Αρχική » Λάρισα » Δράσεις του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Δράσεις του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Δράσεις του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, συνεδρίασε και προχώρησε σε εκτίμηση της πρωτομαγιάτικης απεργιακής κινητοποίησης και κατέληξε σε ένα πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι η πρωτομαγιάτικη απεργία, η συγκέντρωση και οι εκδηλώσεις του ΕΚΝΛ, σωματείων, όπως και όλων των ταξικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ήταν θετικές, παίρνοντας υπόψη τις αντικειμενικές συνθήκες που υπάρχουν αυτή την περίοδο:

Συνέχιση της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής που προκαλούν βαριές συνέπειες στην ζωή των εργαζομένων και ανέργων, αλλά και αντιφατικές συμπεριφορές σημαντικών τμημάτων των εργαζομένων, στα οποία έχει υποχωρήσει η αγωνιστική διάθεση, τρέφουν αυταπάτες και αναμονή για λύσεις από τα πάνω, χωρίς τη δική τους δράση, προσπάθειας αναμόρφωσης των δυνάμεων του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού που υπονόμευσε και την εργατική πρωτομαγιά στην πράξη κάτι που αποδείχτηκε και με την συγκέντρωση-καρικατούρα στην Πλατεία Νομαρχίας.

Χαρακτηριστική στάση υπονόμευσης του χαρακτήρα της εργατικής πρωτομαγιάς, ήταν και η στάση της Δημοτικής Αρχής Λάρισας, που οργάνωσε γλέντι σε πάρκο, στο οποίο καλούσε τον κόσμο, βγάζοντας παραμονή πρωτομαγιάς και μια υποκριτική ανακοίνωση που καλούσε και στις συγκεντρώσεις των συνδικαλιστικών φορέων γενικά.

Η απεργία και η συγκέντρωση, προετοιμάσθηκε βασικά από την ταξική πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΝΛ και τα σωματεία. Η συγκέντρωση είχε μεγάλη συμμετοχή, από διάφορους εργατικούς κλάδους και χώρους εργασίας, αρκετούς ανέργους, συνταξιούχους, νεολαίους, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενους και από την ύπαιθρο.

Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται και οι δράσεις που αναπτύχθηκαν πριν την 1η Μάη.

 • Η στάση εργασίας με απόφαση του ΕΚΝΛ και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά εργοστάσια, στις 29 και 30/4.
 • Οι περιοδείες σε πάνω από 250 χώρους δουλειάς από το ΕΚΝΛ και σωματεία.
 • Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, που οργάνωσε το ΕΚΝΛ με την συμμετοχή 10 ομάδων σωματείων, εργαζομένων, σπουδαστών.
 • Η προβολή από το ΕΚΝΛ της ταινίας «το Ανθρώπινο Δυναμικό», η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και από σωματεία.
 • Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη φιέστα που οργάνωσε η 5η ΥΠΕ στο ΠΠΝΛ, με την παρουσία του υπουργού υγείας.

Αξιοποιώντας την θετική πείρα από την πρωτομαγιάτικη απεργία, η διοίκηση του ΕΚΝΛ, κατέληξε σε ένα πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, παίρνοντας υπόψη τα εξής:

Η κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ, είναι αποκαλυπτική της συμφωνίας που ετοιμάζουν κυβέρνηση – δανειστές και επιταχύνει τις εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων. Παρά τις σκόπιμα γενικόλογες αναφορές, σηματοδοτεί την συμφωνία τους για νέες αντιδραστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στα Εργασιακά, αποδεικνύοντας τι είδους «κόκκινες γραμμές» εννοούσε σ’ αυτά τα ζητήματα η κυβέρνηση.

Από τις μεταρρυθμίσεις, ξεχωρίζουν αυτές που αφορούν στον «εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας». Αυτό σημαίνει νέες περικοπές στις συντάξεις και στην κρατική χρηματοδότηση, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πίσω από τον όρο «δίκαιο», κρύβεται η εξίσωση προς τα κάτω όλων των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, επίσης τα πράγματα είναι καθαρά. Συμφώνησαν «οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή». Το βασικό επιχείρημα για τη μείωση των μισθών από την εργοδοσία και την συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ ήταν ότι θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιεί τώρα αντεστραμμένο, για να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και τη δημαγωγία περί αύξησης των μισθών.

Με βάση αυτή την κατάσταση, το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΕΚΝΛ και τα σωματεία του, θα ανοίξουμε μια συστηματική δουλειά σε κάθε σωματείο, κλάδο, τόπο δουλειάς, με αιχμές:

α. την πάλη για τις ΣΣΕ

β. την πάλη για τα προβλήματα της υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αφήνουμε στην άκρη, τα προβλήματα της ανεργίας, των απλήρωτων και ένα σωρό άλλα προβλήματα.

Για τις Σ.Σ.Ε, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της υγείας

Η κυβέρνηση, όπως είχαμε προειδοποιήσει και προεκλογικά, έχει σαφή στρατηγική επιδίωξη την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας στο πλαίσιο της ευρωζώνης, επομένως δεν πρόκειται να αναπληρώσει ούτε καν τις απώλειες που είχε η εργατική τάξη την τελευταία 5ετία, αλλά μπορεί να μοιράζει κάποια ψίχουλα που και αυτά εξαρτώνται από τη νέα συμφωνία με την Ε.Ε, ΕΚΤ, ΔΝΤ.

Αξιοποιώντας και την συμφωνία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΜΕΤΑ), στον τριμερή «κοινωνικό διάλογο», ετοιμάζει Ν/Σ το οποίο θα αφορά συνολικά τις ΣΣΕ και όχι μόνο την σταδιακή επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

Το Ν/Σ αυτό που διέρρευσε η κυβέρνηση, είναι πολύ πίσω σε σχέση με το νόμο 1876/90 που ίσχυε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και άρθρα ή διατάξεις του, είχαν παγώσει με την ΠΥΣ 6/2012 και αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο όσους αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ.

Δεν πρόκειται για Ν/Σ σταδιακής επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά για συνολικό νόμο για τις ΣΣΕ, που είναι σε χειρότερη κατεύθυνση σε σχέση με το νόμο 1876/90, αφού λείπουν ολόκληρα άρθρα που είναι καθοριστικά και ήταν βάση των εργατικών δικαιωμάτων. Επίσης προστίθενται ορισμένα νέα που ακυρώνουν θετικές διατάξεις που είχε ο Ν. 1876/90.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΚΛ 2015 (26)Βασικές πλευρές που στα όσα ετοιμάζονται:

 • Συνεχίζεται η γραμμή που έχει χαραχτεί από την Ε.Ε και τα επιτελεία των βιομηχάνων για την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Ανοίγει η όρεξη των εργοδοτών για νέα μείωση των κλαδικών μισθών. Μετά το 2012 στις 1.400 επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφηκαν, οι μισθοί μειώθηκαν από 10% έως και 40%. Οι ΣΣΕ που υπογράφηκαν με ενώσεις προσώπων, δηλ. στα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες. Στο 80% αυτών, οι μισθοί έπεσαν στον κατώτερο μισθό.

Η κυβέρνηση με την σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού όπως λέει από 1/10/15 στα 650 ευρώ και για ένα χρόνο μέχρι το 2016 που θα πάει στα 751 ευρώ, δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να υπογράφουν ΚΣΣΕ με βάση τα 650 ευρώ και όχι τους κλαδικούς μισθούς που ίσχυαν από το 2009.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες μπορούν να πιέζουν το 55% των εργαζομένων που αμείβονται πάνω από 751 ευρώ να πέσουν οι μισθοί τους κι άλλο και να γίνει πλειοψηφία ο αριθμός των εργαζομένων που θα αμείβονται μέχρι 751 ευρώ. (σήμερα είναι 45%, από 17% που ήταν το 2012)!

 • Ανοίγει ο δρόμος για την μείωση των συντάξεων.
 • Ενισχύεται η εργοδοσία με νέα προνόμια, με την δυνατότητα διάσπασης των ΚΣΣΕ με τις συμβάσεις σε επίπεδο ομίλων που εισάγει η κυβέρνηση. Χαρίζονται απώλειες από την μείωση των μισθών με την ΠΥΣ 6/2012 τα τελευταία χρόνια.
 • Δεν δίνονται τριετίες, μισθολογικές ωριμάνσεις, διατηρούνται και επεκτείνονται οι άθλιες εργασιακές σχέσεις.
 • Διατηρούνται οι ομαδικές απολύσεις, η απόλυση μετά από 1 χρόνο δουλειά χωρίς αποζημίωση. Κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά ταμεία δίνοντας νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση

Με βάση αυτές τις αρνητικές εξελίξεις για την εργατική τάξη, το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, αποφάσισε:

 • Να κάνει σύσκεψη με τα Δ.Σ των σωματείων του, την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 8 μ.μ, στην αίθουσα συνελεύσεών του.
 • Διοργάνωση συλλαλητηρίου την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ, στην Κ. Πλατεία
 • Πανεργατική Απεργία προς τα τέλη Ιούνη, με ανοιχτή ημερομηνία για πανελλαδικό συντονισμό.
 • Για τις ΣΣΕ, να γίνει άμεσα συζήτηση σε όλα τα Δ.Σ των σωματείων και στους χώρους δουλειάς, σχετικά με το τι ετοιμάζει η κυβέρνηση και τις εμείς διεκδικούμε, ( κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων – κάλυψη όλων των απωλειών της τελευταίας 5ετίας, βάση οι ΣΣΕ του 2009, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επίδομα ανεργίας), με κατάληξη σε ένα πρόγραμμα δουλειάς του κάθε σωματείου, που θα περιλαμβάνει Γ.Σ, συσκέψεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Μέσα στον Μάη να κάνει Γ.Σ κάθε σωματείο.
 • Στήριξη των κινητοποιήσεων Ομοσπονδιών για τις ΚΣΣΕ το επόμενο διάστημα, αλλά και των συνταξιούχων στις 20 Μάη, για το ασφαλιστικό και την υγεία.
 • Με άξονα τις διεκδικήσεις για κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών όλου του λαού, χωρίς καμία πληρωμή του λαού σε υγεία-πρόνοια –φάρμακο. Με πλήρη ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών σε Νοσοκομεία, Κ.Υ-ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ, προνοιακά ιδρύματα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δημιουργία Κ.Υ στις πόλεις, πλήρως εξοπλισμένων, στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό, δημόσια, δωρεάν. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε υγεία-πρόνοια, θα οργανώσουμε σύσκεψη σωματείων και άλλων φορέων την Τρίτη 19 Μάη, στις 8.30 μ.μ, στο ΕΚΝΛ και παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η ΥΠΕ.
 • Ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση, σε ημερομηνία που θα ορισθεί σύντομα.
 • Συνέχιση της στήριξης της απεργίας στην ΑΡΩΓΗ, με πικετοφορία 8.5.2015 στις 7.30 μ.μ, από το ΕΚΝΛ.
 • Στήριξη των απλήρωτων Σχολικών Τροχονόμων
Επιστροφή επάνω