Αρχική » Αγροτικά » Εξαγωγές και κέρδη φέρνει το τουρσί

Εξαγωγές και κέρδη φέρνει το τουρσί

Εξαγωγές και κέρδη φέρνει το τουρσί

Ουσιαστικά όταν μιλάμε για πιπεριά που κατευθύνεται για βιομηχανική χρήση μιλάμε για τουρσί μας λέει ο κ.  Κώστας Κακούσιος από τη Λάρισα. Το οποίο τουρσί μπορεί να είναι σε αλμυρή άλμη ή σε γλυκιά άλμη, όπως είναι το κερασοπιπεράκι. Είναι ένα προϊόν, σύμφωνα με τον ίδιο, το οποίο κατά βάση εξάγεται και δείχνει πολύ καλές προοπτικές. Το γεγονός δε ότι είναι προστιθέμενης αξίας προϊόν σημαίνει ότι αφήνει περισσότερα έσοδα στον παραγωγό. Σήμερα το συγκεκριμένο προϊόν εξάγεται κατά τη μερίδα του λέοντος στη Γερμανία και έπεται η Ρωσία αλλά και κάποια εργοστάσια της Αμερικής. Οι βασικότερες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για βιομηχανική χρήση είναι το καμπανάκι ή καρδούλα (που συνήθως γεμίζεται με τυρί), το μακεδονικό (που κυκλοφορεί ως επί το πλείστον τη σαρακοστή και το προϊόν είναι μικρό) και το κερασοπιπεράκι.

Ειδικότερα για την πορεία της φετινής καλλιέργειας, ο κ. Κώστας Κακούσιος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη με δεδομένο ότι η φύτευση λόγω των καιρικών συνθηκών ξεκίνησε με 15 ημέρες καθυστέρηση και επίσης λόγο στο τελικό αποτέλεσμα έχουν και οι πολλές επεμβάσεις που γίνονται κατά τη συλλογή που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τις οκτώ. Σημειώνεται ότι η συγκομιδή ξεκινά τον Ιούλιο και ολοκληρώνεται το Νοέμβριο. Από πλευράς τιμής, η εκτίμησή του είναι ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα περυσινά επίπεδα που κυμάνθηκαν στα 35-40 λεπτά το κιλό. Υπογραμμίζεται ότι ένα στρέμμα φυτεμένο με ποικιλία μακεδονικό μπορεί να δώσει έως και 5 τόνους, ενώ με καμπανάκι 2 τόνους.

Αναφερόμενος γενικότερα στο κόστος της καλλιέργειας τόνισε ότι αυτή είναι και εντάσεως κεφαλαίου αλλά και εργασίας, καθώς όλη η συγκομιδή γίνεται χειρονακτικά.

Έτσι σε ένα στρέμμα το κόστος των παγίων (υβρίδια, λίπανση φυτοπροστασία) μπορεί να φθάσει και τα 500 ευρώ, ενώ τα συλλεκτικά υπολογίζονται σε 15 λεπτά (στο κιλό) το μεροκάματο του εργάτη.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ/ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Επιστροφή επάνω