Αρχική » Ελλάδα » Γραμματίδης: H σύνθετη κρίση οδηγεί σε δραματικά αδιέξοδα
"Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ..."

Γραμματίδης: H σύνθετη κρίση οδηγεί σε δραματικά αδιέξοδα

Γραμματίδης: H σύνθετη κρίση οδηγεί σε δραματικά αδιέξοδα

Ο Πρόεδρος των Ομάδων Διαλόγου Ενεργών Πολιτών (ΟΔΕΠ)  και Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης παραιτούμενος από το αξίωμα του Προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης, απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα προς όλα τα όργανα του Ινστιτούτου και προς την Διοίκηση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η σύνθετη κρίση της χώρας (οικονομική, κοινωνική, πολιτική) την οδηγεί ήδη σε δραματικά αδιέξοδα. Ανεξάρτητα από την πιθανότητα ύπαρξης ενδιάμεσης συμφωνίας με τους θεσμούς, η κατάσταση νομοτελειακά θα χειροτερεύει αφού τουλάχιστον μέχρι τέλους του έτους οι υποχρεώσεις της αγγίζουν τα 13,5 δισ. ευρώ, το κράτος εξάντλησε την αποθεματική του ρευστότητα, η πραγματική οικονομία ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας, ο παραγωγικός ιστός είναι σε πλήρη αποσύνθεση, οι εξαγωγές υποχωρούν για μια σειρά συναφών παραγόντων, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα, ο αριθμός των ανέργων έχει σταθεροποιηθεί στο ίδιο επίπεδο και το δημοσιονομικό κενό αυξάνεται. Όλα αυτά αποτελούν την επιτομή της χρεωκοπίας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση στερείται σχεδίου εξόδου από την κρίση (έστω και βραχυπρόθεσμου) και αυτοσχεδιάζει επικίνδυνα έχοντας ήδη χάσει ανεπίτρεπτα τρείς ολόκληρους μήνες, ενώ η αντιπολίτευση είναι παντελώς ανίκανη να συνδράμει ευφάνταστα και πατριωτικά την εθνική προσπάθεια. Η κυβέρνηση επίσης σχεδιάζει μια σειρά δημοσιονομικής φύσης μέτρων πού μόνο πρόσθετα φορολογικά βάρη επιβάλλουν σε πολίτες κι επιχειρήσεις, λες και υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης. Ούτε ψήγμα ανάπτυξης δεν διακρίνεται στα σχεδιαζόμενα μέτρα και δεν μπορεί κοινός νους να κατανοήσει ότι δημοσιονομική πολιτική χωρίς αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει. Παράλληλα, ο αξιακός μας χάρτης είναι ανύπαρκτος και δεν υπάρχει ούτε σκιά οράματος για την χώρα μας. Σε διεθνές επίπεδο, τέλος, η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια της χώρας βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ, γεγονός πού προβληματίζει για το συντεταγμένο και ουσιαστικό παρών της στην διεθνή κοινότητα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι πολίτες έχουν χάσει την αίσθηση της κατεύθυνσης.  Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν ιστορικές πρωτοβουλίες. Η πατρίδα μας βρίσκεται σε κίνδυνο, κι αν δεν νοιαζόμαστε για εμάς τους ίδιους, οφείλουμε να νοιαστούμε για τα παιδιά μας.

Μέχρι σήμερα, όλοι εσείς, μέσα από την ενεργό, εθελοντική και ποικιλότροπη συμμετοχή σας τόσο στις δράσεις του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου όσο και κυρίως του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης, βοηθήσατε να συντελεσθεί ουσιαστικό έργο, χρήσιμο για την επιχειρηματικότητα και την Πολιτεία. Βοηθήσατε κι εμένα προσωπικά να καλύψω μέσα από το Ινστιτούτο  ένα μεγάλο κενό δουλειάς κι επικοινωνίας. Καταφέραμε μαζί να φέρουμε στον δημόσιο διάλογο την έννοια της εθνικής ατζέντας, να τολμήσουμε συνθέσεις, να καλύψουμε κενά του ίδιου του κράτους μέσα από το έργο της ποσοτικής και διαγραμματικής καταγραφής των μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής εν γένει δραστηριότητας. Τέλος, καταφέραμε να φέρουμε το Ινστιτούτο και το έργο του κοντά στους πολίτες όλης της χώρας και να επικοινωνήσουμε για πρώτη φορά στην αληθινή τους διάσταση έννοιες και όρους πού δίχαζαν τους Έλληνες αντί να τους ενώνουν.

