Αρχική » Πολιτισμός » «Ήχοι παράδοσης» στο ΟΥΗΛ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΩΛ

«Ήχοι παράδοσης» στο ΟΥΗΛ

«Ήχοι παράδοσης» στο ΟΥΗΛ

Η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων θα δώσει συναυλία την Πέμπτη 7 Μαΐου στις 20:30 στο θέατρο ΟΥΗΛ, με τίτλο » Ήχοι παράδοσης «.

Στο πρώτο μέρος θα παίξουν δυο μικροί μαθητές της τάξης του κλαρίνου δυο ηπειρώτικους σκοπούς στην πρώτη τους συμμετοχή στην ορχήστρα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα μουσικό πέρασμα από τη Μικρά Ασία στην Προποντίδα, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο για φτάσουμε στα νησιά μας με ένα γνωστό σε όλη την Ελλαδα οργανικό σκοπό, τον πολίτικο συρτό. Η συναυλία θα κλείσει με μια σύντομη εμφάνιση των καθηγητών της παραδοσιακής σχολής του Σύγχρονου Ωδείου.

Υπεύθυνος της ορχήστρας είναι ο Χρήστος Καλαμπούκας, καθηγητής λαούτου και κλασικής κιθάρας.

Συνεργάτες καθηγητές: Αλέξανδρος Κωνσταντίνου (κανονάκι, Παραδοσιακό τραγούδι ), Κώστας Κωστούλης (κλαρίνο, φλογέρες), Γιώργος Κατσάρας (κρουστά), Βάσια Τασιούδη (σαντούρι), Θάνος Ρούμπος (βιολί).

Σκοπός της λειτουργίας της ορχήστρας είναι να δώσει το ερέθισμα στους μαθητές να ερευνήσουν και να μελετήσουν τη δημοτική μας μουσική αλλά και να τους παράσχει την απαιτούμενη εμπειρία ώστε να μπορέσουν μελλοντικά να συνεχίσουν τη μουσική τους πορεία. Επίσης στόχος είναι η ένταξη του κάθε μαθητή στην ορχήστρα από τα πρώτα κιόλας στάδια εκμάθησης του οργάνου που έχει επιλέξει. Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να εξελιχθεί πλάι στους πιο προχωρημένους. Έτσι, λοιπόν, το σύνολο απαρτίζεται από μαθητές όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων.

Η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας συστάθηκε το 2008. Έκτοτε έχει λάβει μέρος σε πλήθος συναυλιών στην πόλη της Λάρισας αλλά και σε άλλες πόλεις .

Οι σημαντικότερες εμφανίσεις της ορχήστρας κατά τη φετινή χρονιά ήταν :
• παραδοσιακά κάλαντα απ” όλη την Ελλάδα στην πλατεία Ταχυδρομείου
(συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας).
•Αφιέρωμα στο Μικρασιατικό τραγούδι ,διοργάνωση του Δημοτικού Ωδείου Φλώρινας. Στη συγκεκριμένη συναυλία η ορχήστρα συνόδευσε τρεις χορωδίες ( μικτή χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Τυρνάβου, χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Φλώρινας και χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φλώρινας ) .

Επιστροφή επάνω