Αρχική » Ελλάδα » Ρήγμα στην κυβέρνηση

Ρήγμα στην κυβέρνηση

Ρήγμα στην κυβέρνηση

Με σωρεία τροπολογιών ψηφίστηκε επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τις επείγουσες ρυθμίσεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η καταψήφιση δύο υπουργικών τροπολογιών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δείχνει κυβερνητικό ρήγμα, μετά τη διαφοροποίηση βουλευτών της στο νομοσχέδιο για τη βία στον αθλητισμό την περασμένη εβδομάδα.

Οι τροπολογίες που καταψήφισε ο μικρός κυβερνητικός εταίρος αφορούν την ανέγερση Τζαμιού στο Βοτανικό και την εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας καθώς και την παράταση ζωής στο υπάρχον ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής, επεκτείνοντας επί της ουσίας την τροπολογία που είχε εισηγηθεί ο υπουργός Πολιτισμού της προηγούμενης κυβέρνησης Κώστας Τασούλας. Η ειδική αγορήτρια εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, έθεσε νωρίς τελεσίγραφο στην κυβέρνηση για απόσυρση της τροπολογίας για το Τζαμί στο Βοτανικό, ζητώντας την απόσυρσή της. Εκτός από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, την τροπολογία καταψήφισε και η Χρυσή Αυγή. «Αφορά διόρθωση στα τοπογραφικά στοιχεία και τίποτα παραπάνω. Δεν μπαίνουμε στην ουσία», είχε επισημάνει νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, κάνοντας λόγο για απλή αλλαγή στα τοπογραφικά διαγράμματα.

«Η τροπολογία δεν σχετίζεται με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και είναι άκαιρη καθώς δεν έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα», υποστήριξε η κυρία Ξουλίδου, ενώ συμπλήρωσε πως «η διάταξη είναι αντισυνταγματική, καθώς η χρηματοδότηση ή η απαλλοτρίωση δημόσιας γης πρέπει να γίνεται για έργα κοινής ωφελείας και το συγκεκριμένο έργο δεν είναι κοινής ωφελείας». Η κυρία Ξουλίδου συνέχισε την επίθεσή της στην κυβέρνηση: «Απαράδεκτη και προκλητική η τροπολογία. Θα είναι απαράδεκτο αν η σημερινή κυβέρνηση μετά από 9 χρόνια δώσει το δωράκι της κατασκευής στους Μπόμπολα, Λάτση κλπ μεγαλοκατασκευαστές. Η Ελλάδα επείγεται για επενδύσεις στην παιδεία και την έρευνα Ας μην βυθιστούμε στην κινδυνολογία της κρίσης και τις κόκκινες γραμμές των θεσμών». Επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας εξέφρασε αντιρρήσεις για τον παραμερισμό της κλασσικής παιδείας για να διδάσκονται δύο ώρες ξένων γλωσσών στα σχολεία.

Η εκπρόθεσμη τροπολογία που αφορά το Μέγαρο Μουσικής έφτασε στη Βουλή αργά το απόγευμα από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη και εξασφαλίζει για ένα ακόμη τετράμηνο την απαλλαγή του Μεγάρου Μουσικής από την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ενώ διπλασιάζει και τον αριθμό δόσεων ρύθμιση προς το ΙΚΑ, θεσπίζοντας 90 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση καταβλητέα μέχρι το τέλος του επόμενου μηνός, εξασφαλίζοντας παράλληλα έκπτωση 50% στα πρόσθετα τέλη των οφειλών.

Στα υπόλοιπα άρθρα, δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο και επιπλέον τα άρθρα 10-28, 32, 33 καθώς και η τροπολογία 135/23 που αφορά την παράταση της θητείας των μονομελών και συλλογικών οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, η οποία ολοκληρώνεται εντός του 2015, έως τις 31/10/2015, μπήκαν σε ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας.

«Είναι προς όφελος των μαθητών, αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε του διαχωρισμού πειραματικών – προτύπων σχολείων, της επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, της επαναφοράς ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο έχει μεταβατικό χαρακτήρα.

Ως προς τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, μεταξύ των οποίων και η προσθήκη της φράσεις «και άλλες διατάξεις» στο τέλος του τίτλου του νομοσχεδίου μετά τη σωρεία άσχετων διατάξεων που ενσωμάτωσε. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν αντικατάσταση μίας ώρας νεοελληνικής λογοτεχνίας με μία ώρα ιστορίας των κοινωνικών επιστημών. Η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, θα ενταχθεί στη λίστα των προτύπων μόνο το γυμνάσιο και όχι το λύκειο, το οποίο παραμένει ως έχει. Πλέον θα προσμετράται για την υποψηφιότητα των εκπαιδευτικών για τη θέση του διευθυντή στα πειραματικά, η κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού. Το μονοετές μεταπτυχιακό θα μοριοδοτείται με 2,5 μονάδες, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα επιλογής τρίτης σχολικής μονάδας για όσους θα διεκδικούν θέση διευθυντή εκπαίδευσης. Όσον αφορά το παρόν ακαδημαϊκό έτος( 2015-2016), θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων που προέρχονται από την σεισμόπληκτη διεύθυνση εκπαίδευσης Κεφαλληνίας.

ΠΗΓΗ:

Επιστροφή επάνω