Αρχική » Πολιτισμός » Αυλόπορτες από το Ζαγόρι της Πίνδου στο θέατρο ΟΥΗΛ Λάρισας

Αυλόπορτες από το Ζαγόρι της Πίνδου στο θέατρο ΟΥΗΛ Λάρισας

Αυλόπορτες από το Ζαγόρι της Πίνδου στο θέατρο ΟΥΗΛ Λάρισας

Tην Τρίτη 12 Μαΐου στις 8 μμ. στο Θέατρο ΟΥΗΛ στη Λάρισα εγκαινιάζεται μια ιδιαίτερη εικαστική διαδρομή η οποία θα διαρκέσει έως 16 Ιουνίου 2015. Με την συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λάρισας και του Συλλόγου Ζαγορισίων Ν. Λάρισας, υλοποιείται έκθεση φωτογραφίας της Βασιλικής Λ. Τράκη με θέμα αυλόπορτες από τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου, οι οποίες έχουν τον τίτλο «Οι παλιές μας … οι αυλόπορτες …». Το εν λόγω ενδιαφέρον εικαστικό αφιέρωμα αποτόλμησε, να παρουσιάσει ο Σύλλογος Ζαγορισίων Νομού Λάρισας «ΟΙ ΡΙΖΑΡΗΔΕΣ», με την ευγενική υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών, με σκοπό να αναδείξει μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό ένα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό σημείο της χώρας μας που αφορά την αυλόπορτα και ειδικότερα τις αυλόπορτες των σπιτιών από τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου. Αρχιτεκτονικές δομές του παρελθόντος παλαιών αυθεντικών κτισμάτων, οικοδομήματα, τα οποία χτίσθηκαν από ξακουστούς Ηπειρώτες πρωτομάστορες, με σκοπό να αντέξουν στο χρόνο. Στην εκδήλωση των εγκαινίων θα προλογίσει ο κ. Μάκης Εξαρχόπουλος Δημοσιογράφος-Ερευνητής, (γνωστός από την δεκαετή ενασχόλησή του με την λίμνη Κάρλα και από την πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Ταξιδεύοντας στη Θεσσαλία» που παρουσιάστηκε στα κανάλια ΤV10 στα Τρίκαλα και   ASTRA στο Βόλο).

Η έκθεση φωτογραφίας ταξιδεύει την Ελλάδα.

Φέρει τον τίτλο «Οι παλιές μας . . . οι αυλόπορτες . . . », του οποίου η επιλογή έγινε μετά από έντονη σκέψη, στοχεύοντας στο γεγονός ότι είναι το εισαγωγικό σημείο αναφοράς του εγχειρήματος και παραπέμπει ακριβώς στο τμήμα της Ζαγορίσιας κατοικίας την επιβλητική αυλόπορτα και με τα αποσιωπητικά ενδιάμεσα του τίτλου στην ιστορία της. Είναι εξ’ ολοκλήρου επιμελημένη από την Βασιλική Λ. Τράκη, η οποία επικεντρώθηκε φωτογραφικά με αυτό το θέμα, με σκοπό να αποτυπώσει τις παλιές αυλόπορτες του Ζαγοριού, ακόμη και τις κατεστραμμένες, έτσι ώστε να σωθούν στο πέρασμα του χρόνου με αυτό τον τρόπο, καθώς και να υποστηρίξει την ζωή και την δύναμη που διαθέτουν τα χωριά μας. Επίσης μέσα στον εκθεσιακό χώρο ο θεατής έχει την δυνατότητα να δει τις φωτογραφίες 90 και πλέον αρχείων, να διαβάζει λεζάντες κειμένων, αλλά και να ακούει αντίστοιχη ηπειρώτικη μουσική. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα προβολής DVD που έχει επενδυθεί με αφήγηση κειμένων, εικόνα και μουσική. Η δημιουργός μεταλαμπαδεύει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό της χώρας μας την αυλόπορτα, κλαδικά όπως λέει, γιατί σηματοδοτεί το πέρασμα μιας ολόκληρης ζωής, πονεμένης ή ευτυχισμένης, πλούσιας ή φτωχής. Το εγχείρημα αυτό, που απεικονίζει τον σημαντικό και πολύπλευρο ρόλο που έχει η αυλόπορτα της Ζαγορίσιας κατοικίας, το αφιερώνει σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς μετανάστες, οι οποίοι διάβηκαν το κατώφλι της αυλόπορτάς τους, με διάφορα συναισθήματα ο καθένας ή η καθεμιά. Έτσι και ο δικός της πατέρας εσωτερικός μετανάστης της δεκαετίας του ’60, βρέθηκε στη Θεσσαλία για μια καλύτερη ζωή, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι Ηπειρώτες. Αυτή την παρουσίαση στην πόλη της Λάρισας την αφιερώνει στον Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Λίγα λόγια από την δημιουργό

Επειδή, αποκλείεται να είμαστε όλοι ντόπιοι στον τόπο που γεννηθήκαμε και που ζούμε, όταν μας ρωτούν τον τόπο καταγωγής μας, σαφέστατα σημαίνει τον τόπο γέννησης και ανάθρεψης των πατέρων μας. Η γενέτειρά τους είναι η δική μας ιδιαίτερη πατρίδα. Από την Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, τα Ιόνια νησιά, την Στερεά Ελλάδα, την Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, έως και την Κρήτη, όποιος κι αν είναι ο τόπος καταγωγής του καθενός, της καθεμιάς, είναι μια γωνίτσα όπου ο καθένας μας μπορεί να καταθέτει πολιτισμικά στοιχεία για την ιδιαίτερή του πατρίδα, ώστε να ανταλλάσουμε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες τουριστικού ενδιαφέροντος, ήθη, έθιμα, παράξενα, μύθους και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς για την ιδιαίτερη πατρίδα του, επιβεβαιώνοντας έτσι το γνωστό ρητό «για να δούμε από που κρατάει η σκούφια μας». Με αφορμή τον απίστευτο αρχιτεκτονικό και παραδοσιακό πλούτο που διαθέτει η Ελλάδα μας και στην ιδιαίτερή μου πατρίδα στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου, σε ένα μικρό γραφικό χωριό, τα Άνω Πεδινά του Κεντρικού Ζαγορίου, ανακαλύπτοντας την δύναμη και την μεγαλοπρέπειά του, καταθέτω μέσα από τα βιώματά μου στον τόπο αυτό, ένα φωτογραφικό αφιέρωμα από καρδιάς στους συγχωριανούς μου που αντικατοπτρίζει όλη την περιοχή, το οποίο ετοίμαζα για αρκετό καιρό. Την ιδέα μου για την φωτογραφική αποτύπωση τμήματος της Ζαγορίσιας κατοικίας, επικέντρωσα αρχικά στην αυλόπορτα και απέδωσα με την φωτογραφική μηχανή της ψυχής μου, όλη την αγάπη για το χωριό μου, αφιερώνοντας χρόνο από τις συχνές επισκέψεις και διακοπές. Η έκθεση φωτογραφίας έχει θέμα τις αυλόπορτες των σπιτιών του Ζαγορίου, ακόμη και τις κατεστραμμένες, είναι διανθισμένη με λεζάντες από κείμενα αρχιτεκτονικού, ιστορικού, κοινωνικού, συγκινησιακού, αλλά και παραδοσιακού περιεχομένου με στίχους ηπειρώτικων τραγουδιών που αναφέρονται σε αυτές και τις έχουν υμνήσει με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Σκοπός μου είναι μέσα από αυτή την έκθεση φωτογραφίας, να αναδείξω τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό αυτό πλούτο, ώστε να διατηρηθούν στο χρόνο τα κατασκευαστικά στοιχεία καθώς και οι λεπτομέρειες (μοτίβα, χρώμα, υλικά).

