Αρχική » Οικονομία » Βρυξέλλες: Εχει γίνει ουσιαστική πρόοδος – Τη Δευτέρα θα αποτυπώθει στο Eurogroup

Βρυξέλλες: Εχει γίνει ουσιαστική πρόοδος – Τη Δευτέρα θα αποτυπώθει στο Eurogroup

Βρυξέλλες: Εχει γίνει ουσιαστική πρόοδος – Τη Δευτέρα θα αποτυπώθει στο Eurogroup

Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, λίγες ώρες μετά το EuroWorking Group.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, την Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να χαιρετίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών. Κάτι που αποτελεί επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχουν δηλώσει ήδη ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Η πρόοδος μάλιστα δεν συνίσταται μόνο στη διαδικασία των διαβουλεύσεων, αλλά έχει επιτευχθεί και επί της ουσίας. «Από πολιτικής και τεχνικής άποψης το ευκταίο είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στις αρχές του Ιουνίου» τόνισε ο αξιωματούχος.

Η ίδια πηγή, έσπευσε πάντως να επισημάνει ότι, για την επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στις δυο πλευρές, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί. Τόνισε πως σε κανέναν από τους τομείς υπό διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει οριστικά η συμφωνία, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διαβουλεύσεις για τον ΦΠΑ και τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της νησιωτικής περιοχής και της ενδοχώρας.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το Eurogroup συζητά ήδη ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, είπε πως δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση ακόμα.

Σχετικά με την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να δοθεί ένα πολιτικό σήμα από το Eurogroup στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα οδηγήσει στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, ο ευρωπαίος αξιωματούχος παρέπεμψε στην ίδια την Τράπεζα, η οποία έχει εξηγήσει σαφώς τι θεωρεί άμεση χρηματοδότηση χρέους και τι όχι.

Τέλος, δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει «με ευκολία» τις άμεσες δανειακές της ανάγκες.

ΠΗΓΗ:

Επιστροφή επάνω