Απόψεις » Blogger » Ξεπερνά τη φαντασία η εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ. Γράφει ο Blogger

Ξεπερνά τη φαντασία η εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ. Γράφει ο Blogger

Ξεπερνά τη φαντασία η εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ. Γράφει ο Blogger

Ο Βενιζέλος κατάφερε (γιατί πρόκειται περί κατορθώματος) σε τρία σχεδόν χρόνια θητείας να απομείνει εντελώς μόνος. Από τις πρώτες του κινήσεις το 2012 ήταν να διαλύσει κάθε οργάνωση ΠΑΣΟΚ ανά την επικράτεια.

Ήταν λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012 και το ΠΑΣΟΚ είχε πληρώσει πολιτικά την πρώτη δόση από το τίμημα του Μνημονίου, έχοντας κατρακυλήσει στο 13,18 %. Στις 10 Μαΐου του 2012 τα δημοσιογραφικά site έκαναν αναφορά στο γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των κομματικών οργάνων- γραμματέα, πολιτικό συμβούλιο, εθνικό συμβούλιο, κοκ.

Στην θέση τους θα διόριζε μια εκλογική επιτροπή, η οποία θα έκανε την περίφημη «ανασύσταση», μέχρι το συνέδριο του Κινήματος. Ήδη από τότε εμφανίζονταν να εξετάζει ενδεχόμενα όπως: «διάλυση» του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτικό συνέδριο με εγγραφές μελών από μηδενική βάση, διατήρηση του ονόματος και συνέδριο επανίδρυσης, άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση σε ενιαίο κόμμα της δημοκρατικής παράταξης.

Εκείνη την κρίσιμη περίοδο μια στοιχειώδη πολιτική σκέψη θα επέβαλε την έναρξη μιας προσπάθειας για να πυροδοτηθεί ο κομματικός πατριωτισμός και να ενεργοποιηθούν αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης της παράταξης. Ας μην ξεχνάμε ότι παρόλο που πρακτικά είχαμε κυβέρνηση Παπαδήμου ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε. Αντί αυτού όμως ο Βενιζέλος επέλεξε να δώσει μια γερή κλωτσιά στην καρδάρα με το γάλα που είχε απομείνει στο κόμμα. Επέλεξε να εκδιώξει από τις θέσεις όλους τους εκλεγμένους τοπικά και κεντρικά. Όσους δηλαδή είχαν μια κάποια μικρή ή μεγαλύτερη επιρροή σε κάποιο επίπεδο.

Ένα μήνα μετά τον Ιούνιο του 2012 το ΠΑΣΟΚ έλαβε 12,28%. Η προεκλογική εκστρατεία ανέδειξε μια χαρακτηριστική οργανωτική «μοναξιά» του Βενιζέλου που γίνονταν εντονότερη όσον αφορά στη ανάλυση που έκανε. Ήταν όμως πολύ νωρίς  για να του ασκηθεί κριτική.  Η ήττα τότε χρεώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον Παπανδρέου, στη μνημονιακή πολιτική και στους ανθρώπους του, που έσπρωξαν την Ελλάδα στο χείλος της αβύσσου. Ο Βενιζέλος όμως συνέχισε -με την ίδια πολιτική της κυβέρνησης Παπαδήμου- να πληρώνει το μνημονιακό τίμημα, επιμερισμένο πια σε ΝΔ και ΔΗΜΑΡ.

Στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ δεν επαναλειτούργησε έκτοτε. Δεν παράχθηκε πολιτική και δεν ρωτήθηκαν τα μέλη για τίποτα. Όλα όσα έγιναν ήταν για να περιχαρακωθεί ο Βενιζέλος. Ακόμη και σήμερα, η τρέχουσα νηπιακή πολιτική ανάλυση του ΠΑΣΟΚ που το οδηγεί δίπλα στον Άδωνη και στον Βορίδη, δεν είναι αποτέλεσμα συλλογικής σκέψης και διεργασιών αλλά πηγάζει από τον Βενιζέλο. Όλο το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό λειτουργεί μόνο ως φορέας της σκέψης του. Στις τελευταίες εκλογές το ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάστηκε εκ νέου και από τους φίλους του και σήμερα πια κάποιες δημοσκοπήσεις το δείχνουν να κινείται οριακά πάνω από το 3%

Ο Παπανδρέου και η παρέα του όλο αυτό το διάστημα έμειναν μακριά για να σώσουν κάποιο πολιτικό κεφαλαίο.

Είναι τόσο απελπιστική η κατάσταση που κάποιοι τον κάλεσαν να αναλάβει τις ευθύνες του όπως ο ίδιος θα πει… Για κάποιους η λύση για το ΠΑΣΟΚ είναι να εμφανιστεί εκλογικά ξανά με Γιώργο Παπανδρέου!!!

Κάπου εδώ σταματώ! Δεν γράφω άλλο…

Ειλικρινά αν ο Γιώργος επανέρχεται ως λύση, τότε ξεπερνά την φαντασία η εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ.