Αρχική » Θεσσαλία » Απολογισμός Αγοραστού στη Μαγνησία

Απολογισμός Αγοραστού στη Μαγνησία

Απολογισμός Αγοραστού στη Μαγνησία

Περισσότερα από 645 εκ. ευρώ έχουν διατεθεί σε έργα και επενδύσεις στην Περιφερειακή Ενότητα της Μαγνησίας και των Σποράδων από την έναρξη της θητείας της αιρετής περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός το μεσημέρι της Τετάρτης στο Βόλο.

Στην παρουσίαση που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, ΚΑΠ, ΤΟΜΕΑΚΟ ΕΣΠΑ) τα οποία ξεπέρασαν τα 645 εκ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι σε εξέλιξη σήμερα, βρίσκονται έργα συνολικού ύψους 106 εκ. ευρώ (45εκ. ευρώ από την διεύθυνση τεχνικών έργων Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και 61 εκ. ευρώ για τα έργα της Κάρλας).

«ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, ΑΣΦΥΚΤΙΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Την ίδια ώρα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας απεύθυνε κάλεσμα στην κυβέρνηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας ώστε να εξέλθει από το τέλμα η πραγματική οικονομία.

Ο κ. Αγοραστός εξήγησε πως «σήμερα που μιλάμε βρισκόμαστε στην ώρα μηδέν» για να συμπληρώσει πως «υπάρχει μία κραυγή αγωνίας από παντού. Υπάρχει ένα αρνητικό περιβάλλον, μία στασιμότητα, ένα σπιράλ αβεβαιότητας το οποίο εντείνει την ασφυξία στην πραγματική οικονομία. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται η ανθρωπιστική κρίση, να δημιουργούνται προβλήματα, να αυξάνεται και η ανεργία και να χρειάζεται να παρθούν άμεσα αποφάσεις». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, κάλεσε την κυβέρνηση «να τελειώσει άμεσα τη διαπραγμάτευση και να πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία για να ξεκινήσει ο μοχλός της ανάπτυξης. Γιατί αν μπούμε σε μία περιπέτεια μιας εποχής όπου θα έχουμε μαζικές πτωχεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, κάτι τέτοιο θα είναι μη αναστρέψιμο. Είμαστε στην ύστατη στιγμή. Είναι μεγάλες οι ιστορικές ευθύνες αν κάποιος δεν κάνει το έργο του σωστά».

Εξηγώντας το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί η παρούσα ρευστή πολιτική συγκυρία στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από εθνικούς πόρους για το 2015, το οποίο όπως είπε, «μέχρι χθες δεν είχε εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δημοπρατήσουμε έργα και να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις οι οποίες είχαν δημιουργηθεί».

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ
Για το ΕΣΠΑ, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα μέχρι τέλος του χρόνου, εάν δεν πάρει παράταση. Αυτό, συνέχισε, συμβαίνει με ευθύνη των φορέων υλοποίησης αλλά και ελέω της μη απρόσκοπτης χρηματοδότησης. Ο δήμος Βόλου δεν έχει πρόβλημα με αυτό. Υπάρχουν όμως έργα που δεν προχωρούν κανονικά και δεν είναι ευθύνη της περιφέρειας ή του δήμου».

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΕΣ
Παράλληλα, στάθηκε στην αδυναμία έναρξης της νέας προγραμματικής περιόδου, του ΣΕΣ, το οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν έχει ξεκινήσει, ώστε να διαμορφώσουμε τα μέτρα, τις δράσεις και τις κατηγορίες των έργων, να πάμε μετά στην εξειδίκευσή τους και στην προκήρυξη των έργων αυτών, για να τηρηθεί η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εκεί είχαμε προτείνει ως εμπροσθοβαρές έργο και τον οδικό άξονα που περνά μπροστά από την είσοδο του 304 ΠΕΒ στο Βελεστίνο, όμως δυστυχώς δεν εντάσσει κανένα εμπροσθοβαρές έργο η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.»

ΧΡΗΜΑ ΜΕ ΤΟ… ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ
Με αρνητικό πρόσημο εξελίσσεται κατά τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και η χρηματοδότηση έργων, η ευθύνη των περισσότερων δεν ανήκει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά στα υπουργεία. Όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός «η χρηματοδότηση στα συγκεκριμένα έργα ρέει με το σταγονόμετρο. Για παράδειγμα η Κάρλα, το αλιευτικό καταφύγιο στη Βότση, η λιμνοδεξαμενή στον Ξηριά που είναι ένα μεγάλο έργο ύψους 20 εκ. και αρκετά άλλα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν πρόβλημα καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχασε τη δυνατότητα της απρόσκοπτης χρηματοδότησης από τη στιγμή που μεταφέρθηκαν τα ταμειακά αποθέματα του στην τράπεζα της Ελλάδας και ακολουθήθηκε μία νέα πολιτική που δημιουργεί έναν ολοκληρωτισμό ως κεντρική, κρατική πολιτική. Αποτέλεσμα αυτών, συμπλήρωσε ο κ. Αγοραστός, είναι να έχουμε μείωση της ροής των έργων ως προς την εκτέλεση του φυσικού αντικειμένου και ως συνακόλουθο τη μείωση και της ροής των χρημάτων στην πραγματική οικονομία αλλά και των θέσεων εργασίας».
Καταλήγοντας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στάθηκε στην ανάγκη «να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να κερδίσουμε τον χρόνο, γιατί ο χρόνος της αβεβαιότητας δημιουργεί τεράστια προβλήματα».

Επιστροφή επάνω