Αρχική » Άρθρα » Τι να προσέξω στο πρώτο σχολείο του παιδιού μου*

Τι να προσέξω στο πρώτο σχολείο του παιδιού μου*

Τι να προσέξω στο πρώτο σχολείο του παιδιού μου*

Γράφει ο Νίκος Ράπτης

raptis_portrait

Οι γονείς που τα παιδιά τους θα πάνε του χρόνου στην Α’ Δημοτικού αρχίζουν σιγά-σιγά να προβληματίζονται για τα επόμενα σχολικά βήματα του παιδιού τους. Θα του αρέσει το δημοτικό σχολείο; Θα κάνει φίλους; Θα αγαπήσει το διάβασμα; Θα είναι φρόνιμο;

Σε αντίθεση με ό,τι γενικά πιστεύεται, όσο κατεβαίνουμε στην ηλικία του παιδιού, τόσο πιο σημαντική είναι η τάξη. Από την άποψη αυτή η Α’ Δημοτικού είναι η σημαντικότερη τάξη του δημοτικού σχολείου. Οι γονείς έχουν δίκιο να προβληματίζονται.

Ως γονείς έχουμε δικαιώματα. Το σχολείο στο οποίο θα εμπιστευθούμε το παιδί μας οφείλει να μας το προσέχει· να μεριμνά ουσιαστικά για την ασφάλειά του· να το βοηθάει να κάνει παρέες· να το οριοθετεί. Χρειαζόμαστε τακτική και αληθινή ενημέρωση για την πρόοδο και την ανάπτυξή του σε όλους τους τομείς. Το παιδί μας δεν είναι απλά μαθητής. Είναι μια προσωπικότητα σε εξέλιξη.  Μόνο ένα παιδί ευτυχισμένο, ενθαρρυμένο, που νιώθει άνετα στο σχολικό περιβάλλον μπορεί να διαπρέπει στα μαθήματα!

Η Α’ Δημοτικού είναι πολύ κρίσιμη τάξη. Σε αυτή θεμελιώνεται η σχολική πορεία του παιδιού μας για πολλά χρόνια. Στην τάξη αυτή οφείλουμε να έχουμε ενημέρωση για την καθημερινή φοίτηση του παιδιού μας. Τον «έλεγχο» μας τον φέρνει το ίδιο το παιδί καθημερινά γυρνώντας από το σχολείο: το χαμόγελό του, η αγάπη και ο θαυμασμός για τη δασκάλα «του», ο ενθουσιασμός του για τους φίλους και τα παιχνίδια που παίζουν οργανωμένα στην αυλή με την εφημερεύουσα δασκάλα, η ασφάλεια που νιώθει στο νέο σχολικό περιβάλλον, αυτοί είναι οι «βαθμοί» που μας φέρνει!

Η σχέση γονιού-δασκάλου είναι σχέση συνεργασίας. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν την παιδαγωγική, το πώς, το τι θα διδάσκεται το παιδί μας. Οι γονείς γνωρίζουμε την προσωπικότητά του, τις οικογενειακές μας συνθήκες. Αγωγή δεν μπορεί να παρέχει ούτε το σχολείο χωρίς τους γονείς, μήτε οι γονείς χωρίς το σχολείο. Είμαστε όλοι μαζί σε μια κοινή προσπάθεια. Ο τρόπος που λειτουργεί το πρώτο σχολείο του παιδιού μου οφείλει να το αναγνωρίζει αυτό.

Ο Νίκος Ράπτης είναι Ψυχολόγος,  Δάσκαλος και δρ. Παιδαγωγικής, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν. Ράπτου  

*Την Πέμπτη 7 Μαΐου, στις 7μμ, τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου οργανώνουν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ισογείου της Καρδίτσης 21 (Είσοδος και από Οδό Ικαρίας) εκδήλωση με θέμα «του χρόνου το παιδί μου πάει στην Α” Δημοτικού». Στην εκδήλωση οι γονείς των παιδιών που το σχολικό έτος 2015-16 θα φοιτήσουν στην Α” Δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με δασκάλες, παιδαγωγούς και ψυχολόγους για το πώς θα εξασφαλίσουν καλύτερη αγωγή και εκπαίδευση στο παιδί τους στο Δημοτικό Σχολείο.

Επιστροφή επάνω