Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » «Πονοκέφαλος» η αργόσυρτη συμφωνία…
O ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

«Πονοκέφαλος» η αργόσυρτη συμφωνία…

«Πονοκέφαλος» η αργόσυρτη συμφωνία…

Ο ελληνικός λαός επιθυμεί ρεαλιστικές λύσεις εντός της Ευρωζώνης με βάση της προγραμματικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα. Η αργόσυρτη συμφωνία προκαλεί ισχυρό «πονοκέφαλο» που δεν αντέχεται άλλο…

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές φαίνεται πως βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά από αλλεπάλληλες κόντρες και διαρροές για ολική ρήξη. Το «πράσινο φως» έδωσε η Κομισιόν με την παραδοχή της ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά» σε θέματα που αφορούν δημοσιονομικά, ιδιωτικοποιήσεις και χρηματοπιστωτικά θέματα. Το επόμενο βήμα έγινε με την κοινή δήλωση – ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περί σύγκλισης σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Βήμα – βήμα η Ελλάδα για πρώτη φορά φαίνεται πως έσπασε τον «πάγο» και η διαπραγμάτευση βρίσκει το δρόμο της.

H ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχες για να ξεπεράσει την τεχνοκρατική ακαμψία των θεσμών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να (ξανα)αρχίσει η χρηματοδότηση της χώρας μας και να επανακάμψει η ρευστότητα στη στεγνή αγορά. Είναι γνωστό σε όλους πως τα λεφτά για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας τέλειωσαν και για να πληρωθούν εφεξής οι δανειστές θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί η Ελλάδα. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και επίπονες, αλλά η συμφωνία αποτελεί πλέον μονόδρομο και για μας και για τους Ευρωπαίους.

Στα «αγκάθια» για τη συμφωνία περιλαμβάνονται το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Σίγουρα προέχει η βιωσιμότητα των Ταμείων και η αποφυγή συντάξεων πείνας για την τρίτη ηλικία, ενώ είναι ανοιχτά τα όρια συνταξιοδότησης, οι πρόωρες συντάξεις κ.α. Οι στρεβλώσεις στο συνταξιοδοτικό είναι πολλές και η κυβέρνηση θα πρέπει με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη να άρει τις αδικίες σε βάρος των ασθενέστερων. Στα εργασιακά και στα μισθολογικά η κυβέρνηση που επιμένει να διατηρεί τις «κόκκινες γραμμές», ζητώντας περισσότερο διαπραγματευτικό χρόνο, δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων.

Η πολυπόθητη συμφωνία με τους δανειστές, με όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι την ώρα που γράφονταν η στήλη, περιλαμβάνει δέσμη μέτρων 14 δισ. (!) ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Από τη συμφωνία δεν εξαιρείται, ούτε καταργείται κανένας μνημονιακός φόρος, ενώ στη συζήτηση περιλαμβάνεται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, το «χαράτσι» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα μέτρα μοιάζουν δυσβάσταχτα και η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μία συμφωνία που θα επιφέρει μία, έστω μικρή, ανακούφιση. Δεν θέλει να υπογράψει και να φύγει με άδειο καλάθι…

Οι υπουργοί της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ολική επανεκκίνηση της οικονομίας, επισημαίνοντας πως δίνει σκληρό αγώνα για να εγκαταλειφθεί η πολιτική της σκληρής λιτότητας.

Ο χρόνος όμως πιέζει, όχι μόνο τους υπουργούς που κάθονται στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που γονάτισε από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Η υφεσιακή πολιτική, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν ξεπέρασε μέχρι τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αντέχεται άλλο. Το μήνυμα που έστειλαν Τσίπρας – Γιούνκερ προς τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι είναι ισχυρό για να ξεκινήσει η χρηματοροή προς τη χώρα μας που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Ο ελληνικός λαός επιθυμεί ρεαλιστικές λύσεις εντός της Ευρωζώνης με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα. Η αργόσυρτη συμφωνία προκαλεί ισχυρό «πονοκέφαλο» που δεν αντέχεται άλλο…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: