Λάρισα » Πολιτικό Εργαστήρι από το «Ποτάμι Θεσσαλίας»

Πολιτικό Εργαστήρι από το «Ποτάμι Θεσσαλίας»

Πολιτικό Εργαστήρι από το «Ποτάμι Θεσσαλίας»

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το «Ποτάμι Θεσσαλίας» επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Οι παραδοσιακές διαδικασίες διαμόρφωσης και επεξεργασίας πολιτικών θέσεων από τα πολιτικά κόμματα του παρελθόντος είναι σχετικά εύκολο να περιγραφούν. Κλειστές ολομέλειες επαγγελματικών και ημιεπαγγελματικών στελεχών που επιβεβαιώνουν αποφάσεις ειλημμένες από την κορυφή με μοναδικό στόχο την επικράτηση κάποια γραμμής ή την εκλογή των “κατάλληλων” συνέδρων, συντονιστών ή μελών σε κάποια κεντρική επιτροπή, πολτικό γραφείο ή κάτι αντίστοιχο. Η παλαιοκομματική αυτή διαδικασία αποπνέει έντονα καμαρίλα απευθύνεται σε “διαδρομιστές” και είναι εντελώς ξένη και απωθητική σε όλους τους ενεργούς πολίτες που αντιλαμβάνονται διαφορετικά την πολιτική.

Στο Ποτάμι Θεσσαλίας ξεκινάμε από την βασική παραδοχή ότι αυτά τα οποία πρέπει να μάθουμε είναι πολύ περισσότερα από όσα γνωρίζουμε. Πιστεύουμε επίσης ότι τα καλύτερα πολιτικά στελέχη βρίσκονται έξω στη κοινωνία και όχι μέσα στα κόμματα. Για το λόγο αυτό αντί για τις παραδοσιακές και παλαιοκομματικές ολομέλειες που ανακυκλώνουν αποκλειστικά ανεκπλήρωτες πολιτικές φιλοδοξίες επιχειρούμε να μετατρέψουμε το Ποτάμι Θεσσαλίας σε ένα πολιτικό εργαστήρι. Προσκαλούμε ανθρώπους από την κοινωνία που γνωρίζουν καλά κάποιο θέμα λόγω της επαγγελματικής ή προσωπικής τους ενασχόλησης να μας ενημερώσουν και να αναπτύξουν τις προτάσεις του. Παράλληλα ανάλογη εισήγηση πραγματοποιείται και από κάποιο στέλεχος του Ποταμιού προκείμενου να διαπιστώσουμε και να συζητήσουμε δυνατότητες βελτίωσης των προτάσεων μας. Η συζήτηση είναι ανοικτή σε όλους τους συμμετέχοντες ώστε να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Ασχολούμαστε αποκλειστικά με ένα θέμα κάθε φορά και στο τέλος προσπαθούμε να δούμε τις συγκλίσεις που προέκυψαν, τα σημεία που πρέπει να επανεξετάσουμε και να βελτιώσουμε. Καταλήγουμε σε ένα σύντομο κείμενο συμπερασμάτων και για περαιτέρω επεξεργασία. Θεωρούμε ότι με αυτό το τρόπο ανοίγουμε το Ποτάμι και ανοιγόμαστε προς την Κοινωνία ερχόμενοι σε επαφή με τους πλέον αξιόλογους συμπολίτες μας, αδιαφορώντας για τα μικροπολιτικά και μικροκομματικά τερτίπια που έχουν οι παραδοσιακές κομματικές διαδικασίες.

Το πρώτο πολιτικό εργαστήρι μας ασχολείται με τα θέματα της τριτοβάθμιας Παιδείας, όπου τα προβλήματα είναι εκρηκτικά. Ωστόσο αντί να επιμένουμε στο παρωχημένο μοντέλο “Κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο και κάθε χωριό και ΤΕΙ” που μεταφράζεται σε “Δώσε και μένα Μπάρμπα”, αναζητούμε τρόπους λειτουργίας και αξιοποίησης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Εξετάζουμε όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες που θα δώσουν σε κάθε τόπο την δυνατότητα να συνδράμει στην βέλτιστη λειτουργιών των Σχολών και των Τμημάτων που φιλοξενεί μεγιστοποιώντας ουσιαστικά τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν αναλαμβάνοντας όμως και τις σχετικές ευθύνες. Προσκεκλημένος ομιλητής μας θα είναι ο Γιώργος Σούλτης, αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας και για πολλά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Συζητάνε μαζί του ο τωρινός πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Βλάχος και ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Χρήστος Κόλιας, ενώ την κεντρική εισήγηση θα κάνει ο γνωστός καθηγητής του ΕΜΠ, συγγραφέας και υπεύθυνος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ποτάμι Γιώργος Μαυρωτάς. Την συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Χριστίνα Ταχιάου, υπεύθυνη τομέα Περιφερειακής Ανασυγκρότησης και ο τοπικός συντονιστής Χρήστος Ξηρομερίτης. Το πολιτικό εργαστήρι είναι ανοικτό στον καθένα που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί και να συνδράμει στην δημιουργία ενός νέου μοντέλου συνανάπτυξης των ΑΕΙ με την τοπική κοινωνία.

Σας περιμένουμε στο Δημοτικό θέατρο ΟΥΗΛ, Ανθ. Γαζή και Κουμουνδούρου γωνία, την Πέμπτη 11/12/2014 και ώρα 19:30».