Λάρισα » «Μη βάζετε τίτλους τέλους στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ»

«Μη βάζετε τίτλους τέλους στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ»

«Μη βάζετε τίτλους τέλους στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ»

Να αποσυρθεί η τροπολογία που «νοθεύει τη λειτουργία της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ», ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που συνυπογράφει με άλλους 8 συναδέλφους του.

Με την κοινοβουλευτική τους παρέμβαση στα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, οι ερωτώντες βουλευτές ρωτούν, επίσης, με ποιον τρόπο θα ελέγχουν πλέον οι πολίτες τις αποφάσεις δαπανών της δημόσιας διοίκησης, εφόσον ισχύσει η συγκεκριμένη τροπολογία.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι «με μια απαράδεκτη και προκλητική τροπολογία η Κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» καταργεί την υποχρέωση ανάρτησης αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης στο διαδίκτυο, επικαλούμενη γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και ότι με την πράξη αυτή ενισχύεται η ρευστότητα!». Όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «οι πρωτάκουστες αιτιάσεις των αρμόδιων Υπουργών για τη στήριξη της συγκεκριμένης τροπολογίας όχι μόνο ενισχύουν την αδιαφάνεια στο κράτος, αλλά υπονομεύουν τη διαφάνεια στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, κυρίως στο ευαίσθητο θέμα των δημοσίων δαπανών».

Υπενθυμίζεται ότι «ο θεσμός της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ» κατοχυρώθηκε το 2010, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη του ελέγχου των δαπανών του δημοσίου και των λειτουργών του. Το σύστημα της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ», στηριζόμενο στην αρχή της απόλυτης διαφάνειας, επέβαλλε κάθε διοικητική απόφαση στο Ελληνικό Δημόσιο να ισχύει αμέσως μετά την ανάρτησή της στο διαδίκτυο. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, όμως, καταστρατηγείται αυτή η βασική αρχή, δημιουργώντας ένα αρνητικό προηγούμενο, που υπονομεύει τη σημασία και λειτουργία της χρηστής διοίκησης».

Στην ερώτηση παρατίθενται δηλώσεις του νυν Υπουργού Εσωτερικών και τότε Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βούτση, από τον Οκτώβριο του 2013, ότι η «Διαύγεια είναι μια σοβαρή προσπάθεια προς το καλό και της διοίκησης και της διαφάνειας, δηλαδή το γεγονός ότι μπορεί και ο πολίτης να αναφέρεται στη “Διαύγεια” και στις αναφορές που αναρτώνται σε αυτήν».

Οι ερωτώντες βουλευτές καταλήγουν αναρωτώμενοι «άραγε τι είναι αυτό που αλλάζει σήμερα και προχωρά το αρμόδιο Υπουργείο στη συγκεκριμένη τροπολογία, που αλλοιώνει το πνεύμα της Διαύγειας και δημιουργεί δυσλειτουργίες στη δημόσια διοίκηση; Με αυτή την τροπολογία δεν εκσυγχρονίζεται το κράτος, ούτε καταπολεμώνται γραφειοκρατικά προβλήματα, αλλά νοθεύεται μια βασική αρχή. Η αρχή της απόλυτης διαφάνειας και η αρχή του να γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης που πηγαίνει το κάθε ευρώ».

Διαβάστε επίσης: