Αρχική » Θεσσαλία » Τσιώνας: Ζητάμε έργα, όχι λόγια

Τσιώνας: Ζητάμε έργα, όχι λόγια

Τσιώνας: Ζητάμε έργα, όχι λόγια

Δήλωση του προέδρου του Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Βασίλη Τσιώνα:

Σε συνέχεια των συναντήσεων εργασίας (18 & 26 Μαρτίου 2015) που είχε η κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Ρωμανιά και με δεδομένη την πρόθεση για επίλυση των προβλημάτων του κλάδου των μηχανικών, όπως αυτή εκφράστηκε επίσημα από την κυβέρνηση αλλά και σύμφωνα με την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ με την οποία τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στις 5.2015 και θα είναι πληρωτέα μέχρι τις 30.6.2015, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι είναι ανάγκη να δοθεί ικανός χρόνος για την ανεύρεση λύσης στο επίμαχο ζήτημα και με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο θέμα.

Μέχρι στιγμής και παρά τις όποιες προθέσεις και δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, δεν έχει δοθεί καμία συγκεκριμένη λύση στο φλέγον ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, των αναδρομικών χρεώσεων των ασφαλιστικών εισφορών και της υποχρεωτικής μετάταξης σε μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία ανά τριετία.

Είναι αδύνατον οι μηχανικοί να πληρώσουν τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που φτάνουν ακόμη και τις 10.000ευρώ ετησίως αλλά και αναδρομικά οχτώ εξαμήνων που ανέρχονται σε 2.700ευρώ και μάλιστα εφάπαξ.

Επίσης σε πλήρη αντίθεση με την κοινή βούληση, με τα ψηφίσματα των μηχανικών και τις αντιδράσεις του ΤΕΕ, αλλά και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης το νέο (από 20/04/2015 ορισμένο) διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) ενέκρινε ομόφωνα τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδας 100 εκ. ευρώ από τα αποθεματικά του Ταμείου.

Τέλος όσον αφορά την Εγκύκλιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν.4321/2015 δεν δίνει ουσιαστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους καθώς:

• Με την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών και αναδρομικά από την ημερομηνία ψήφισης του σχετικού νόμου ύστερα και από την αρνητική απάντηση της προσφυγής του ΤΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι αυξημένες εισφορές έχουν εφαρμοστεί κανονικά σε όλους τους ασφαλισμένους αλλά για λόγους μηχανογραφικού συστήματος και μόνο δεν αποτυπώνονται στο σύστημα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου και ανάλογα με την κάθε περίπτωση στη σχετική εκτύπωση της ανάλυσης της οφειλής του ασφαλισμένου αναγράφονται και οι αυξημένες εισφορές.
• Εάν καταφέρει κάποιος τελικά να ενταχθεί στη ρύθμιση, για να παραμείνει σε αυτή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταβολή των προσαυξημένων τρεχουσών εισφορών δηλαδή θα πρέπει να καταβληθεί το Α΄ εξάμηνο του 2015 για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και εφάπαξ τα αναδρομικά 8 εξαμήνων που ανέρχονται περίπου σε 2.700€, κάτι που με βάση τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με την απασχόληση των μηχανικών είναι αδύνατον να συμβεί.
• Εάν δεν ενταχθεί ο οφειλέτης στη νέα ρύθμιση κινδυνεύει άμεσα με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών του Κ.Ε.Α.Ο. το οποίο έχει ήδη στείλει ειδοποιητήρια με δικαστικούς επιμελητές στις κατοικίες των οφειλετών μηχανικών.

Οι προτάσεις που θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, είναι:
1. Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους συναδέλφους. Αυτό συνεπάγεται, µε τα σημερινά δεδομένα, ότι η επιλογή από τους συναδέλφους της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εισφορές τους να παραμείνουν στα προ των αυξήσεων επίπεδα.
2. Ευέλικτο και ρεαλιστικό πρόγραμμα αποπληρωμής των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών. Απεμπλοκή της ρύθμισης από τις τρέχουσες οφειλές.
3. Άµεσος διαχωρισμός των εισφορών που πληρώνουν οι μηχανικοί για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους και διαγραφή τους για όσο καιρό ήταν ανασφάλιστοι. Αυτό θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να µπορούν οι συνάδελφοι σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, µε ένα σαφώς µικρότερο κόστος, να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και να εξασφαλίζουν τα φάρμακά τους.
4. Καμία παρέμβαση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για περιπτώσεις αυτασφάλισης, όπως των ελευθέρων επαγγελματιών µηχανικών.
5. Νομοθέτηση της αναστολής της ιδιότητας µέλους του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕ∆Ε για ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να µειωθούν οι αιτήσεις διαγραφής και να µην απαιτείται εκ νέου άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Καλούμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ενεργήσει άμεσα σύμφωνα με τα όσα έχει δεσμευτεί, καθώς οι προθεσμίες λήγουν στο μήνα που διανύουμε, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον κλάδο των μηχανικών, καθώς μόνο με την έκφραση ωραίων προθέσεων και λόγων τα προβλήματα δεν λύνονται αλλά απαιτούν συγκεκριμένες δράσεις και έργα.

Επιστροφή επάνω