Αρχική » Εκπαίδευση » Σχολεία » 2ο Διεθνές Συμπόσιο Προσχολικής Παιδαγωγικής

2ο Διεθνές Συμπόσιο Προσχολικής Παιδαγωγικής

2ο Διεθνές Συμπόσιο Προσχολικής Παιδαγωγικής

Από τις 15 μέχρι και τις 17 Μαΐου 2015 διοργανώνεται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας», το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Προσχολικής Παιδαγωγικής με θέμα « Μετασχηματιστική Παιδαγωγική και Μάθηση στην Παιδική Ηλικία».
Η μετασχηματιστική Παιδαγωγική αποτελεί έναν οραματικό στόχο, αλλά και μια πολύ ρεαλιστική πρόταση για την εκπαίδευση. Προτάσσει τη συλλογική και συνεργατική μάθηση στο πλαίσιο (σχολικών) κοινοτήτων και διερευνά σύγχρονα εργαλεία που ενισχύουν τον οριζόντιο διάλογο, τη διαδραστικότητα και τον αναστοχασμό.

Το Συμπόσιο θα συζητήσει με τη συμμετοχή πολλών ακαδημαϊκών και ερευνητών, αλλά και επαγγελματιών της εκπαίδευσης αυτήν ακριβώς την αναγκαιότητα, να μεταρρυθμίσουμε τον τρόπο που εκπαιδεύουμε τον πολίτη του αύριο, δηλαδή τα σημερινά παιδιά. Μια σημαντική προτεραιότητα για τη Μετασχηματιστική Παιδαγωγική είναι η καλλιέργεια νέων ικανοτήτων, προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να διαχειριστούν τη ρευστότητα της εποχής τους. Αυτό απαιτεί νέους ρόλους και νέες υπευθυνότητες για τους εκπαιδευτικούς, καθώς και μια κουλτούρα συλλογικότητας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Οι εκπαιδευτικοί, αλλά και όλο το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στο χώρο της εκπαίδευσης, καλούνται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να
μεταμορφωθούν σε παράγοντες κοινωνικής αλλαγής θέτοντας την ατζέντα της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Το 2ο Διεθνές Συμπόσιο έρχεται να θέσει αυτούς τους προβληματισμούς με οραματικό και ρεαλιστικό τρόπο, αναδεικνύοντας τις φωνές και τις πρακτικές των ανθρώπων της εκπαίδευσης. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους ερευνητές, τους φοιτητές και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στο Συμπόσιο.

Η ιστοσελίδα του Συμποσίου είναι: http://earlychildhoodpedagogy.gr/symposia

Οι πάνω από 250 εισηγητές του Συμποσίου συμμετέχουν με

(https://drive.google.com/file/d/0B3Ri1z6HWyP5aWUxc3Z2TXlYRzA/view?usp=shari
ng):
– 19 Προσκεκλημένες Ομιλίες
– 10 Θεματικά Συμπόσια
– 5 Θεματικά Βιωματικά Εργαστήρια
– Πάνω από 100 Ανακοινώσεις
– 1 Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης
– 7 Εικονικές Παρουσιάσεις (με βιντεοσκοπημένες εισηγήσεις στο
κανάλι
YouTube του Συμποσίου

https://www.youtube.com/channel/UCm1p2__–wkNEL0oAuLiP5A

ή με skype)
– 3 Αναρτημένες Ανακοινώσεις / Πόστερ
– 1 Έκθεση Φοιτητών του Π.Τ.Ν.
– 5 Πολιτιστικά Δρώμενα

Διοργάνωση του Συμποσίου/Συνεργαζόμενοι Φορείς:

Το Συμπόσιο διοργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
«Νέες Μορφές Εκπαίδευσης & Μάθησης» του ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η έδρα Διαπολιτισμικού Διαλόγου της ΟΥΝΕΣΚΟ, το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Suor Orsola Benincasa της Ιταλίας, η Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος» και το Εργαστήριο Νέων Μέσων (New Media Lab) του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Καναδά.

Επιστροφή επάνω