Στις δραματικές σημερινές συγκυρίες όμως γίνεται παραπάνω από σαφές ότι ενώ οι πολίτες αγωνιούν, ακούν, συζητούν κι αντιλαμβάνονται, το πολιτικό προσωπικό της χώρας αντίθετα είναι ανίκανο και να ακούσει και να συζητήσει και να αντιληφθεί την κρισιμότητα των συνθηκών. Η ήπια συμβουλευτική συνδρομή του Ινστιτούτου μας κάτω από αυτές τις συνθήκες πέφτει στο κενό κι ακυρώνεται κάθε πατριωτική προσπάθεια του καθενός από όλους εμάς πού το υπηρετούμε.

Προσωπικώς, δεν μπορώ να συμβιβασθώ με αυτή την κατάσταση. Αντιλαμβάνομαι, παράλληλα, ότι χρειάζεται μια ισχυρότερη παρέμβαση στα δημόσια πράγματα, μια παρέμβαση ρήξης με τις δυνάμεις της αδράνειας και ανάδειξης όσο και διάχυσης νέων ιδεών και, κυρίως, λύσεων για τα αμείλικτα προβλήματα της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι δεν έχω το δικαίωμα να οδηγήσω το Ινστιτούτο στον νέο αυτόν αγώνα ακυρώνοντας τον επαγγελματικό και ακομματικό του ρόλο και προδίδοντας την αμέριστη εμπιστοσύνη της διοίκησης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα, όμως, δεν μπορώ να μην ακολουθήσω τον νέο δρόμο πού μού επιβάλλει το πατριωτικό μου καθήκον, θυμίζοντας σε όλους σας ότι πάντα αταλάντευτα το υπηρέτησα μέχρι σήμερα, από τους αγώνες μου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, από την ανάδειξη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην ανώτατη βαθμίδα ουσιαστικής δημόσιας παρέμβασης στον τόπο για το καλό των πολιτών και της επιχειρηματικότητας, μέχρι και την ίδρυση του Ινστιτούτου πού κινητοποίησε άτομα και φορείς σε έναν νέον αγώνα ουσιαστικής συνεισφοράς στην κοινωνία. Είμαι, συνεπώς, αποφασισμένος να συνεχίσω τον δικό μου δρόμο πού πολύ φοβούμαι ότι είναι απότομος, δύσβατος κι επικίνδυνος όπως είναι και κάθε προσπάθεια πού έρχεται σε ρήξη με περιχαρακωμένα συστήματα πού αντί να επιδιώκουν την ευημερία των πολιτών, αδυσώπητα ελέγχουν και ορίζουν τη μοίρα τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους με το παρόν μήνυμα παραιτούμαι από τη θέση του Προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης το οποίο και παραδίδω στη διάθεση της ηγεσίας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με την ευχή το Ινστιτούτο να συνεχίσει το μεγάλο του έργο βασιζόμενο στους ανθρώπους των οργάνων του πού αποτελούν ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η ελληνική επιχειρηματική κι ακαδημαϊκή κοινότητα. Παράλληλα, επιθυμώ από τα βάθη της καρδιάς μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους αυτούς τους ανθρώπους, προς όλους εσάς πού πιστέψατε στην αποστολή του Ινστιτούτου και το στηρίξατε σαν χορηγοί, υποστηρικτές και μέλη των οργάνων του. Ιδιαίτερα, εκφράζω την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μου προς τους νέους ερευνητές μας που επέδειξαν κι εξακολουθούν να επιδεικνύουν ζήλο κι ενθουσιασμό για το δημιουργικό έργο πού τους έχει ανατεθεί και για το ότι μού έδειξαν ότι είναι εκπρόσωποι μιας γενιάς για το μέλλον της οποίας αξίζει κανείς να αγωνισθεί. Επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω την Διοίκηση για την εμπιστοσύνη τους και το προσωπικό του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ινστιτούτου για την στήριξή τους. Ιδιαίτερο ευχαριστώ στην Αγγελική Δικαιούλια για τον επαγγελματισμό πού επέδειξε όσο και για τους ατέλειωτους χρόνους εργασίας της πού με πίστη και υψηλό αίσθημα ευθύνης ανάλωσε. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Raymond Μatera, πού υπήρξε κύριος εμπνευστής της δημιουργίας του Ινστιτούτου και του οποίου οι συμβουλές και οι καινοτόμες προσεγγίσεις είχαν κι εξακολουθούν να έχουν για μένα ανυπολόγιστη αξία.

Έτσι, από την παλαιά μου θέση σας αποχαιρετώ με ιδιαίτερη εκτίμηση, φιλία κι αγάπη κι ελπίζω να είμαστε και πάλι σύντομα μαζί για νέες πρωτοβουλίες πού όμως, αυτή τη φορά θα αποσκοπούν στον σχεδιασμό ενός νέου οράματος και μιας νέας εθνικής προσπάθειας για το μέλλον της πατρίδας μας».

Επιστροφή επάνω