Αρχική » Ελλάδα » Σακελλαρίδης: Στόχος μία συνολική συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο

Σακελλαρίδης: Στόχος μία συνολική συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο

Σακελλαρίδης: Στόχος μία συνολική συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει μια συνολικότερη συμφωνία με τους εταίρους, που θα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος από τα επίδικα ζητήματα, έως τα τέλη Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην πρώτη τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών – ένας θεσμός που επιστρέφει ύστερα από τέσσερα χρόνια!

Ανοίγοντας το περίφημο briefing -που σε πρώτη φάση θα γίνεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, όπως είπε ο ίδιος-, ο Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε πως «θα ήταν άκομψο και αδόκιμο» να μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα δώσει το πολιτικό στίγμα και το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που προκύπτει από την λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου.

«Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση συζητάει. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση. Σκοπός τη κυβέρνησης είναι να υπάρξει αυτή συμφωνία που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τα επίδικα ζητήματα. Μπορεί μέσα στον Μάη ή μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία», σημείωσε, ενώ επέμεινε ότι δεν υπάρχει θέμα πέμπτης αξιολόγησης.

«Δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο. Τα ζητήματα μπαίνουν συνεχώς» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Για την 5η αξιολόγηση έχουμε πάρει μια συγκεκριμένη εντολή. Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός μίλησε. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο καταδίκασαν οι πολίτες. Θα βρεθεί μια συμφωνία στα σημεία που υπάρχει κοινός τόπος», υπογράμμισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, για ακόμη μία φορά, ότι η κυβέρνηση βάζει «κόκκινες γραμμές», αφού θεωρεί ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας ήταν σε λάθος βάση, γεγονός που αποδεικνύεται, όπως είπε, και από τις τοποθετήσεις διεθνών οργανισμών.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις με καθεστώς ασφυξίας», ενώ δεν απάντησε στις ερωτήσεις για το μέχρι πότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην υπάρξει θέμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει το συντομότερο δυνατό να υπάρξει παροχή της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Σκοπός μας είναι να καταβάλλουμε όλες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις στην ώρα τους έτσι ώστε να είμαστε συνεπείς», συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε καταβάλει, μέσα στο 2015, 6,5 δισ. ευρώ σε τόκους και χρεολύσια και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει ενίσχυση της ρευστότητας», ανέφερε για να προσθέσει πως «αποτελεσματική προώθηση μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας».

«Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση ρευστότητας για να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες όλοι συμφωνούμε», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το αν ισχύει ακόμα η θέση ότι θα προηγηθεί η καταβολή μισθών και συντάξεων έναντι των δόσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτό που κάνουμε είναι ό,τι μπορούμε για να μην χρειαστεί να απαντήσουμε στο δίλημμα αυτό».

Αναφερόμενος τώρα στο θέμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Βαρoυφάκη και ότι ο δεύτερος χαίρει της απόλυτης εκτίμησης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Οπως είπε, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup.

ΠΗΓΗ:

Επιστροφή επάνω