκινες γραμμές» είπε ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».

Σχολιάζοντας την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «το αποτέλεσμα κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά θα θέσει το ελληνικό ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα στις 21-22 Μαΐου. Στο περιθώριο της Συνόδου θα υπάρξουν και σχετικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους ομολόγους του.

Κυβερνητικά στελέχη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου δεν απέκλειαν την περίπτωση να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου και εξέφραζαν την αισιοδοξία τους επ” αυτού. Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι η ελληνική πλευρά έχει την βούληση που απαιτείται για την επίτευξη μιας συμφωνίας και πρόσθεταν ότι έχει αποδείξει στην πράξη ότι θέλουν μια συμφωνία, που θα σέβεται τη Δημοκρατία, τη λαϊκή ετυμηγορία και τους Θεσμους.

«Έχουμε καλύψει όλη την απόσταση που μας αναλογούσε για να βρεθεί μια συμφωνία», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου έγινε, επίσης, ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το χθεσινό Eurogroup.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο τους, δηλαδή λίγο πριν το τέλος. Συμπλήρωναν ότι έχει διανυθεί μεγάλο μέρος της απόστασης και ότι οι διαπραγματεύσεις στην παρούσα φάση βρίσκονται στο σημείο που είναι ορατή μια συμφωνία για μια αμοιβαία επωφελή λύση. Για την ελληνική πλευρά, τονίζεται, ήταν αναμενόμενη η απόφαση του Eurogroup.

Στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου έγινε συζήτηση πάνω στην διαπραγματευτική πολιτική που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση ήδη στο επόμενο χρονικό διάστημα σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Μάλιστα πρόκειται να ανακοινωθούν πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα, όμως δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης το δημοψήφισμα ούτε οι εκλογές.

Στη διαπραγμάτευση παραμένουν ανοιχτά θέματα, όπως το εργασιακό, το ασφαλιστικό κάποια ζητήματα δημοσιονομικά και το κενό του δημοσιονομικού. Πάντως από την ελληνική κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν μέτρα που θα επιφέρουν επιπλέον λιτότητα και μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.
Σημεία από την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Κυβερνητικό Συμβούλιο:

** «Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

** «Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης. Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».

** Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».

** Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας», κατέληξε.

Νωρίτερα, συμφωνία μέσα στο Μάιο προέβλεπε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου υπήρξε, ως αποτέλεσμα, η θετική δήλωση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης – όπως προσδοκούσε η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, όπως όλα δείχνουν, απομακρύνεται και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, που έχει άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, το δημοψήφισμα αποτελεί όπλο της κυβέρνησης σε περίπτωση αδιεξόδου.

«Βλέπετε εσείς κανένα αδιέξοδο;», έλεγε η ίδια πηγή σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Επιπλέον, έτερος πολιτικός αξιωματούχος της κυβέρνησης απέκλειε όχι μόνο το δημοψήφισμα, αλλά και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Πάντως στις διαπραγματεύσεις τα «αγκάθια» μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών παραμένουν. Τα αγκάθια είναι τρία.

Όπως τόνιζε ανώτατη κυβερνητική πηγή το ασφαλιστικό είναι ένα από αυτά, ο ΦΠΑ είναι ένα άλλο και το ύψος του δημοσιονομικού κενού, πιθανότατα, είναι το τρίτο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το θέμα των εργασιακών και ιδίως των ομαδικών απολύσεων, οι εταίροι το έχουν αποςύρει από τη συζήτηση.

ΠΗΓΗ:

Επιστροφή επάνω