Ακολούθησε και δεύτερη ενότητα αποτύπωσης που αφορά τη ζωή στο εσωτερικό της Ζαγορίσιας κατοικίας, ολοκληρώθηκε και έχει τον τίτλο «Μέσα … από τις αυλόπορτες …». Έγινε ημερολόγιο έτους 2012 του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανωσουδενιωτών, ευελπιστώντας βέβαια να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκτύπωσης έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Πνευματικό κέντρο του χωριού και γενικά να προβληθεί σε εκθεσιακούς χώρους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Η Βασιλική Λ. Τράκη – Παπαδοπούλου, γεννήθηκε και κατοικεί στο Βόλο. Ο πατέρας της ήταν από τα Άνω Πεδινά Ζαγορίου και η μητέρα της από τα Κανάλια Μαγνησίας. Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός εκπαιδεύθηκε στην αρχιτεκτονική εσωτερικών μουσειακών χώρων, με μεταπτυχιακό αξιοποίησης βιομηχανικών κτιρίων στην Clermont-Ferrand, Auvergne (France). Εξασκεί το επάγγελμά της το οποίο υπηρέτησε από διάφορες θέσεις κατά περιόδους ως Τεχνικός Σύμβουλος στο Δήμο Βόλου και στο Δήμο Ν. Ιωνίας, στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Νομού Μαγνησίας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής αυτοδίδακτων ζωγράφων, καθώς και σε ομαδική έκθεση φωτογραφίας για πρόγραμμα Αγροτουρισμού στο Πήλιο. Επίσης σχεδίασε, αλλά και επιμελήθηκε την οργάνωση του Μουσείου Μεταξουργίας Εκτμετζόγλου του Δήμου Ν. Ιωνίας Μαγνησίας. Εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας συμμετείχε στην ομάδα υποστήριξης και οργάνωσης της έκθεσης «Ελαίας εγκώμιο» της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία και υλοποιήθηκε στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του 27ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ενόργανης Γυμναστικής το 2006 στο Βόλο.

Μελέτησε, οργάνωσε και παράλληλα εργάστηκε για την αποκατάσταση δύο μουσειακών εγχειρημάτων του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας, τον πολυχώρο στην Στέγη Γραμμάτων, τεχνών, πολιτισμού και Επιστημών «Αθανάσιος Γκαβαρδίνας» στα Κανάλια και το Μουσείο του Ηλία Λεφούση στην Κερασιά, (πυρήνες επισκεψιμότητας στην περιοχή της Κάρλας) που έγιναν σε δύο σημαντικά γειτονικά χωριά, τα Κανάλια και την Κερασιά. Ειδικότερα στα Κανάλια Μαγνησίας, στο Παλαιό Γυμνάσιο Καναλίων που υπήρξε το πρώτο ιδιωτικό γυμνάσιο της περιοχής, εντάχθηκε ο πολυχώρος με την μόνιμη συλλογή του Καναλιώτη λαϊκού ζωγράφου Σωκράτη Ζιώγα που απαρτίζεται από έργα του (μακέτες, ζωγραφικά, πεζά, παραμύθια, διηγήματα και ποιήματα) με θέμα την λίμνη Κάρλα και επίσης η μόνιμη συλλογή λαογραφικών πολιτιστικών αντικειμένων. Επίσης μελέτησε και οργάνωσε στον χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου στην Κερασιά το μουσείο ενός σημαντικού λογοτέχνη-λόγιου της περιοχής του αείμνηστου Κερασιώτη Ηλία Λεφούση.

Υπηρετεί προσφέροντας εθελοντικά στον πολιτισμό για την διατήρηση της παράδοσης, στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και στην Ηπειρωτική Αδελφότητα του Νομού Μαγνησίας. Επίσης υποστηρίζει και είμαι μέλος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Καναλίων, του ΕλληνοΡωσικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας του Νομού Μαγνησίας καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανωσουδενιωτών στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου.

Επιστροφή επάνω